Pandemiyle birlikte düşen karbondioksit emisyonları tekrar tırmanışa geçti

-
Aa
+
a
a
a

Uluslararası Enerji Ajansı küresel karbondioksit emisyonlarının 2020 yılında pandemi nedeniyle yüzde 5,8 seviyesinde düştüğünü ancak yeniden tırmanışa geçtiğini açıkladı.

Gezegenin Geleceği: 3 Mart 2021
 

Gezegenin Geleceği: 3 Mart 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Uluslararası Enerji Ajansı küresel karbondioksit emisyonlarının 2020 yılında pandemi nedeniyle yüzde 5,8 seviyesinde düştüğünü ancak yeniden tırmanışa geçtiğini açıkladı. Yapılan açıklamada Aralık 2020 tarihinde büyük ekonomilerin enerji talebindeki artış ile birlikte emisyonlarını Aralık 2019’a kıyasla yüzde 2 (60 milyon ton) artırdığı belirtildi. Rapora göre en büyük sera gazı salıcısı Çin, 2020 yılında emisyonlarını bir önceki yıla kıyasla yüzde 0.8 artıran (75 milyon ton) tek ülkeydi. En büyük üçüncü sera gazı salıcısı Hindistan ise koronavirüs tedbirlerinin azalmasıyla birlikte Ekim 2020’de 2019 seviyesinin üzerine çıktı. UEA genel müdürü Fatih Birol, “Geçen yılın sonuna doğru küresel karbon emisyonlarındaki toparlanma, dünya çapında temiz enerji geçişlerini hızlandırmak için yeterince adım atılmadığına dair kesin bir uyarı” ifadelerini kullandı. Birol ek olarak “Bu yıl küresel bir ekonomik toparlanmaya ilişkin mevcut beklentiler doğrulanırsa ve dünyanın en büyük ekonomilerinde büyük politika değişikliklerinin olmaması durumunda, küresel emisyonların 2021’de artması muhtemel” değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetlerin itirazına ret

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 33 hükümetin, davanın ivedi yargılama gerektirmediği gerekçesiyle yaptığı itirazı reddetti. Ekim 2020’de Strazburg Mahkemesi, “ortaya çıkan sorunların önemi ve aciliyeti” temelindeki davaya öncelik statüsü verdi. Dava, Portekiz’de yükselen aşırı sıcaklıkların etkilerini yaşayan altı Portekizli çocuk ve genç yetişkin tarafından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa’nın en büyük yayıcıları aleyhine açılmıştı. Genç davacılar, davalı ülkelerin, Birleşmiş Milletler’in Paris Anlaşması’nın amacına ulaşması için gerekli olan ”iddialı ve acil” emisyon kesintilerini benimsemesi gerektiğini savunuyor. Davanın 33 davalı hükümete Kasım 2020’de “tebliğ edilmesinin” ardından, bu hükümetler, genç başvuranların yakın bir tehlikeyle karşı karşıya olmadığını ileri sürerek mahkemeye ivedi yargılama gerektirmediğini öne süren bir dilekçe verdiler. Mahkeme, bu talebi reddetmesinin yanı sıra, iklim politikalarının incelenmesini erteleme başvurusunu da reddetti. Hükümetler, yalnızca davanın kabul edilemez olduğunu ve bu nedenle iklim politikalarına yönelik itirazın duyulmaması gerektiğini iddia etmek için izin istemişlerdi. Mahkemenin kararının bir sonucu olarak, bu ülkeler artık iklim politikalarının Paris Anlaşması kapsamındaki 1,5 derece küresel ısınma hedefi ile uyumluluğunu savunmaya çalışmalı.

Kars'ta sütlabi ördeği tespit edildi

Kars‘ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşbaşı köyü mevkisinde çalışma yapan Kuzey Doğa Derneği ekibi, Çıldır Gölü‘nde sütlabi ördeğinin varlığını tespit etti. KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, düzenli olarak yaptıkları kuş gözleminin meyvesini aldıklarını söyledi. Çıldır Gölü’nün hem yaz hem de kışın büyük öneme sahip olduğunu anlatan Çoban, “Doğu Anadolu Bölgesi’nde en büyük göllerden olan Çıldır Gölü’nde yaptığımız gözlemlerde daha önce Kars’ta görülmemiş sütlabi ördeğini tespit ettik. Tabii kış için beklediğimiz türler arasındaydı ama bugüne kadar görememiştik.” dedi. Sütlabi ördeğinin Çıldır Gölü’nde görülmesiyle Kars’taki kuş türünün 307’ye yükseldiğini bildiren Çoban, kışın her tarafın donması nedeniyle kuşların su olan yerlerde toplandığına işaret etti.

Meşrubatçılar yenilenebilir malzemeyi keşfediyor

Avrupalı ​​meşrubat üreticileri bu hafta 2030 için yeni vizyonlarını açıklayarak plastik şişelerde yüzde 100 geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir malzeme kullanma planlarını duyurdu. 2025 yılına kadar şişelerin üzerindeki ambalajlarının yüzde 100’ünün pet şişelerin de yüzde 50’sinin geri dönüştürülmüş içerikten oluşacağı taahhüt edildi.2030 yılına kadar da pet şişelerinde de yüzde 100 oranına ulaşılması hedefleniyor. ‘Döngüsel ambalaj vizyonu’ olarak adlandırılan modeli endüstri grubu UNESDA başlattı.  UNESDA yetkilileri bunun hem teknik hem de ekonomik olarak fizibil olduğunu belirtiyorlar. Euronews Türkçe’nin aktardığına göre PepsiCo Avrupa Yöneticisi Ian Ellington yaptığı açıklamada “Hedefimiz tüm ürünlerimizde tam bir dairesel ekonomi modeline geçmek” dedi. Ellington, “Ambalajın asla israf edilmemesi gereken bir kaynak olduğuna inanıyoruz ve tam döngüselliğe ulaşmak ve Avrupa Komisyonu’nun yeşil ekonomiye geçişi hızlandırma gündemini desteklemek için çok sayıda adım atıyoruz” ifadelerini kullandı.