4 Eylül Barajı‘nda su seviyesi %4’e düştü

-
Aa
+
a
a
a

Sivas‘taki 4 Eylül Barajı‘nda su seviyesinin yüzde 4’e düştüğü açıklandı.

Fotoğraf: AA
Gezegenin Geleceği: 30 Kasım 2021
 

Gezegenin Geleceği: 30 Kasım 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Sivas‘ın su ihtiyacını karşılayan önemli kaynaklardan biri olan 4 Eylül Barajı‘nda su seviyesinin yüzde 4’e düştüğü açıklandı. Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Ülkemiz genelinde özellikle son dönemde İç Anadolu’da yaşanan kuraklık nedeniyle barajımız maalesef Sivas’ımıza su veremeyecek hale gelmiş durumda” dedi. Anadolu Ajansında yer alan habere göre, insan kaynaklı ortaya çıkan iklim krizinin neden olduğu kuraklıktan 4 Eylül Barajı da etkilendi. Barajda bulunan su miktarı, son iki yılda yaşanan kuraklık nedeniyle güvenlik seviyesinin altına indi. Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü ekipleriyle barajda incelemelerde bulundu ve konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Ülkemiz genelinde özellikle son dönemde İç Anadolu’da yaşanan kuraklık nedeniyle barajımız maalesef Sivas’ımıza su veremeyecek hale gelmiş durumda. Normal şartlarda suyun barajdan verilip Tavra Deresi’nden yer altı kaynaklarıyla takviye edilmesi gerekiyor ancak son 2, 3 yıldır suyu Tavra Deresi’nden veriyorduk ve eksik kalan kısmını da barajdan temin ediyorduk. Şu anda ise barajın ‘güvenlik seviyesi’ dediğimiz en alt kısmındaki suyu kullanmak zorunda kaldık.” Belediye Başkanı Bilgin, iki gündür süren çalışmalarla barajın içine normal şartlarda kullanılmaması gereken seviyede olan suyu kullanmak için platform kurulduğunu da aktardı ve bunun geçici bir süreç olduğunu söyledi. İklim değişikliği ile birlikte bu krizler derinleşerek devam edecek. Uyum politikaları da seragazı azaltım politikaları ile birlikte hareket etmeli.

Ashoka Vakfı, öncelikli toplumsal sorunlara etkin ve kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri tespit etmeye ve desteklemeye devam ediyor. Ashoka’nın sosyal girişimcilik ağına dört yeni sosyal girişimci katıldı. Haber medyasını özgürleştirmek odağında çalışan ve NewsLabTurkey’in kurucusu olan Sarphan Uzunoğlu; teknoloji aracılığıyla gençleri güçlendirerek istihdama dahil etmek için çalışan Kodluyoruz’un kurucusu Gülcan Yayla; toplumsal dayanışmayı şeffaf ve güvenilir bir modelle büyütmek hedefiyle çalışan İhtiyaç Haritasının kurucuları Ali Ercan Özgür ve Mert Fırat, Türkiye’den küresel Ashoka Fellowship Ağı’na katılan yeni Ashoka Fellowları oldu. Ashoka Gala etkinliğine, sivil toplum, iş dünyası, sosyal girişimcilik ekosistemi liderleri, kamu, medya, sanatçılar ve Ashoka Fellow’larından oluşan konuklar katıldı.  Ashoka Support Network Üyesi Galya Frayman Molinas, konuşmasında, kariyeri boyunca toplumsal ve ekolojik dönüşümün çeşitlilikten geçtiğine inandığını ve tekrar hayal kurma arayışında Ashoka ile yollarının kesiştiğini paylaştı. 

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin devlet yardımı kuralları uyarınca, Yunanistan’ın yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve 4,2 GW’lık birleşik kapasiteye sahip yüksek verimli enerji için 2,27 milyar avroluk destek mekanizmasını onayladı. Temiz Enerji Haber Portalı’na göre, yapılan açıklamada hem rüzgar hem de güneş enerjisi tesisleri için yapılacak yardımın, rekabeti artırmak ve yenilenebilir enerji maliyetini azaltmak için düzenlenen ortak bir ihale prosedürü yoluyla verileceği belirtildi. Bu ihalelerde minimum teknoloji çeşitliliği sağlanamazsa, Yunanistan teknoloji açığını gidermek için rüzgar ve güneş enerjisi için ayrı ihaleler başlatma olasılığını saklı tutacak. Diğer yenilenebilir enerji teknolojilerinden elektrik üretimine yönelik destek ise rekabetçi ihale prosedürlerinin uygulanacağı belirli eşiklere tabi olarak doğrudan verilecek. Açık artırmaya konu olacak yardım, elektrik üretimi desteği ile ilgili olarak, iki yönlü fark sözleşmesi primi şeklini alacak. Elektrik fiyatının ihaleye dayalı olarak belirlenen referans fiyatın altında olduğu modelde devlet, yenilenebilir elektrik üreticisine gerçek elektrik fiyatı ile referans fiyat arasındaki farkı ödeyecek. Öte yandan, elektrik fiyatının referans fiyatın üzerinde olduğu durumlarda elektrik üreticisi, fiili elektrik fiyatı ile referans fiyat arasındaki farkı devlete ödeyecek. Bu, yenilenebilir enerji üreticilerine uzun vadeli fiyat istikrarını garanti edip, devletin maliyetini sınırlarken gerekli yatırımları yapmalarına da yardımcı olacak. İhalelerden muaf tutulan teknolojilerden elektrik üretiminin desteklenmesine yönelik yardımla ilgili olarak, referans değerin söz konusu teknolojinin üretim maliyetleri ile uyumlu olması dışında benzer bir mekanizma uygulanacak. Yeni yenilenebilir enerji planına dayalı olarak, rüzgar ve güneş enerjisi için ilk 600 MW’lık karma teknoloji ihalesinin Mart ayında gerçekleştirilmek üzere, bu yılın sonundan önce açıklanması bekleniyor. 

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, 1-5 Aralık'ta çevrimiçi gerçekleşecek. Filmleri izlemenin yanısıra festivalde çevrimiçi yan etkinlikler de izelenebiliyor. Lütfen film seçkisini inceleyin birbirinden etkili yapıtlar var. Çalışmalarınızla ilişkili konularda filmler varsa ve çevrimiçi bir etkinlik ile paylaşmak isterseniz, yan etkinlik arasında gerçekleştirmek üzere söyleşi, panel vb etkinlik bilgilerini surdurulebiliryasam.net adresindeki etkinlik başvuru formunu doldurarak Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali SYFF ekibine iletebilirsiniz. Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, 1-5 Aralık'ta çevrimiçi - detaylar için surdurulebiliryasam.net.