Ayvalık Tabiat Parkı Platformu’nun yürüttüğü kampanya başarıya ulaştı.
Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz, Ayvalık Tabiat Parkı Platformu’nun yürüttüğü kampanya başarıya ulaştı. Tabiat Parkı içerisinde bulunan iki koyun günübirlik tesis olarak işletilmesi için yapılması planlanan ihale iptal edildi. Change.org/AyvalikKoylari adresindeki kampanyada 20 bin 153 imza toplanmıştı. Platformun topladığı ıslak imzalarla birlikte 25 bine varan imza toplandı. Ayvalık Tabiat Parkı Platformu, Change.org üzerinden imza atanlara gönderdiği e-mailde kampanya sürecini şu şekilde anlattı: “Ayvalık Koyları Halkın Dedik ve Başardık: ihale iptal, mücadeleye devam. Bu Ayvalık için çok önemli bir kazanım… Biz ilk duyumu aldığımız 2018 yılından beri Ayvalık Tabiat Platformu olarak kamuoyunu ve yerel yönetimleri düzenli olarak bilgilendirdik. Sonunda ihale geldi çattı. Bunun üzerine Ayvalık Tabiat Platformu olarak başlattığımız ve 25 binlere dayanan imza kampanyası 70 bin nüfuslu Ayvalık için çok etkili oldu. İmzaları Bakanlığa gönderirken yaptığımız basın açıklamamız da, özellikle basında yaptığı yankıyla sesimizi iyice yükseltti. Hemen sonrasında da Belediye Başkanı Mesut Ergin önderliğinde yaşam savunucusu dostlarımız ve Ayvalık halkıyla birlikte ihaleye açılan koyda eylem yapmamız Ayvalık'ın sesini tüm Türkiye'ye ve gerekli mercilere duyurdu. Ulusal ve yerel medya da sürekli yanımızdaydı, böylece çok kararlı bir şekilde duyurduğumuz kampanyamızla ve ihaleye karşı Ayvalık’ın kararlı duruşuyla başarılı oldu. Birlikte çalıştık, birlikte mücadale ettik ve bu da sonuç getirdi. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ve kıyılar bizim için çok kıymetli. Kıyılarımızın hepimizin ortak varlığı olduğu unutulmadan korunmasını ve tüm halkımız tarafından serbestçe kullanılmasını; Koruma gerekçesiyle kıyıların halka kapatılmamasını; Ayvalık Adaları Tabiat Parkının kirliliğe ve yangın riskine karşı sürekli kontrol edilmesini, uyarıcı, bilgilendirici tabelalarla donatılmasını, bakanlıkça kadro tahsisiyle istihdam edilecek koruma görevlilerinin alanda sürekli kontrol ve koruma görevi yürütmesini istiyoruz. Bundan sonra da tabiat parkımıza, kıyılarımıza, yaşam alanlarımızı ve doğaya sahip çıkmaya devam edeceğiz. Mücadelemize destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz.” Ayvalık Tabiat Parkı’nın verdiği mücadelenin, Türkiye’de kıyıların korunması adına örnek oluşturmasını dileriz.
Ceyhun Kalender’in başlattığı kampanya Rize Güneysu Gürgen Deresi üzerinde özel şirket tarafından projelendirilen Alicik HES projesine karşı yerel halkın sesini duyurmak için başlatıldı. Change.org/AlicikHES adresindeki kampanyada Ceyhun Kalender, 2010 yılında aynı firmanın HES projesinin yerel halkın mücadelesiyle engellendiğini hatırlatıyor. Yöre halkı bu kez de onaylanan ÇED raporuna karşı dava açmış ancak kampanyada belirtildiğine göre HES inşaatı mahkeme sürecini beklemeden devam ediyor. Kampanya metninin devamında şu ifadelere yer veriliyor: “Bu hukuk dışı çalışmaların durdurulması için başta köy halkı olmak üzere çevre dostları ile birlikte yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu hukuk tanımaz çalışmalar konusunda kamuoyu oluşturmak, ilgili kurumlara ulaşabilmek için köyde her hafta protesto eylemleri ve basın açıklamaları yapmaktayız. Vatandaşlar, çalışma alanlarında HES borularının döşenmesini önlemek için gece-gündüz demeden nöbet tutmakta. Bu nöbet eylemi, firma köyü terk edene kadar devam edecek. Ayrıca bu konuda Rize Barış Caddesinde de bir hafta süren imza kampanyası düzenlendi. Bu kampanyanın daha geniş kitlelere ulaşması için internet ortamında böyle bir etkinlik başlattı. Vereceğiniz her imza ile, bir köyün, bir derenin, bir yaşam alanının, bir kültürün yok edilmesin önüne bir engel koyacaksınız.” deniyor, bu çağrıyı Change.org/AlicikHES adresinde bulabilirsiniz.
Yerel halk tarafından başlatılan bir kampanya da Bolu ili, Mengen ilçesi, Dereköy köyünden. Ertan Bozoğlu’nun “O köy bizim köyümüz” başlığıyla başlattığı kampanya, köy sınırlarında bulunan ormanlık alanda seramik sanayinde kullanılmak üzere gerçekleşecek maden faaliyetlerine karşı başlatıldı. Change.org/BoluDerekoy adresinde bulunan kampanyada Ertan Bozoğlu, “Tamamen doğal güzelliklere sahip, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı köyümüzde böyle bir madencilik faaliyetinin yapılması bölgedeki doğal yapıya zarar verecek. Köy halkı olarak bu duruma itiraz ediyoruz. Bu nedenle O KÖY BİZİM KÖYÜMÜZ kampanyasını başlatıyoruz” diyen kampanyayı Change.org/BoluDerekoy adresinde bulabilirsiniz.
Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın yürüttüğü, tüm canlılara zarar veren tarım zehirlerinin yasaklanmasını talep eden kampanyada imzalar 125 bine yaklaştı ve kampanya hala devam ediyor. Change.org/zehirsizsofralar adresinde süren kampanyanın ses getirmesi ve Ağ’ın çalışmaları sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı üniversitelerden bu konuda görüş istemişti. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, tarımda kullanılan 41 pestisit etken maddesinin yol açtığı zararları açıkladı. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum ağı, kampanyanın daha çok insana ulaşması için herkesi Change.org/zehirsizsofralar adresindeki kampanyayı paylaşmaya çağırıyor.