İzmir’in Selçuk ilçesi Küçük Menderes Deltası doğal sit alanlarındaki statü değişiklilerinin tarihi değerlere sahip önemli kültürel yapılara, endemik bitki türlerine ve canlı yaşamına zarar vereceği belirtiliyor.
İzmir’in Selçuk ilçesi Küçük Menderes Deltası doğal sit alanlarındaki statü değişiklikleri üzerine change.org/SelcukSitAlani adresindeki kampanya metninde, bu statü değişiklilerinin tarihi değerlere sahip önemli kültürel yapılara, endemik bitki türlerine ve canlı yaşamına zarar vereceği belirtiliyor. Bu SİT alanları, Efes Antik Kenti, Meryemana kilisesi ve Artemis Tapınağı da dahil olmak üzere dünyanın sayılı kültürel varlıklarına ev sahipliği yapıyor. Kampanyada, yapılmak istenilen değişikliklerle yavaş yavaş betonlaşmanın önünün açılacağı ve böylece bölgedeki nadide bitki türleri ile canlı yaşamı tehlikeye gireceği, tarım alanlarının verimsizleşeceği, yer altı sularının yapısı değişeceği, telafisi imkansız sonuçların doğmasının kaçınılmaz olacağı endişesi dile getiriliyor.. Kampanyaya imza atmak isterseniz change.org/SelcukSitAlani adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kömür madeni için tarlaları kamulaştırılan köylüler ayakta
Konya’nın Ilgın ilçesinde yapılmak istenen kömür madeni için tarlaları “acele kamulaştırılan” köylülerin mücadelesine destek olmak isteyen Bilal Dal, Change.org’da bir kampanya başlattı. Change.org/ilgin adresindeki kampanyada, bölgedeki eski madenler yüzünden kanserin arttığı, çocuklarının hasta olduğu iddia ediliyor. Müslüm Evci'nin Konya Gündem'de yer alan haberine göre: Konya'nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşçugöl Mahallesi’nde, 165 bin metrekare alanda kömür madeni için alınan 'Acil Kamulaştırma Kararı'na vatandaşlar tepki gösterdi. Bölgede daha önceden açılan kömür madenleri yüzünden kanser vakalarının arttığını belirten Çavuşcugöl sakinleri, “Çocuklarımız hep hasta. Her hanede bir kanser hastası var. Kadınlarda ve çocuklarda KOAH hastalığı ve astım var" dedi. Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde 3 Ocak’ta 165 metrekare sahada kömür üretim faaliyetlerini devam ettirebilmesi için acil kamulaştırma kararı alındı. Kararın ardından bölgede yer alan tarlalara kömür madeni için iş makineleri girdi. Yaşam alanlarında kömür madeni istemediklerini belirten bölge sakinleri karara tepki göstermek için mahalle meydanında bir araya geldi. Kömür madeni sahasına yürümek isteyen vatandaşlara Jandarma engel oldu. Yerel halkın sesini duyurmak için Bilal Dal’ın başlattığı imza kampanyası Change.org/ilgin adresinde.
Tunceli'deki av ihalesi iptal
Tunceli’de dağ keçilerinin ihaleyle avlanacağı haberleri üzerine başlatılan ve geçtiğimiz hafta duyurduğumuz kampanyadan güzel bir haber geldi. Munzur’da yaşayan Dağ Keçilerinin avlanması ihalesi, gösterilen yoğun tepkiler üzerine iptal edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında, 13 Temmuz'da yapılması planlanan ihalenin iptal edildiği, hazırlanacak rapor sonucuna göre hareket edeceği belirtildi. Kampanyayı başlatan Nuran Durmaz, bu haberi “Change.org'daki kampanyaya 20 binin üzerinde destek gelmesi, konunun kamu vicdanını nasıl rahatsız ettiğinin önemli bir göstergesi. Kampanyayı destekleyen herkese teşekkürler” diyerek imzacılarla paylaştı. Change.org/dagkecilerinedokunma adresindeki kampanyaya 21.762 kişi imza atmıştı.
Eskişehir'de ihaleyle 18 geyik avlanacak
Eskişehir’de ihaleyle avlanacak olan 18 geyik için başlatıldı. Rozan Çakmak’ın başlattığı ve Change.org/GeyiklerYasasin adresindeki kampanyada hem bu ihalenin iptali hem de avcılığın tamamen yasaklanması talep ediliyor. Rozan Çakmak kampanyada şu ifadelere yer veriyor: ‘’Ülkemizin hiçbir bölgesinde hiçbir hayvanın “avcılık” adı altında katledilmesini, buna göz yumulmasını, buna onay verilmesini istemiyoruz. Bir gün bir yerde ihalenin durdurulmasını sağlasak ertesi gün yeni bir katliam girişimi oluyor. Yaşama hakkı sadece insanların değil, tüm canlılar yaşama hakkına sahip. Hiçbir canlının yaşama hakkını “spor” adı altında “para” ile ellerinden alma hakkına sahip değiliz!” Kampanaya imza atmak isterseniz Change.org/GeyiklerYasasin adresini ziyaret edebilirsiniz.
"Caretta carettaların yuvalama alanlarının sit derecesi düşürülmesin"
Gazipaşa Platformu’nun başlattığı kampanya, Antalya’nın 50 bin nüfuslu Gazipaşa ilçesinde, Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan sahillerin sit derecesinin düşürülmesi planlarına karşı çıkıyor. Change.org/Gazipasa adresindeki kampanyada bölgenin betonlaşmasına yönelik endişeler dile getiriliyor. Gazipaşa ayrıca, nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları’nın da görüldüğü bir bölge. Kampanya metninde Akdeniz foklarının, üzerinde yapılaşma olmayan, insanların kolay ulaşamadığı veya insan faaliyetlerinden uzak kalmış, sessiz ve tenha kayalık sahilleri yaşama alanı olarak seçtiğinden bahsediliyor ve bu bölgenin yapılaşmaya açılmasının foklara zarar vereceği ifade ediliyor. Bölgenin koruma statüsünün düşürülmesine karşı çıkan bu kampanyaya destek vermek isterseniz Change.org/Gazipasa adresini ziyaret edebilirsiniz.
Akaryakıt firmasının Alanya Yeşilöz Sahili’ndeki akaryakıt boşaltım tesisini büyütmesine karşı Change.org/YesilozSahilineDokunma adresinde süren kampanyada önemli bir gelişme yaşandı. Projenin ÇED olumlu kararına karşı karşı açtığı yürütmeyi durdurma davasının bilirkişi keşfi yapıldı. Change.org’daki kampanyayı yürüten Güldane Şahin, kampayaya atılan 45 bine yakın imzayı da yanında götürdü ve bilirkişi heyetiyle paylaştı. Gerçekleşen bu keşif sonrası bilirkişi heyeti bir rapor yazacak. Dava sonuçlanana kadar siz de bu kampanyaya imza atmak isterseniz Change.org/YesilozSahilineDokunma adresini ziyaret edebilirsiniz.