Küresel güneş enerjisinin toplam kurulu gücü 1 teravatı aştı
21 Haziran Dünya Güneş Günü dolayısıyla Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve SolarPower Europe raporları değerlendirildi. Buna göre küresel güneş enerjisinin toplam kurulu gücü 1 teravatı aştı ve güneşte “teravat çağı” başladı. AA’nın haberine göre, Türkiye’nin toplam kurulu gücü 8,3 GW oldu. Yatırımların devam etmesiyle birlikte bu rakamın 2030 yılına kadar 30 GW’ı aşması bekleniyor. Küresel çapta enerji fiyatlarının artması ve iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi nedeniyle başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım artıyor. Güneş, jeotermal, rüzgar, dalga gibi enerji türlerindeki kaynakların kullanımının artmasına yönelik çalışmalar ülkelerin gündemindeki ilk sıralarda yerini koruyor. Küresel emisyonların 2030’a kadar yarı yarıya azaltılması için enerji sektöründe yenilenebilir enerji kullanımına yönelik büyük çaplı bir dönüşüm yaşanması gerekiyor. Fosil yakıtların dünya genelinde yaygın olarak kullanılması sebebiyle, küresel emisyonlarda keskin düşüş olmadan, sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması mümkün görünmüyor. Dünya genelinde emisyon azaltım miktarının üçte birinin sadece güneş ve rüzgar enerjisi santralları kurarak düşürülebileceği hesaplanıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle santrallardaki ekipman tedariğinde sorunlar yaşandı. Buna rağmen son 3 yıl içerisinde güneş enerjisindeki yatırımlar hız kesmeden sürdü. Geçtiğimiz sene küresel güneş enerjisinin gücü 168 GW arttı ve 940 GW’a yükseldi. Bu yıl 1 TW’ı geçti ve 2025 yılına kadar 2,3 TW’a çıkması hedefleniyor.
Associated Press’in aktardığına göre, İspanya ve Almanya, sıcak hava dalgasının ortasında pazar günü orman yangınlarını kontrol altına almak için mücadele etti. Yetkililer, İspanya’daki en kötü hasarın kuzeybatıdaki Zamora eyaletinde olduğunu ve 30 bin hektarın kül olduğunu söyledi. Alman yetkililer ise Berlin yakınlarındaki orman yangını nedeniyle üç köyün sakinlerine evlerini tahliye etme emri verdi. İspanyol yetkililer, üç günlük yüksek sıcaklıklar, şiddetli rüzgarlar ve düşük nemden sonra, pazar sabahı düşen sıcaklıklarla bir miktar soluklanma geldiğini söyledi. İspanya, Haziran ayında ülkenin birçok noktasında sıcaklık rekoru kırılırken, orman yangınlarına karşı tetikteydi. Uzmanlar, Avrupa’da yaşanan aşırı sıcakları iklim değişikliğine bağlıyor. Termometreler hafta boyunca birçok İspanyol şehrinde 40 derecenin üzerine çıktı. Almanya’da da aşırı sıcaklık ve az yağış döneminin ardından son günlerde çok sayıda orman yangını yaşandı. Ülkenin ulusal hava durumu ajansı, pazar günü doğudaki Dresden ve Cottbus kentlerinde termometrelerin 39.2 dereceye ulaştığını söyledi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) Doğu ve Batı Afrika'daki mültecilere artan talep ve yetersiz fonlar yüzünden daha az gıda verildiğini duyurdu. Doğu Afrika'daki mültecilerin üçte birine bakan WFP verdikleri yemek istihkakını neredeyse yarı yarıya azalttıklarını açıkladı. WFP bu durumdan en çok Etiyopya, Kenya, Güney Sudan ve Uganda'dakilerin etkilendiğini belirtti. WFP Batı Afrika'da ise özellikle Burkina Faso, Kamerun, Çad, Mali, Moritanya ve Nijer'de büyük istihkak azaltımına gittiklerini kaydetti ve yakın gelecekte Angola, Malawi, Mozambik, Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya ve Zimbabve'de de sıkıntıların baş göstereceği uyarısında bulundu. WFP İcra Direktörü David Beasley yaptığı açıklamada "Hayatta kalmak için elimize bakan mültecilerin yemek istihkaklarını azaltma yönünde yürek parçalayan bu kararı almaya zorlanıyoruz" dedi. Beasley mevcut kaynakların küresel çapta artan talebe yetişmediğinin de altını çizdi. Beasley, Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda elektrikli araç üreticisi Tesla'nın kurucusu Elon Musk'a seslenerek dünyanın en zengin iş insanı Musk'ın küresel açlıkla mücadeleye katkı vereceğinden umudu kesmediğini belirtmişti. Güney Sudan'da nüfusun üçte ikisine denk gelen yaklaşık 8,3 milyon kişinin bu yıl ağır açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirten WFP, gerekli insani yardımın sağlanabilmesi için salı günü 426 milyon dolarlık bağış çağrısında bulundu. Güney Sudan'da yıllardır süren çatışma ve seller dolayısıyla milyonlarca kişi evini terketmişti. Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell Rusya'nın tahılı silah olarak kullandığını belirterek Ukrayna'dan özellikle yoksul ülkelere gidecek olan ihracatı engellemekle suçluyor.
İklim krizinin genç kurbanları, fosil yakıt yatırımcılarını koruyan bir enerji anlaşmasına karşı Avrupa’nın en yüksek insan hakları mahkemesinde yasal işlem başlatıyor. Başlangıçta Sovyetler Birliği’nin eski üyelerinin enerji sektörü yatırımlarını desteklemek için hazırlanan Enerji Şartı Anlaşması (Energy Charter Treaty-ECT), yatırımcıların, ülkeleri yatırımlarına zarar veren politikaları nedeniyle dava etmelerine izin veriyor. Kampanyacılar tarafından da bu durum, iklim eyleminin önünde bir engel olarak tanımlanıyor. 17 ila 31 yaş arasında olan davacılar, bilim insanlarının iklim değişikliği nedeniyle daha olası hale geldiğini söylediği şiddetli yağmurların etkisini gösterdiği Almanya ve Belçika da dahil olmak üzere son ilgili felaketlerden etkilenen ülkeleri temsil ediyor. Davacılar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden, ECT’nin iklim değişikliğiyle mücadelede yarattığı engelleri kaldırmasını ve böylece haklarını korumasını isteyecek. Dava, tümü ECT imzacısı olan Avusturya, Belçika, Kıbrıs, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, İsviçre ve İngiltere’yi hedef alıyor. Davacılardan biri olan 17 yaşındaki öğrenci Julia yaptığı açıklamada, “Hükümetler hâlâ fosil yakıt endüstrisinin kârlarını insan haklarının önüne koyuyor. Ancak iklim değişikliği şiddetleniyor ve her geçen gün daha fazla hayatı etkiliyor” dedi.