9Küresel felaketlerin nedenlerini ortaya koyan Carbon Tracker ve Global Energy Monitor yani Küresel Fosil Yakıtlar Veri Tabanı yayına geçti.
Veri tabanına göre dünya fosil yakıt rezervlerinin üretilmesi ve yakılması 3,5 trilyon tonun üzerinde sera gazı emisyonuna yol açacak. Bu 1,5 derece hedefi için kalan karbon bütçesinin 7 katından fazla ve sanayi devriminden bu yana üretilen tüm emisyonlardan daha fazla. Bugüne kadar iklim değişikliği ile mücadele çabaları petrol, gaz ve kömür talebini ve tüketimini azaltmaya odaklandı. Ancak arzı göz ardı etti. Örneğin Paris Anlaşması, bu yakıtların küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 75’inden fazlasını oluşturmasına rağmen fosil yakıt üretiminden bahsetmiyor. UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) Üretim Açığı (Production Gap) raporları, kalan karbon bütçesiyle ilgili olarak büyük ölçekte bir fosil yakıt fazlası gerçeğini ortaya koydu. Uluslararası Enerji Ajansı ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmak istiyorsak yeni sahaların geliştirilemeyeceğini ve bazı mevcut sahaların erken emekli olacağını belirtti. Diğer göstergelerin yanı sıra, ABD ve Rusya’nın, diğer tüm ülkeler üretimi derhal durdursa bile tüm küresel karbon bütçesini aşacak kadar fosil yakıt rezervine sahip olduğunu gösteriyor. Veri tabanı kapsamındaki 50 bin saha arasında en güçlü emisyon kaynağı, her yıl yaklaşık 525 milyon ton karbon emisyonu üreten Suudi Arabistan’daki Ghawar petrol sahası olarak görülüyor.
Fransa enerji tasarrufuna yönelik önlemler alıyor
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ortaya çıkan enerji krizinden etkilenen ve kış ayları öncesi, özellikle yakıt tüketiminde tasarruf önlemleri almak için harekete geçen Fransa, Eyfel Kulesi’nin ardından Louvre Müzesi ve Versay Şatosu’nda da elektrik kesintisine gitme karar aldı. Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, Paris’in simgesi haline gelen Eyfel Kulesi’nin ardından yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen Louvre Müzesi ve Versay Şatosu’nda ülke genelinde başlatılan enerji tasarrufu kampanyasında “vatandaşları duyarlı kılmak adına elektrikle aydınlatma süresinin kısaltıldığını” duyurdu. Buna göre Louvre Müzesi önündeki piramidi aydınlatan ışıklar gece saat 01.00 yerine akşam 23.00’te söndürülecek. Yine Versay Şatosu’nun ışıklarının akşam 23:00 yerine 22.00’de kapatılacağını aktaran kültür bakanı, “Kamuoyunu duyarlı kılmak için semboller önemli.”dedi. Bakan Malak, kültürel etkinliklerin yapıldığı sinema, tiyatro, konser salonlarında da bu tür önlemlerin alınması çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği ülkelerinde ısıya bağlı ölümler arttı
Yeni yayımlanan resmi verilere göre, AB’nin bazı bölgelerinde rekor kıran sıcak hava dalgası nedeniyle Temmuz ayında normalden yüzde 16 daha fazla ölüm yaşandı. Güney Avrupa’daki aşırı sıcaklık İspanya, Fransa ve Portekiz’de orman yangınlarına ve Avrupa’da ısıya bağlı binlerce ölüme yol açan aşırı hava olaylarının artan sıklığı ve yoğunluğu ile ilgili endişeleri artırdı. AB istatistik ofisi Eurostat, Temmuz ayında 2016-2019 için aylık ortalamalara kıyasla yaklaşık 53 bin daha fazla insanın öldüğünü duyurdu. Aşırı mortalite, bir kriz sırasında olabilecek tüm nedenlerden kaynaklanan ve “normal” koşullarda gözlemlenebilecek olanın üzerindeki ölüm sayısı olarak tanımlanıyor.
Dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi olan Pakistan’a 30 yıllık ortalamaların üzerinde yağış düşmesinin ardından Haziran’dan bu yana ciddi sel felaketleri gerçekleşti. Bu yaz istikrarsız muson yağmurları ülkeyi kuzeyden güneye büyük hasara uğrattı. Ülkenin en güneyindeki eyalet Sindh, son birkaç hafta içinde aynı dönemin 30 yıllık ortalamasından yüzde 464 daha fazla yağış aldı. Uluslararası alanda yardım çağrılarının yükseldiği ülkede iklim krizi kaynaklı aşırı yağış olayları ve seller bin 500’den fazla insanın ölümüne neden oldu. Felaketin ne kadar hayvanın ölümüne neden olduğu ise bilinmiyor. 33 milyon kişinin hayatını etkileyen seller esnasında yollar, tren rayları, tarım alanları ve yaşam alanları tahrip oldu. Aynı zamanda Pakistan’ın buzulları daha önce hiç görülmemiş bir oranda eriyor. İklim krizinin bu iki sonucu birleşerek ülkeyi kasıp kavuran sellere neden oldu. Hükümet yetkilileri sellerin ülke ekonomisine etkisinin 40 milyar dolar olduğunu belirtti. En çok etkilenen endüstrilerden bir tanesi Pakistan ekonomisinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan tarım oldu. Yetkililer ülke çapında yaklaşık 800 bin çiftlik hayvanının hayatını kaybettiğini bildirdi. Pakistan İklim Değişikliği Bakanı Sherry Rehman, ülkedeki soğan, pirinç ve mısır hasadının yüzde 70’inin tamamen tahrip olduğunu söyledi. BBC Türkçenin aktardığına göre Pakistan’ın eski Birleşmiş Milletler (BM) ve İngiltere Büyükelçisi Maleeha Lodhi şu ifadede bulundu:
Bu iklim felaketinin zamanlaması daha kötü olamazdı. Pakistan ekonomisi ciddi bir borç krizi ve hızla yükselen enflasyonla karşı karşıya.