Giresun’da HES mücadelesi sürüyor

-
Aa
+
a
a
a

Giresun’da HES mücadelesi sürüyor.

Gezegenin Geleceği: 28 Ağustos 2020
 

Gezegenin Geleceği: 28 Ağustos 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Giresun’da HES mücadelesi sürüyor. Giresun Çanakçı ilçesi’nden Yavuz Öztürk’ün başlattığı, Görele Çayı üzerinde planlanan HES projesine karşı kampanya Change.org/GoreleHes adresinde yer alıyor. Özel bir şirket tarafından planlanan projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin mevzuat nedeniyle iptal edilmesi üzerine şirket konuyu mahkemeye taşıdı. Şu anda dava süreci devam ederken yeral halk kampanyaya destek bekliyor. Yavuz Öztürk kampanyada kendisinin ve yöre halkının bu projeye neden karşı olduğunu çok sayıda nedenle açıklıyor. Bunlardan bazıları şu şekilde: ''Görele Çayı üzerinde yapılacak herhangi bir HES projesi o bölgedeki iklim ve bitki örtüsünü olumsuz yönde etkileyecek. Akarsu yatağındaki suyun can suyuna dönüştürülmesi, buharlaşmanın daha az olacak olması demek. Dolayısıyla yağış miktarını bariz bir şekilde etkileyecek, daha kurak bir iklim oluşmasına neden olacak. Suyun azaltılmasıyla beraber balık popülasyonu da azalacak, balıkların akarsu içindeki yukarı yönlü hareketi kısıtlanacak ve aşamayacakları şelaleler oluşacak. Özellikle kestane balcılığı yapılan bu bölgede, kestane balcılığı tehdit altında olacak, çünkü buharlaşma azlığı kestane ağaçlarını olumsuz etkileyecek. HES planlanan bölgede Akmaz, Karagöl, Ketencik, Üvezli, Pinnaz, Savak gibi isimleri olan 20 den fazla göl oluşumu bulunuyor ve ve yöre halkı sıcak yaz günlerinde bu gölleri yüzmek ve serinlemek için kullanıyor.” Yavuz Öztürk, bu nedenleri sıraladıktan sonra ekliyor: “Biz devleti hep A-B-C planı var olarak biliriz, ihtiyaç olan enerjiyse illa ki çevre dostu daha farklı yöntemler geliştirilecek. HES yapılmış birçok bölgede iklim ve bitki örtüsünün değişmesinden ötürü köylüler bariz ekonomik kayıplara uğradı.” Bu kampanyaya imza vermek isterseniz Change.org/GoreleHes adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

- Van’ın Erciş İlçesinde bulunan dereler üzerinde yeni HES yapımı için çalışmalar başladı. Zilan deresine 5. HES planlanıyor. Bu planın iptal edilmesi için Change.org/ZilanHes adresindeki kampanyayı başlatan Hamit Aydın, “Yanlış politikalar sonucu oluşan iklim değişikliğinin de etkisiyle doğası yeteri kadar zarar gören ülkemizin elinde kalan el değmemiş güzellikleri muhafaza edilip korunmalı” diyor. Erciş’te Zilan Deresi ve Deliçay su kaynakları bulunuyor. Zengin su kaynaklarına sahip olan bu bölgeler, tarım ve hayvancılık için ideal. Halkın tek geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu söyeleyen Hamit Aydın, yeni HES ve barajlarla doğanın zarar göreceğini, tarım alanlarının yok olacağını, insanların göç etmek zorunda kalacağını söylüyor. Bu kampanyaya destek vermek için Change.org/ZilanHes adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

- İzmir Çeşme’de geçtiğimiz haftalarda yaşanan orman yangınları sonucu yanan alanlara sakız ağacı dikilmesini talep eden bir kampanya başlatıldı. Change.org/SakizAgaci adresindeki kampanyayı başlatan Canan Turle, “Bir zamanlar bu alanlarda yüz binlerlerce sakız ağacı varmış. Yanan makiliklerin birçoğu zaten eskiden kesilen yabani sakız ağacı makisiydi. Yanan bu bölgelerde “sakız ağacı dikim” kampanyası başlamalı” diyor. Yunanistan’daki Sakız adasının yılda 100 milyon Euro’nun üzerinde sakız ihraç ettiğini ifade eden Canan Turle, kampanyada ayrıca şu ifadelere yer veriyor: “Çeşme’de de yerel yönetim desteği ile kısmen sakız üretimi başladı, yetiştirme teknikleri biliniyor. Kesinlikle sadece bu bölgede ve Yunanistan'nın sakız adasında yetişen bu ağaçlar yeniden çeşmeye kazandırılmalı. Sakızın faydaları anlatılmayacak kadar çoktur. Özel bir rüzgar yüzünden bu bölgede yetişir sakız ağacı... Dünyada başka yerlerde yetiştirilmeye çalışılmışsa da başarılı olunmadı. Ve sakızın tekeli Yunanlılara kaldı…” Bu kampanyayı desteklemek isterseniz Change.org/SakizAgaci adresini ziyaret ederek imzanızı ekleyebilirsiniz. 

 

- 18 Ağustos 2019 tarihinde İzmir'in Menderes ilçesinde çıkan orman yangını sonucu yok olan 5 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışmalarına sonbaharda başlanacak. Yangının ardından “İzmir Hava Durumu” sosyal medya ekibinin başlattığı ve 130.459 kişinin imzaladığı kampanya da böylelikle başarıyla sonuçlanmış oldu. Kampanyayı başlatan ekip, imza atanlara güzel haberi şu şekilde duyurdu: “Yangın sonrası alanın tekrar ağaçlanıp, eski haline gelebilmesi için sizlerden imza toplayıp bu isteğin ne kadar büyük olduğunu göstermek istedik. Gerçekten güzel bir sonuç elde ettik. Tam 130 bini aşkın imza topladık. Bu imzaların elbette bir faydası olacaktı. Yanan yer tamamen temizlendi ve dikime hazır hale geldi. Sonbahar mevsimi ile birlikte dikimler başlanacak. Bu kampanyayı imzalayıp imzalattıran herkese canı gönülden teşekkür ederiz. Bu başarı herkesin.'' Başarıyla sonuçlanan kampanyaya Change.org/MenderesiAgaclandiriyoruz adresinden ulaşabilirsiniz.