Cumhuriyet Halk Partisi Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kuraklık ve kirlilik başta olmak üzere tehdit altında bulunduğu için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan göller için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kuraklık ve kirlilik başta olmak üzere tehdit altında bulunduğu için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan göller için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir araştırma komisyonu kurulması için araştırma önergesi sunan Biçer Karaca, Türkiye’de son 50 yılda 40’a yakın gölün kuruduğunu, diğer göllerin de kurumaması için uzmanların acil önlem çağrısı yaptığını dile getirdi. Küresel iklim krizinin etkilerinin gözle görülür ölçüde hissedildiğine, Türkiye’de son yıllarda afetlerin arttığına, artan su tüketiminin su kaynaklarını azalttığına, ülkemizin su fakiri haline geldiğine dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, iklim krizi, kuraklık ve insan etkinliklerinden kaynaklı susuzluğun artışına vurgu yaptı, önümüzdeki yazın, göllerimizi kurtarmak için çok geç olduğunu söyledi.
Amazon'un sahibinden iklim krizine 10 milyar dolar
Dünyaca ünlü bir e-ticaret şirketinin kurucusu Jeff Bezos, iklim kriziyle mücadele için 10 milyar dolar harcayacağını duyurdu. Bezos’un açıklamasının, şirketin çalışanlarını iklim krizinde şirketin rolü konusunda konuştukları için kovmakla tehdit ettiğinin ortaya çıkmasından kısa süre sonra gelmesi dikkati çekti. Kişisel Instagram hesabından açıklamalarda bulunan Bezos, “İklim krizinin gezegenimiz üzerinde yarattığı yıkıcı etkiye mücadele etmek için diğerleriyle çalışarak bilinen yolları geliştirmek ve yeni yollar keşfetmek istiyorum” yazdı. Bezos, “Dünyayı kurtarabiliriz. Büyük şirketler, küçük şirketler, devletler, küresel kurumlar ve kişilerin beraber çalışması gerekecek” diye yazdı.
“Çim alanlar çiçeklerle süslenebilir, bahar kapıda.”
Yokoluş İsyanı protestocuları, bir haftalık gösterilerinin bir parçası olarak Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Trinity Koleji’nin çim alanını kazdı. İklim aktivistleri üniversitenin 16.yüzyıldan kalma kapısının önündeki çim alana kanallar kazarak Yokoluş İsyanı bayrakları diktiler. Güvenlik güçlerini devreye sokarak protestocuların merkezdeki büyük meydana ulaşmasının engellenmesi için okul, kütüphane ve kiliseyi bir haftalığına turistlere kapattı. Yokoluşu İsyanı, iklim krizi ile mücadelede karbon emisyonlarını azaltmaları konusunda hükümetlere baskı uygulanması amacıyla şiddet içermeyen sivil direniş çağrısında bulunuyor. Cambridge Yokoluş İsyanı Facebook sayfasında paylaştığı yazıda “Trinity Koleji fosil yakıt şirketleri ile olan bağlarını kesmeli ve doğayı kâr amacıyla tahrip etmeyi bırakmalı” derken okula da bir öneride bulundu: “Çim alanlar çiçeklerle süslenebilir, bahar kapıda.”
Avrupa İklim Haritası yayınlandı
Avrupa’nın 21’inci yüzyılda ve sonrasında kuraklıklar, seller, orman yangınları ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi temel iklim tehlikelerinden nasıl etkilenebileceğini gösteren Avrupa İklim Haritası yayınlandı. Harita, farklı sera gazı emisyon senaryolarına ve iklim modellerine dayanarak, Avrupa Çevre Ajansı’na tarafından oluşturuldu. Haritada Türkiye’nin gelecek senaryolarına ait bilgiler de bulunuyor. İki taraflı yapılan harita hem yıllar içerisinde bir karşılaştırma yapılmasını sağlıyor. Farklı karbon emisyonu senaryolarına göre kuraklığın etkisinin karşılaştırıldığı haritada Güney Avrupa’da şiddetli kuraklıkların daha sık görüleceği öngörülüyor. Kuzey Avrupa’da değişim çok yaşanmazken, Türkiye’de ise iç bölgelerin kuraklıktan büyük ölçüde etkileneceği belirtiliyor. Merkez ve Doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinde sağanak yağışların yüzde 35 oranında artması ve şiddetli sağanak yağmurlara daha sık rastlanacağı tahmin ediliyor. Çalışma içerisinde orman yangınlarına yönelik bir harita da bulunuyor. Sıcaklık 4 derece sınırını aştığı zaman Fransa, Güney Almanya ve Balkanlarda yangın riski yükselecek. Çalışma içerisinde iklim krizi ile çiftçilerin ücretlerindeki değişim, deniz seviyelerinin yükselmesi sonucu kıyı yerleşimlerinin popülasyonu ve durumunu gösteren haritalar da var.
Kanal İstanbul'a dava açmak için verilen süre doldu
Kanal İstanbul projesine ilişkin ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açmak için verilen süre doldu. Bu süre zarfında projeye karşı çıkan meslek odaları, barolar, siyasi partiler ve yurttaşlar İdare Mahkemeleri’ne başvurdu. Dava açma işlemlerinin son günü olan 17 Şubat’ta 14 Baro birlikte ÇED kararına karşı dava açtıklarını duyurdu. Birçok ekoloji örgütü de vekaletler aracılığıyla birleşerek Kanal İstanbul’a karşı itirazlarını mahkeme yoluyla dile getirdi.
BM ve TBF'den iş birliği
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Türkiye Basketbol Federasyonu kısa adı Küresel Amaçlar olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair farkındalığı artırmak ve davranış değişikliğini teşvik etmek için yeni bir iş birliği başlattı. UNDP Türkiye ve taraflar arasında özellikle 13. Küresel Amaç olan İklim Eylemi konusunda ortak çalışmalar yapılması için işbirliği anlaşması imzalandı. Açıklamaya göre işbirliği kapsamında Türkiye Milli Basketbol Takımı’nın maçlarında yapılacak tanıtım çalışmaları ile Küresel Amaçlar’a yönelik bilinirliğin artırılması ve geniş kitlelerin harekete geçirilebilmesi hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda ilk olarak 21 Şubat 2020 tarihinde oynanacak Türkiye-Hollanda milli maçında “İklim Eylemi” için örnek oluşturacak bir dizi somut adım atılacak. Bunlar: Arenaya kağıt, plastik, cam ve metaller için atık ayrıştırma kutuları yerleştirilecek. Ayrıca taraftarların satın aldığı içecekler, geri dönüşümlü kağıt bardaklarla sunulacak.Milli takım oyuncuları sahada, antrenmanda ve soyunma odasında organik havlu kullanacak. Molalarda taraftarlara UNDP ve Küresel Amaçlar’ı tanıtan organik tişörtler armağan edilecek.