Van'ın Erciş ilçesindeki derelere yeni HES yapımı için çalışmalar başladı

-
Aa
+
a
a
a

Van’ın Erciş İlçesinde bulunan dereler üzerinde yeni HES yapımı için çalışmalar başladı.

Gezegenin Geleceği: 18 Eylül 2020
 

Gezegenin Geleceği: 18 Eylül 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Van’ın Erciş İlçesinde bulunan dereler üzerinde yeni HES yapımı için çalışmalar başladı. Zilan deresine 5. HES planlanıyor. Bu planın iptal edilmesi için Change.org/ZilanHes adresindeki kampanyayı başlatan Hamit Aydın, “Yanlış politikalar sonucu oluşan iklim değişikliğinin de etkisiyle doğası yeteri kadar zarar gören ülkemizin elinde kalan el değmemiş güzellikleri muhafaza edilip korunmalı” diyor. Halkın tek geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyen Hamit Aydın, yeni HES ve barajlarla doğanın zarar göreceğini, tarım alanlarının yok olacağını, insanların göç etmek zorunda kalacağını söylüyor. İmza kampanyası Change.org/ZilanHes adresinde. 

Bakır madenine karşı kampanya

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları'ndaki bakır madeni projesine karşı bir kampanya başlattı. Change.org/KazdaglariniTerkEt adresindeki kampanyaya 30 bine yakın kişi imza attı. Kampanyada sözü edilen bakır madeni projesinin tam adı: "Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi." Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, bu proje nedeniyle nedeniyle milyonlarca ağacın kesileceğinden, bölgenin havası ve suyunun zarar göreceğini söylüyor. Öte yandan, 15 Temmuz’da bu projeyle ilgili yapılması planlanan halkı bilgilendirme toplantısı, halkın yoğun protestoları nedeniyle yapılamadı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, imza atanlara gönderdiği bilgilendirmede konuyla ilgili şu bilgilere yer verdi: “Özel bir firma tarafından planlanan, 3 buçuk milyon ağacın kesileceği ifade edilen Halilağa Bakır Madeni projesi için “pandemiye” rağmen yapılmak istenen ÇED toplantısı Çanakkale halkının yoğun tepkisi üzerine yapılamadı. Proje tamamen iptal edilene kadar mücadelemiz sürüyor. Günler evvel  Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak Çanakkale Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, İDA Dayanışma Derneği, Çan Çevre Derneği ve yurttaşlarla birlikte bu toplantının pandemi nedeniyle iptalini talep etmiştik. Ancak Çanakkale Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, verilen dilekçelere yanıt verilmemişti. Halk sağlığı açıkça hiçe sayılmak istenmişti. Toplantı yapılacak yerde toplanan halkın "iptal, iptal" sesleri arasında ÇED dosyasını hazırlayan firmanın yapmaya çalıştığı sunumu kimse dinlemedi. Bir süre toplantıyı devam ettirmeye çalışan heyet, halkın "salgın var, iptal" sloganları ve alkışları nedeniyle "bu koşullar altında toplantı yapılamayacağı için toplantı iptal edildi" açıklaması yapmak zorunda kaldılar. Toplantı tutanağına "Halkın yoğun itirazı nedeniyle halkı bilgilendirme ve ÇED toplantısı yapılamamış, hiçbir bilgilendirme olmamış, toplantı gerçekleştirilemedi" yazıldı. Köylülerin tutanağın yazımı sırasında ÇED heyeti ve şirket yetkilileri ile yurttaşlar arasında yaşanan tartışmaya jandarma kalkanlar, cop ve biber gazı ile müdahale etti. Halkın geri adım atmaması üzerine şirket ve çevre il müdürlüğü yetkilileri jandarma eşliğinde alanı terk etti. Bu daha başlangıç. Hep birlikte bu proje iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz.” İmza kampanyası Change.org/KazdaglariniTerkEt adresinde.

Bir kampanya da Bodrum için

Bodrum Ortakent'te 1 milyon metrekarelik alanın imara açılıp satılması planına karşı, Bodrum 7/24 adlı sosyal medya ekibi tarafından bir kampanya başlatıldı. Change.org/YaKentYaOrtakent adresindeki kampanyaya 1500’ün üzerinde kişi imza attı. Kampanyada, arazilerin kamuya sorulmadan, halka sorulmadan imara açıldığı, daha sonra da özelleştirme yoluyla satışa çıkarılacağı ifade ediliyor. Bu durumun  plansız büyümeye neden olacağını söyleyen Bodrum 7/24 ekibi,  Bodrum'un kapasitesinin bunu kaldıramayacağını söylüyor.  Kampanya metninin devamında şu ifadelere yer veriliyor “Şu an Yahşi’nin nüfusu 7 bin. Planlanan arazide yapılmak istenen nüfus artışı 5 bin ve üzeri. Yani, yeni bir Yahşi daha buraya yapılmaya çalışılıyor. Bu bakmaya kıyamadığımız alan; sırf belli bir zümre zenginleşsin, belli bir zümrenin amacına hizmet etsin, belli çıkar odakları kalkınsın diye Cumhurbaşkanı kararıyla imara açılıp satışa çıkarılıyor! Biz '7/24 Bodrum' olarak bu rant projesine karşı çıkıyoruz” deniyor. İmza kampanyası Change.org/YaKentYaOrtakent adresinde.

"Cam şişeler depozitolu olsun"

Ülker Paro, cam şişelerin geçmiş yıllarda olduğu gibi depozitolu olması için bir kampanya başlattı. Change.org/DepozitoluCam adresindeki kampanyada Ülker Paro şu ifadelere yer veriyor: “Çocuklarımızın ve dünyamızın geleceği için camdan üretilmiş ambalajların geçmiş yıllarda olduğu gibi depozitolu olması gerektiğini düşünüyorum. Böylece alacağımız ürünlerde ambalaja  üretim için tekrar maliyet binmeyeceği için fiyatları da düşecek. Dönüşüme attığımız cam ambalajlar tekrar kullanılabilir, dönüşüme atılan cam ambalajları tekrar kullanıma kazandırmak için yapılan işlemler hem maliyetli, hem de tekrar dönüştürülürken çevreye zarar veriyor. Ayrıca doğada atık olarak bulunan cam parçacıkları orman yangınlarına neden oluyor. Zararları önlemek elimizde, lütfen bu konunun üstünde duralım. Ülke ekonomisine katkıda bulunalım, dünyamızı koruyalım. Tüm saydığım nedenlerle cam ambalajların depozitolu olmasını talep ediyorum.” Ülker Paro’nun imza kampanyası Change.org/DepozitoluCam adresinde.