Zeytinliklerin kömür madenciliği için yok edilmesi ve iklim krizinin ana nedeni olan kömür yakımıyla elektrik üretimine bağımlılığın devam etmesi anlamına geliyor.
1 Mart’ta, Maden Yönetmeliği’ne eklenen bir maddenin Resmi Gazete’de yayınlanması ile, zeytinlerin kömür madenciliği için yok edilmesinin önü açıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan Greanpeace, “ Maddeye göre, “ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere” zeytinliklerde madencilik faaliyeti yürütülebilecek ve bu faaliyetlere ilişkin tesisler inşa edilebilecek. Bu, zeytinliklerin kömür madenciliği için yok edilmesi ve iklim krizinin ana nedeni olan kömür yakımıyla elektrik üretimine bağımlılığın devam etmesi anlamına geliyor. Çağ dışı, tüm dünyanın terk ettiği bir enerji üretim biçimi için, zeytin ağaçlarımızın yok edilmesi, orman varlığımızın tahrip edilmesi, havamızın kirletilmesi, sağlıklı gıdaya erişim hakkımızın ihlal edilmesi ve iklim krizine karşı kırılganlığımızın arttırılması, kabul edilemez. Üstüne üstlük, bu madde yasaya aykırı. Yasaya aykırı bu maddeyi geri çekin ve zeytinlikleri, ormanları ve diğer doğal alanları yıkıcı madenciliğe kapatın. İklim krizinin nedeni olan bu tehlikeli kömür sevdasından vazgeçin! Zeytininin yasal koruması, tam 20 yıldır çeşitli yasa ve yönetmelik değişiklikler aracılığıyla ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Zeytinin önemli bir ihracat kalemi olduğunu, kendine yeten bir üretim ekonomisi için kritik önemde. Hane ve ülke ekonomisini geliştiren, yoksullukla mücadeleyi destekleyen bir değer olduğunu da. Böyle bir varlık iklim krizinin, orman tahribatının ve doğal yaşam varlığının en önemli nedenlerinden madenciliğe kurban edilebilir mi? Soruyoruz; maden ve enerji şirketleri ayrıcalıklı bir grup mu? ” dedi. Ayrıca, “Bu açıklamanın yazıldığı saatlerde, yeni bir yönetmelik değişikliği ile, SİT kapsamındaki koruma alanları üzerinde de elektrik üretim hatları dahil olmak üzere çeşitli altyapı inşaatları yapılmasının önü açıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın gittiği bu değişiklik, iklim krizi çağında doğal ve kültürel alanlar için bir koruma kalkanı olan SİT kapsamının aşındırılması anlamına geldiği için kaygı verici. Korumacılık ilkesi terk edilmemeli, bu yönetmelik değişikliği de geri çekilmeli. Asıl kamu yararı, zeytinliklerin, doğal ve kültürel varlıkların korunduğu bir iklim ve çevre politikasında. Talebimizi tekrarlıyoruz: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, zeytinlerin sonu anlamına gelecek olan bu düzenlemeyi bir an önce geri çekmeli.” dedi.
Dünya Birleşmiş Milletler çatısı altında plastik kirliliğiyle mücadele için küresel bir anlaşmaya hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler'e (BM) üye ülkeler; plastiklerin üretimi, kullanımı ve bertarafı için kurallar koyabilecek küresel bir anlaşma için müzakerelere başlamayı kabul etti. Karar, Kenya'nın başkenti Nairobi'deki BM Çevre Konferansı'nda alındı. Böylece yaklaşık 200 ülke, "plastik krizi" konusunda harekete geçme taahhüdünde bulunmuş oldu. Plastik atıkların yaşam alanlarını yok ettiğine, yaban hayata zarar verdiğine ve besin zincirini kirlettiğine dair inanç artıyor, tüm bu gelişmeler kaygı yaratıyor. Uzmanlar, iklim değişikliğiyle mücadele için Paris Anlaşması gibi, plastiğin de dünyanın plastik atıkları azaltma rotasını belirleyen kendi bağlayıcı anlaşmasına sahip olması gerektiğini söylüyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 9. gününde. Ukrayna’nın Enerhodar kentindeki Zaporijya Nükleer Santralı’nda Rus askerlerinin saldırısı sonucunda yangın çıktı. Santralın bulunduğu sahadaki yangın söndürüldü ancak tehlike geçmiş değil. Reuters, sabah saatlerinde santralın Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini duyurdu. Çatışmalar, santralın kontrolünde de sorun yaratıyor. Dün gece yaşanan çatışmalar sırasında itfaiyeciler söndürme işlemine başlayamamıştı. Ancak ilerleyen saatlerde itfaiye müdahale etmeye başlamıştı ve karmaşanın ardından yangın kontrol altına alınabilmişti. Yangının ardından yapılan ölçümler Zaporijya Nükleer Santralı’nda radyasyon seviyesinin normal olduğunu gösteriyor. Ukrayna nükleer enerji kurumu, 1 numaralı reaktörde güvenlik riski yaratmayan hasar olduğunu, tesisteki diğer ünitelerde sorun olmadığını açıkladı. Bir kriz ekibi santralı sürekli kontrol etmeye başladı. Zaporijya’daki santralda altı enerji ünitesi olduğunu söyleyen Zelenski, Çernobil Nükleer Santralı’nda geçmişte sadece bir enerji ünitesinin patladığını hatırlattı. Santralın bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov yaptığı açıklamada, santrala saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığının “ekonomik ve siyasi bir silah” olarak kullanıldığını söyledi. Plan, bloğun şimdi ve gelecek kış arasında Rus gazına olan bağımlılığı nasıl azaltabileceğini ana hatlarıyla belirtiyor ve AB Yeşil Mutabakatı’na devam eden desteğin yanı sıra Avrupa vatandaşları için uygun fiyatlı enerjiyi sürdürme hedefiyle örtüşüyor. Basın toplantısında, Fransa Ekolojik Dönüşüm Bakanı Barbara Pompili, kısa vadeli çeşitlendirmenin yanı sıra uzun vadeli temiz enerji önlemlerinin önemini vurguladı. Bu plan, AB Komisyonu’nun gelecek hafta çıkması beklenen önerisine paralel olarak, beklenmedik kârlar üzerinden bir vergi önerisini içeriyor. Bu, enerji şirketlerinin son doğalgaz fiyatlarındaki artışlardan elde ettiği karları yenilenebilir enerji yatırımlarına, yenilemelere ve savunmasız müşterileri desteklemeye yönlendiriyor. Plan, Avrupa’nın fosil yakıtlara olan bağımlılığının ve enerji verimliliğindeki yavaş ilerlemenin sona ermesi gerektiğini vurguluyor. IEA Avrupa Birliği’nin Rus Doğalgazına Bağlılığını Azaltmak İçin 10 Maddelik bir plan hazırladı.