Süleymanlı Yayla Gölü, yağış azlığı nedeniyle neredeyse kurudu.
Denizli'de içinde barındırdığı 182 çeşit kuş türünden dolayı ‘Kuş Cenneti’ olarak bilinen Süleymanlı Yayla Gölü, yağış azlığı nedeniyle neredeyse kurudu. Buldan ilçesindeki Süleymanlı Yayla Gölü’nde 182 kuş çeşidi, yabani tavşan, oklu kirpi, yeşilbaş ördek, ak pelikan ve sakarmeke gibi hayvanların yanı sıra ikisi endemik olmak üzere 95 çeşit bitki bulunuyor. Doğa fotoğrafçıları tarafından oldukça popüler olan bölge, çevre illerden ve kente ziyarete gelenlerin de uğrak noktalarından bir tanesi. Geçtiğimiz yıl Kesin Korunacak Hassas Alan ilan edilen Süleymanlı Yayla Gölü’nde sular yaklaşık 100 metre çekildi. 1100 rakımda bulunan 466 dekar alana sahip gölde yağışların beklenen seviyenin altında olması nedeniyle kuraklık yaşandı. Suların çekilmesi ile bölgeye talep azaldı. Göl neredeyse tamamen kuruma noktasına geldi. Kuruyan gölün can yakan görüntüsü drone ile havadan görüntülendi.
Almanya'nın önümüzdeki dönemde iktidar koalisyonunu oluşturacak olan Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve Liberaller (FDP) arasında yapılacak ortak çalışma programı müzakerelerinin sonucu olarak ortak hükümet, Almanya'nın kömürden çıkışını 2030'a kadar hızlandırma çabalarını artırmayı ve aynı zaman diliminde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 80'e çıkarmayı resmen kabul etti. Yeni hükümet ayrıca, hidrojen teknolojileri için lider pazar olma ve en geç 2030 yılına kadar ısınmanın en az %50'sini karbon nötr hale getirme planlarını açıkladı. Almanya'nın önceki hükümeti, kömürden çıkış tarihi olarak 2038'i belirlemişti. Koalisyon partileri, ekonomi ve iklim hedeflerini uyumlu hale getirmek için enerji, sanayi ve iklim departmanlarının yetkilerini birleştirecek yeni bir Ekonomi, Enerji, İklim Koruma ve Dönüşüm Bakanlığı kurmayı planlıyor. Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal) Kampanyacısı Duygu Kutluay çevre sorunlarında öncü politikalarıyla örnek alınan Almanya’nın geçmişte kömürde diretmesinin Türkiye ve diğer ülkelere kötü örnek teşkil ettiğine dikkat çekiyor. ‘‘Almanya’da farklı siyasi görüşlerden gelen partilerin oluşturduğu bu koalisyonun kömürden çıkışı erkene alma niyetinde hemfikir olması, kömürün artık geleceğinin kalmadığının bir kez daha altını çiziyor. Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan ve 2053 net sıfır hedefi koyan Türkiye’nin de en geç 2030 yılına kadar kömürü elektrik üretim sisteminden çıkarması gerekiyor. Bu konudaki yeni ‘Kömürden Çıkış 2030’ raporumuz mevcut kömür teşviklerinin kaldırılması ve ‘kirleten öder’ ilkesi çerçevesinde karbon emisyonunun fiyatlandırılması ile en geç 2030 yılına kadar kömürden çıkışın doğal seyrinde gerçekleşeceğini ortaya koyuyor" diyor. Kutluay, "Üstelik tüm dünyanın hızla terkettiği kirli bir teknoloji olan kömürü ayakta tutmak için israf edilen kamu kaynaklarıyla, başta güneş ve rüzgar olmak üzere ülkenin zengin yenilenebilir potansiyeli önceliklendirilebilir. Bu sayede daha adil, temiz ve enerjide bağımsız bir geleceğin temelleri vakit geçmeden atılabilir’’ diyor. German Institute for Economic Research (DIW Berlin) Enerji ve Ulaşım Direktörü Prof. Dr. Claudia Kemfert, “Koalisyon anlaşması, iklimi daha iyi korumak için gerçek modernizasyonun ayırt edici özelliklerini taşıyor ve önceki politikalara göre açık bir gelişme gösteriyor. Elektrik talebinin %80'ini yenilenebilir enerjilerle karşılama planı, 2030 yılına kadar kömürün aşamalı olarak kaldırılmasını mümkün kılıyor” diyor.
Tüm dünyada “net sıfır emisyon” hedefine ulaşmak Karbonsuz ekonomiye geçişin yol haritaları çıkarılırken, WWF’in Akdeniz Girişimi (MMI) Mavi Gelecek belgeseli ile Akdeniz’in mavi dönüşüm potansiyelini ortaya koyuyor. Belgesel, Hırvatistan, Tunus ve İtalya’dan Akdenizli üç gencin balıkçılık, turizm ve enerji sektörlerinde daha sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirmek için tutku, bilgi ve becerilerini kullanmanın yolunu buluş hikâyesini anlatıyor. Mavi Gelecek, WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) girişimleri ile ülkemizde de izleyici ile buluşacak. Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali programına alınan belgesel, 2 Aralık Perşembe 14.30 ve 4 Aralık Cumartesi 12.45 seanslarında surdurulebiliryasam.net adresinde çevrimiçi gösterilecek. Filmlerin içerikleriyle ilgili konularda çevrimiçi yan etkinliklere de ev sahipliği yapan festival çerçevesinde ayrıca 2 Aralık’taki gösterimin ardından belgeselin ana kahramanları Rania, Simone, Marina’nın katılımları ile bir söyleşi düzenlenecek. Söyleşinin kolaylaştırıcılığını WWF-Türkiye Deniz ve Yaban Hayatı Programları Müdürü Ayşe Oruç üstlenecek. Mavi Gelecek, 3 Aralık Cuma günü de, saat 18.00’de, Ankara’da, Cer Modern Sanatlar Merkezi’nde ücretsiz olarak gösterilecek.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı Tunç Soyer, İtalya’nın Belluno kentinde düzenlenen Cittaslow (Sakin Şehir) Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına katıldı. İtalya, Polonya, Fransa, Lüksemburg, Belçika, Almanya, Hollanda, Çin ve Kore'den Cittaslow temsilcilerinin bir araya geldiği toplantının açılışını yapan Belluno Belediye Başkanı Jacopo Massaro katılımcılara teşekkür etti. Toplantıda sakin yaşam felsefesini büyük şehirlerde uygulamak için İzmir’de başlatılan Cittaslow Metropol projesi konuşuldu. İzmir’de yapılan çalışmaların iki ayağı olduğundan bahseden Başkan Tunç Soyer, büyük kentlerde sakin şehir felsefesinin benimsenmesi ve yaşam kalitesinin artması için benimsenmesi gereken ilkeler üzerinde çalışırken, bir taraftan da mahalle ölçeğinde halkın katılımıyla bazı uygulamalar yaptıklarını vurguladı.