İklim değişimi, Ukrayna Savaşı ve ABD'deki "kürtaj yasağı" üzerine derlediğimiz, dünya gündemine dair güncel ve önemli makaleleri okuma önerilerimiz olarak sunuyoruz.
İklim Değişimi
Chris Hedges, küresel ısınma nedeniyle içinde bulunduğumuz ölüm yürüyüşü hakkında onlarca yıldır uyarıldığımızı ancak yine de küresel egemen sınıfın bizi yok olmaya doğru sürüklemeye devam ettiğini anlatıyor.
Guardian yazarı Robin McKie, volkanolog ve iklim değişimi üzerine çalışmaları bulunana bilim insanı Bill McGuire’ın son kitabı Hothouse Earth’ü "daha iyi bir zamanlaması olamazdı" diyerek anlatıyor. Rebecca Solnit ve Terry Tempest Williams, Guardian’daki köşelerinde gezegenin zamanının giderek azaldığını söyleyerek “iklim acil durumu” ilan ettiklerini ve herkesin derhal harekete geçmesi gerektiğini yazdılar.
Jenna McGuire, Common Dreams’teki köşesinde bilim insanlarının Akdeniz ekosisteminin sıcaklık artışı nedeniyle "deniz orman yangını" yaşamakta olduğunu yazdı. Türkiye’yi de yakından ilgilendiren gelişme hakkında okyanus araştırmacısı David Diaz, bu tür okyanus ısı dalgalarının "fauna ve floranın adeta yanmış gibi ölmesi sebebiyle sualtı orman yangınlarına eşdeğer" olduğunu söyledi.
Dünya
Nayanika Guha, Turthout için kaleme aldığı yazısında ABD Yüksek Mahekemesi’nin kürtaj hakkını federal bir hak olarak güvence altına alan kararı iptal etmesinin sadece ABD’de değil, ABD’nin sağladığı fonlarla yoksul ülkelerde sağlık hizmetleri vermekte olan STK’ları nasıl olumsuz etkilediğini ve bunun binlerce kadın ve kız çocuğu için nasıl hayati riskler barındırdığını anlattı.
Ukrayna Savaşı
Rusya’da, Kara Şubat projesinin kurucularından Sasha Starost, Rusyalı sosyalist, feminist, ekolojist, savaş karşıtı muhaliflerin kurduğu ve İngilizce yayın yapan posle.media sitesine Kara Şubat projesini anlattı. Kara Şubat projesi, gözaltına alınan savaş karşıtı aktivistlerin sesini duyurmaya, onları kurtarmaya ve maruz kaldıkları şiddet, sosyal ve fiziksel baskıya karşı psikolojik destek vermeye çalışıyor.
Sosyolog David Khumaryan savaş zamanı Rusya’daki siyasi gidişatı değerlendiriyor ve ülkedeki kalifiye uzman eksikliğinin “dijital Stalinizm” denen güvenlikçi dijitalleşmeyi nasıl engelleyebileceğini tartışıyor.