Birleşmiş Milletler'in yaptığı kapsamlı bir ankete göre, koronavirüs salgınına rağmen, 50 ülkede nüfusun yaklaşık üçte ikisi, iklim değişikliğini küresel bir acil sorun olarak görüyor.
50 ülkeden 1,2 milyon kişiyle yapılan ankete katılanların yarıya yakınını, 14-18 yaş grubu oluşturuyor. Ormanların ve toprağın korunması, iklim değişikliğine karşı en fazla destek bulan çözüm olarak görülüyor. "Halkın İklim Oyu" adı verilen anketi UNDP ile Oxford Üniversitesi ortak düzenledi. Katılımcıların yüzde 64'ü, iklim değişikliğini, ülkelerin acilen çözmeleri gereken bir sorun olarak değerlendirdi. Bölgelere ve yaşa göre sonuçlarda bazı değişikliklere rastlandı. İngiltere ve İtalya'da katılımcıların yüzde 81'i iklim değişikliğinin aciliyeti ile ilgili değerlendirmeye katılırken, bu oran Moldova'da yüzde 50 civarında oldu. ABD'de ise katılımcıların yüzde 65'i iklim değişikliğini acil sorun olarak değerlendirdi. Dünyada artan sıcaklığın acil sorun olarak görülmesi gençler arasında yüzde 69 iken, bu oran 60 yaş üstünde yüzde 58'e düştü. UNDP strateji danışmanı Cassie Flynn, "İnsanlar korkuyor, Avustralya ve California'daki orman yangınlarını, Karayipler'deki kasırgaları, Güneydoğu Asya'daki sel baskınlarını görüyorlar; bunların gerçek bir sorun olduğunun farkındalar. Bu konuda bir şeyler yapılması lazım" değerlendirmesinde bulundu. İklim değişikliğine karşı atılması gereken adımlar konusunda ise katılımcıların yaşadıkları yere göre değişiklikler gözlendi. İklim değişikliğine karşı en fazla desteklenen 4 politika: Ormanların ve toprağın korunması (%54) Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kayakları (%53) İklim dostu tarım teknikleri (%52) Çevre dostu işletmelere ve istihdama daha fazla yatırım (%50) Flynn, "Demografi konusunda, eğitim seviyesi ile iklimin acil bir sorun olduğu inancı arasında net bir bağlantı olduğunu gördük. Hangi ülkeden olduğunuz, yaşınız çok önemli değil, ama eğitim gerçekten önemli" diyor. Bulgular bakımından genel olarak kadınlar ve erkekler arasında pek farklı sonuçlar çıkmasa da, ülke bazında bu farkların daha bariz olduğu görüldü.
İzleme Raporu Çalşması yürütmeye başladı
Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, 7 yıldır sürdürülmekte olan Kuzey Ormanları Savunması’nın faaliyetlerine katkı vermek, Avrupa orman kuşağı kollarından biri olan Kuzey Ormanları’nı koruma çalışmalarının parçası olmak, gerek Türkiye gerekse dünya açısından hayati öneme sahip bir orman koridorunun savunma ve onarım faaliyetlerine katkı vermek amacıyla Nisan 2020 tarihinden itibaren çalışmalara başladı. Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, hedefleri doğrultusunda, Kuzey Ormanları coğrafyasında, flora ve faunasında, yaban hayatında, içinde ve çevresinde yer alan insan yerleşmelerinde, ekosistemi tehdit ve tahrip eden insan faaliyetlerini izleyerek ve raporlayarak Kuzey Ormanları’nı günlük olarak izleme çalışmasını gerçekleştirmek amacıyla bir “İzleme Raporu Çalışması” yürütmeye başladı.
1 yılda 1849 kuş türü gözlemledi
Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi, ekolog, ornitolog ve doğabilimci Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, 2020’de tüm dünyada en çok kuş türü gören kişi oldu. Kuş gözlem vatandaş bilimi sitesi eKusBank’a geçen yıl 1849 kuş türünün gözlem kaydını giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, 2020’de tüm dünyada gözlemlenen 9 bin 590 kuş türünün yaklaşık beşte birini Türkiye, ABD, Hindistan, Kolombiya, Tanzanya, İngiltere ve diğer seyahatlerinde kaydetti. National Geographic ve Getty’de profesyonel doğa fotoğrafçısı da olan Şekercioğlu, bu kuş türlerinin çoğunu fotoğraflarla belgeledi. Şekercioğlu, Türkiye’de eKusBank dünyada eBird diye anılan sisteme toplam 8 bin 133 kuş türüyle tüm yılları kapsayan genel sıralamada dünyada beşinci, Türkiye’de birinci sırada.
Köpekbalıklarının oranı yüzde 71 azaldı
Bilim insanları, Nature dergisinde yayınlanan ilk küresel değerlendirmede, sadece son yarım yüzyılda, açık okyanuslarda yüzen köpekbalığı ve vatoz sayısında dünya çapında şaşırtıcı bir düşüşe neden oldu. Okyanus köpekbalıkları ve vatozları, esas olarak aşırı avlanma nedeniyle 1970'den bu yana yüzde 71 oranında azaldı. Yazarlar, çöküşün muhtemelen daha da keskin olduğunu, çünkü en kötü etkilenen bölgelerin bazılarından gelen eksik veriler ve balıkçılık filolarının analizlerine başlamadan önceki on yıllarda zaten genişlemekte olduğunu belirtiyorlar. Kanada'daki Simon Fraser Üniversitesi'nde deniz biyoloğu ve çalışmanın baş yazarı Nathan Pacoureau, "Bu ikonik yaratıkları kurtarmak için çok küçük bir pencere var" dedi. Okyanus köpekbalığı ve ışın türlerinin dörtte üçünden fazlası artık nesli tükenme tehdidi altında, bu da deniz ekosistemlerini ve birçok ülkedeki insanların gıda güvenliğini tehlikeye atmakta.
Gezegen 12 bin yıldır olduğundan daha sıcak
Yeni bir araştırmaya göre gezegenimiz şu an, insan uygarlığının tüm gelişimini kapsayan bir dönem olan en az 12.000 yıldır olduğundan daha sıcak. Bilim insanları, okyanus yüzey sıcaklıklarının analizinin, insan kaynaklı iklim değişikliğinin dünyayı “keşfedilmemiş bir bölgeye” soktuğunu gösterdiğini söylüyor. Gezegen 125.000 yıldır en sıcak durumunda bile olabilir, ancak bu kadar geriye dönük verilerin kesinlik oranı daha düşük. Nature dergisinde yayımlanan araştırma, bu sonuçlara “Holosen sıcaklık bilmecesi” olarak bilinen uzun süredir devam eden bir bulmacayı çözerek ulaştı.