Tokat'ın Zile ilçesinde 7 ay önce bulunan ağaç fosillerinin 41.5 milyon yaşında olduğu tespit edildi.
Tokat'ın Zile ilçesinde 7 ay önce ağaç fosilleri bulundu. İstanbul'da incelenip tekrar Tokat'a gönderilen ve sergilenmeye başlanacak fosillere ilişkin Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Dr. Bedrettin Selvi, "Türkiye'deki milyonlarca yıl öncesine ait bu tür bir fosile şu ana kadar rastlanmamıştı. Türkiye'de tropikal iklim kuşağına ait bitki fosiline Tokat Zile'de rastlanması, literatüre ilk kayıt olarak düşmüştür. Bu açıdan çok önemli" dedi. Zile ilçesindeki bir arazide 7 ay önce bulunan ağaç fosilleri inceleme için Zile Belediyesi'ne teslim edildi. Buradan da İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Orman Botaniği Anabilim Dalı’na gönderilip incelenen fosillerin 41.5 milyon yıllık olduğu tespit edildi. Fosillerin ayrıca tropikal iklim kuşağına ait defnegiller familyasından olduğu da belirlendi. İnceleme sonrası yeniden ilçeye gönderilen fosiller, Zile Belediyesi Müze Müdürlüğü'nce koruma altına alınıp sergilenmeye başlanacak.
Türkiye’de 10 yılda 139 bin hektarlık alan orman yangınları nedeniyle kül oldu
Avrupa Birliği'nin (AB) Avrupa'daki orman yangınları ile ilgili kamuoyu ile paylaştığı son rapor Türkiye'de 2021 yaz aylarında meydana gelen orman yangının yol açtığı felaketi gözler önüne serdi. Raporda Türkiye'de 2011-2020 arasındaki ortalama alındığında yılda 9 bin hektar ormanın yandığı, 2021'de ise bu miktarın 139 bin hektara yükseldiği görülüyor. 2021 yılı Temmuz ayı sonlarında Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından birçok bölgeye yayılan orman yangınları uzun süre söndürülememiş, yangınlarla mücadelede söndürme uçaklarının yetersiz kaldığı eleştirileri yapılmıştı. AB'nin Ortak Araştırma Merkezi, 34 Avrupa ülkesinden aldığı verilerle orman yangınlarına ilişkin 2021 raporunu bugün yayımladı. Raporun 11'inci sayfasındaki grafiğe göre Türkiye'de 2011-2020 yılları arasındaki yangın sayısının yıllık ortalaması 2631 iken 2021'de yangın sayısı ortalamadan az bir artışla 2793’e yükseldi. Rapor, yangın sayısının artmamasına karşın yanan alanlardaki artışı rakamlarla ortaya koyuyor. Buna göre 2011-2020 arasında Türkiye'de toplam 9.095 hektar alan yanarken, 2021 yılında ise yanan toplam alan 139 bin 505 hektar. Rapora göre 2021 yılında Avrupa'da en çok yanan ve yangınlardan etkilenen bölgeler Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'yi İtalya takip ediyor. Türkiye'den sağlanan resmî verilerle hazırlanan rapor, Türkiye'deki yangınların yüzde 91'inin insan aktiviteleri nedeniyle çıktığını da belirtiyor.
Caretta caretta yavruları mavi sularla buluştu
Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu kumsalında, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların oluşturduğu 438 yuvalama alanından çıkan yaklaşık 12 bin yavru mavi sularla buluştu. İztuzu Plajı'nda Mayıs ve Haziran ayında başlayan döngü sonrası yumurtadan çıkan yavru deniz kaplumbağaları denizle kucaklaştı. Caretta carettaların en önemli yumurtlama alanları arasında yer alan plajda, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nce (DEKAMER) çeşitli önlemler alınırken, görevliler de sahili gözetim altında tuttu. DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, Anadolu Ajans muhabirine, İztuzu kumsalında bu yıl gönüllülerin ve ekiplerin yürüttüğü çalışmalarda önemli veriler elde ettiklerini söyledi. Yıl içerisinde ekiplerin çok sayıda yaralı caretta caretta’yı tedavi ettiğini belirten Kaska, bunların arasındaki yeşil ve iribaş deniz kaplumbağalarının da önemli olduğunu dile getirdi.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz 2021'de başlayıp 10 gün süren, Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınına direnen Selçuklu Kervan Yolu, yanan ağaçları kesmekle görevlendirilen şirketlerin devasa araçlarının tekerlekleri altında tahrip oldu. İş makinelerinin tekerlekleri, Roma ve Selçuklu döneminde kervan yolu olarak kullanılan yolun 4 kilometrelik bölümünü yok etti. Antalya Dağcılık ve Spor Kulübü Başkanı Tuncer Koç, bölgede yaşanan tahribatı görüntüledi. Acil önlem alınması gerektiğini kaydeden Koç, aksi hâlde yıllara meydan okuyan kervan yolunun kalan kısmının da tomrukçular nedeniyle yok olacağını söyledi. Koç şöyle dedi:
Bölgede yaşanan büyük orman yangınından sonra yanan ağaçları ve ormanlık alanı temizleme ihalesini alanlar, 3 tane daha tomruk uğruna binlerce yıllık tarihi yok etti. Güzergâh üzerinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Selçuklu Kervan Yolu Ekoturizm Alanı Doğa Yürüyüş Parkuru” tabelaları asılı. Bu uyarıya rağmen devasa büyüklükteki kamyonlar ve iş makineleri tarihi yol üzerinden tomruk toplamak, yanan ağaçları kesmek için ilerliyor. Tarih göz göre göre yok ediliyor. Bu ayıp filan değil, resmen rezalet. Doğa yürüyüşü yaptık ama yol yok olmuş ve yok olmaya devam ediyor. Hızla harekete geçilmeli ve önlem alınmalı. Kesimler hızla devam ediyor. Roma ve Selçuklu Dönemi’nin en önemli kervan yolunun en az 4 kilometresi yok edilmiş, neden? 3 tane daha tomruk alacaklar. Yazık günah, ayıp. Burası ekoturizm yolu ise nasıl tahrip edebildi? Her şey göz göre göre yok olacak.