Pandemi ve iklim krizi gelişmekte olan ülkeleri borçlandırdı

-
Aa
+
a
a
a

İklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkeler borç ödemelerinde keskin bir artışla karşı karşıya kalacak.

Yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerden bazıları, önümüzdeki iki yıl içinde borç ödemelerinde keskin bir artışla karşı karşıya kalacak ve bu da yatırım yapma ve ekonomilerini destekleme yeteneklerini sekteye uğratacak. İklim değişikliğinin etkilerine maruz kalan 55 ekonominin oluşturduğu grup Savunmasız 20’ye (V20) ve Boston Üniversitesi Küresel Kalkınma Politikası Merkezi’nin hesaplarına göre, borç ödemeleri 2024 yılına kadar 69 milyar dolara yükselecek. Bu rakam son 10 yılın en yüksek seviyesi. Yazarlar, 2022’de borç ödemelerinin 61,5 milyar dolar olduğunu ve 2023’te bunun üzerinde bir rakamın beklendiğini belirtti. Yazarlar, yükselen piyasanın ve gelişmekte olan ülkelerin (EMD’ler) Covid-19 salgını, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, iklim krizi ve gelişmiş ekonomilerdeki faiz artışları ile mücadele ettiğini ifade etti. Pandemi küresel finans piyasalarını ve dünya çapındaki ekonomileri sarstıktan sonra dünyanın en yoksul ülkeleri için bir dizi borç tahliye planı başlatıldı. Bununla birlikte, ilerleme yavaş oldu ve Borç Servisi Askıya Alma Girişimi (DSSI) gibi bazı planların süresi sona erdi. Raporda şu ifadeler yer aldı:

Borçların hafifletilmesi ve hibeler gibi diğer tamamlayıcı önlemler olmaksızın V20 ülkeleri, yenilenebilir enerjiler yoluyla gelişmiş enerji üretimi gibi iklim yatırımlarının faydalarından yararlanma yeteneklerini erteleyecek. İklim etkilerinin kırılgan ülkeler için sermaye artışının maliyetini artırdığı göz önüne alındığında, iklim değişikliği ve borç sürdürülebilirliği arasındaki yakın ilişkinin yakalanması ve borçların hafifletilmesine ihtiyaç duyan ülkelerin bilgilendirilmesi gerekiyor.

Muğla’da 500 hektarlık orman kül oldu

Muğla'nın Marmaris ilçesi Yalancıboğaz mevkiindeki ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangında 500 hektarlık alanın kül olduğu bildirildi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada soğutma çalışmalarının ardından yanan alanların tekrar yeşillendirilmesi için orman teşkilatınca çalışmalara hemen başlanacağı ifade edildi. Açıklamada, orman teşkilatının kara ve hava güçlerinin yanında diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gelen destek güçleriyle 14 uçak, 36 helikopter, 398 araç ve 1597 personelin yangın söndürme çalışmalarında görev aldığı belirtildi.

Çöpler Madeni için faaliyeti durdurma kararı

DHA’da yer alan habere göre Erzincan'ın İliç ilçesinde çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından para cezası uygulanıp faaliyeti durdurulan madencilik şirketi, Türkiye ve uluslararası mevzuatlar ve standartlar çerçevesinde gerekli iyileştirme girişimlerini tamamlayarak yeniden faaliyete geçti. Firma tarafından yapılan açıklamada Bakanlık temsilcilerinin gözetiminde gerçekleştirilen iyileştirme ile tüm kontrol sisteminin, olaydan önceki sisteme kıyasla daha da hassas hâle getirildiği ifade edildi. Konu ile ilgili madencilik şirketinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Çöpler Madeni, ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları tarafından belirlenen gerekli iyileştirme girişimlerini tamamladığına dair resmî onayları aldı. Bu iyileştirmeler 21 Haziran’da meydana gelen olayın tekrarlamasını önlemek için ek koruma sağlamak üzere tasarlandı. İstenilen iyileştirilmelerin tamamlanmasıyla şirket, 21 Haziran'daki döküntüye yol açan koşulları ele aldı. Çöpler Madeni’ne 23 Eylül 2022 itibariyle yeniden faaliyete başlaması için onay verildi. Çöpler maden ekibi, yeniden faaliyete başlama döneminde ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları ile yakın temasta bulunmaya devam edecek.

Danimarka hükümeti yardım planını açıkladı

Dünya liderlerinin New York’ta bir araya geldiği BM genel kurulunda, Danimarka hükümeti yoksul ülkelerekayıp ve hasariçin 13 milyon dolar sağlayacağını duyurdu. Danimarka, özel bir taahhütte bulunan ilk merkezî/federal hükümet oldu. Ülkelerin deneyimleyeceği onlarca veya yüz milyarlarca dolarlık zararla karşılaştırıldığında toplam miktarlar çok küçük, ancak sembolik de olsa önemli. COP26’da hükümetler, kayıp ve hasarı ele almak için bir çerçeve oluşturmayı kabul etmişlerdi ancak bir finansman mekanizması üzerinde anlaşma yapılmamıştı. İklim Düşünce Kuruluşu E3G’den Carolina Cecilio şunları söyledi: 

Danimarka’nın duyurusu iyi bir haber. Doğru siyasi sinyali gönderirken diğer ülkeleri kendisini takip etmeye teşvik edebilir. Kayıp ve hasar üzerindeki ivmeyi daha da artırır. Şimdi ihtiyacı olan insanları desteklemek konusunda ciddiyet gösterecek daha fazla ülkeye ihtiyacımız var. 

Bir başka alternatif ise Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi mevcut kalkınma kurumlarının bağışçı ülkelerden para toplaması. Belize’nin BM temsilcisi Carlos Fuller’e göre hayati mesele, ihtiyaç duyulan yere nakit akışını sağlamak olmalı: 

Belize’de zaten kayıp ve hasar meydana geliyor. Şiddetli erozyon toplulukları değiştiriyor, çiftçileri etkileyen kuraklık ve seller, altyapı hasarına, mercanların beyazlamasına ve tuzlu su müdahalesine neden oluyor ve su kaynağını etkiliyor. Bu etkiler, insanımızın yaşam kalitesini ve ekonomimizin can damarını baltalıyor. Bu krize neden olma noktasında çok az etkisi olan topluluklara destek sağlamak için COP27’de kayıp ve hasar için finansal bir mekanizma oluşturulmalı.