Havza Bazlı Su Kalitesinin İzlenmesi Projesi kapsamında başlayan havza çalışmaları

-
Aa
+
a
a
a

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, “Havza Bazlı Su Kalitesinin İzlenmesi Projesi” kapsamında 25 havzada çalışma başlattı.

Fotoğraf: Hürriyet
Gezegenin Geleceği: 4 Ekim 2022
 

Gezegenin Geleceği: 4 Ekim 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Havza Bazlı Su Kalitesinin İzlenmesi Projesi

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü,“Havza Bazlı Su Kalitesinin İzlenmesi Projesi”kapsamında 25 havzada çalışma başlattı. 1065 noktada yürütülen çalışmada 853 adet su kütlesinde temiz su kaynakları belirlendi. Bu 853 adet su kütlesinden 510’unun nehir, 184’ünün göl, 85’inin geçiş ve 74’ünün kıyı suyu kütlesi olduğu belirtildi. 2028 yılı sonu itibarıyla tamamlanması planlanan projeyle nehir, göl, kıyı ve geçiş sularında, başta balıklar olmak üzere tüm sucul ekosistem envanteri çıkarılmaya başlandı. Buna göre, canlı gruplarına ait 5 bin 299 tür bulundu. Bu türlerin 604’ü Türkiye’de ilk kez görüldü. Bir çamur salyangozu türü ise dünyada ilk kez Muğla ile Antalya sınırları arasında tespit edildi. Çamur salyangozuna Milet’te yaşamış, büyük bilimsel ve felsefi figürlerden ve matematiğin öncülerinden Thales’in ismi verildi.

Türkiye’de gerçekleşen orman yangınlarında bilanço

DHA’dan Şaduman Unutmaz ve Celal Atalay’ın haberine göre, 28 Temmuz-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 54 ilde çıkan orman yangınlarında 139.500 hektar alan zarar gördü. Orman Genel Müdürlüğü, yanan alanların yeniden ağaçlandırılması için çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda yangınların örtü şeklinde etkili olduğu 11.750 hektar ile kayalık bölge olan 19 bin 750 hektar alan, doğal yollarla rehabiliteye olmaya bırakıldı. 69.300 hektar alanın da yine kızılçam tohumlarının zarar görmemesi için doğal yolla yenilenmesine karar verildi. 38.700 hektarlık bölgenin ise ağaçlandırma ve rehabilitasyon ile yenilenmesi planlandı. Eylül ayı itibarıyla yanan sahaların yüzde 80'inde yapılan çalışmalar tamamlanırken, çalışmaların yıl sonuna kadar tüm alanlarda bitirilmesi hedefleniyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 15 günlük süreçte 54 ilde 747 ayrı orman yangınına müdahale ederek söndürdüklerini belirtti.

Avrupa’da enerji kriziyle ilgili tedbirler

Enerji bakanları AB dönem başkanı Çekya’nın talebiyle, Avrupa’daki enerji krizini görüşmek üzere Brüksel’de toplandı. Devreye sokulacak tedbirler arasında enerji fiyatlarının yükselmesi ile fosil yakıt şirketlerinin artan kârlarına ek vergiler getirmek bulunuyor. Vergiyle elde edilecek gelirin hane halklarına ve işletmelere aktarılması planlanıyor. AB bakanları, mevcut durum nedeniyle normalden çok fazla kâr elde eden doğalgaz dışı elektrik üreticileri ve tedarikçilerinden yaklaşık 140 milyar euro ek vergi toplanabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca elektrik kullanımında zorunlu kesintiler üzerinde de uzlaşıldı. Ancak bakanlar, enerji fiyatlarına tavan fiyat belirlenmesi konusunda fikir birliğine varamadı. Bakanlar AB Komisyonu’ndan gaz fiyatlarıyla ilgili farklı seçenekleri değerlendirmek üzere uzmanlar grubu kurmasını istedi.

BIFED Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali

BIFED Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ne sayılı günler kaldı. 12-16 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleşecek festivalde toplam 53 film gösterilecek. Gösterimler ücretsiz” olarak Bozcaada’daki iki salonda izleyiciyle buluşacak. Festivalin finalinde toplam 14 film gösterilecek. Ana yarışma kategorisinde yarışacak filmlerin konuları, iklim felaketlerinden dijital kirliliğe, gıda tüketiminden ölüme ve yoksulluğa terk edilmiş bölgelere kadar uzanıyor. Filmler sanat ve mücadele ilişkisini sorgulayan iklim krizi, göç ve halkların direniş öykülerine uzanan güncel temalara sahip.

Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi önünde nöbet

Giresun’da, depolanan çöplerden çevreye atık su sızdığı tespit edilen ve depolama şekli hava, su ve toprakta kirliliğe yol açtığı gerekçesiyle mahkemenin verdiği kapatma kararının uygulanmadığı Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi önünde çadır kuran bölge halkı, 4 gün nöbet tuttu. Çöp kamyonlarının tesise girişini engelleyen yöre halkı, belediye başkanlarından oluşan heyetin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüşme sözü üzerine nöbetlerine 15 gün ara verdi. Görele'nin Çavuşlu beldesinde 10 yıl önce faaliyete geçen ve kentin yanı sıra çevre bölgelerden de depolama yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi'ndeki çöplerden çevreye atık su sızdığı belirlendi. Yöre halkı, 2021'de tesiste depolanan çöplerin atık sularının Karadeniz'e deşarj edildiği, atık suların içme suyuna ve dereye karışarak balık ölümlerine neden olduğu, doğaya ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle “ÇED olumlu” raporunun iptal edilmesi ve tesisin kapatılması için Ordu 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bilirkişi raporuna göre, tesisin yaşam alanları ve su kaynaklarının yakınında olduğunun tespitiyle mahkeme, ÇED raporunu iptal ederken kapatılması başvurusunu reddetti. Bölge halkı, tesisin kapatılması için bu kez Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurup Ordu 2. İdare Mahkemesi kararının iptalini istedi. Mahkeme, oy birliğiyle tesisin faaliyetinin durdurulmasına karar verdi.