İnsanların birbirleri ve gezegenin döngüleri ile uyumlu yaşayabileceğini düşünenlerin bir araya geldiği bir buluşma olan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bu sene 21-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Institut Français ve SALT Beyoğlu’nda gerçekleşecek.
Çanakkale'nin merkeze bağlı Kirazlı Köyü yakınlarındaki altın ve gümüş madeni projesi kapsamında on binlerce ağaç kesildikten sonra, aylarca Kazdağları'nda nöbet tutan yurttaşlar burada işlenen çevre katliamını gündemden düşürmedi. 13 Ekim'de maden arama lisansı sona eren Kanadalı firma lisans alamadı. Şirket yaptığı açıklamada 2021'e kadar faaliyetlerine ara verdiği bilgisini paylaştı. Kazdağları'ndaki tahribatın tartışıldığı günlerde, 44 firmanın daha arama izni bulunduğu bildirilmişti. Ancak Enerji ve Tabii Bakanı Fatih Dönmez'in, CHP Milletvekili Fikret Şahin'in sorusuna verdiği cevap, bölgeyi bekleyen tehlikeyi gözler önüne serdi anlaşılan 44 değil, 155 firmanın, bölgede 279 maden arama ruhsatı var. Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan CHP'li Şahin, madencilik faaliyetlerini yürüten şirketler hakkında kamuoyunda çelişkili bilgiler yer aldığını belirtti. Şahin, bölgede faaliyet gösteren şirketlerin ve bölgedeki madencilik faaliyeti projelerinin sayısındaki muğlaklığın, bölge insanı başta olmak üzere tüm kamuoyunu rahatsız ettiğini ifade etti. Şahin, kamuoyunun maden projelerinden ve sonuçlarından haberdar olma isteğini beraberinde getirdiğini söyledi. Şahin'in sorusu üzerine Enerji Bakanlığı, Kazdağları ve Madra Dağı ekosistemi içindeki madencilik faaliyetleri konusunda şu bilgiyi verdi: “Bahse konu alanda, 54 farklı kamu kurumu ve firmaya 107 adet arama ruhsatı, 2 farklı yabancı ortaklı firmaya 8 adet arama ruhsatı; 93 farklı yerli firmaya ait 148 adet işletme ruhsatı, 6 farklı yabancı ortaklı firmaya 16 adet işletme ruhsatı düzenlendi.” CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin Türkiye Maden Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi hazırladı ve TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifte, Milli Park, özel çevre koruma bölgeleri, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları ile muhafaza ormanları statüsüne sahip olan alanlar, bu alanların 50 kilometre çevresinde kalan il ve ilçe yerleşim alanlarına komşu durumda bulunan alanlarda madencilik faaliyetlerinin yapılmasının yasaklanması öngörüldü. Bu alanlarda madencilik için arama, ruhsat verme ve maden çıkarma işlemi yapılmaması amaçlandı.
Uluslararası Enerji Ajansı 2019 yılı Dünya Enerji Görünümü Raporu‘nu yayınladı. Çalışmadaki bulgular hız kazanan yenilenebilir enerji yatırımlarına rağmen, mevcut enerji sisteminin Paris İklim Anlaşması kapsamında belirlenen iklim hedeflerine ulaşmak için yeterince hızlı gerçekleşmediğini ortaya koyuyor. Çalışmaya göre yenilenebilir enerji dönüşümü beklentileri ile fosil yakıtlara dayalı mevcut enerji sistemi arasındaki fark açıklığını koruyor. Çalışmada öne çıkan diğer bir nokta ise raporda ”birincil yakıt” olarak nitelenen enerji verimliliği alanında gerçekleşen ilerlemelerin yavaşlamış olması ve elde edilen başarının mevcut potansiyelin çok altında kalması. Mevcut Politikalar Senaryosu‘na göre küresel enerji talebi mevcut eğilimler ile 2040 yılına kadar her yıl %1,3 oranında artacak, ayrıca enerji kaynaklı emisyonlar da sürekli yükselmeye devam edecek bununla birlikte enerji güvenliği baskısı da sürecek. Politika belirleyicileri tarafından uygulanması planlanan politikaları içeren Belirlenmiş Politikalar Senaryosu ise küresel enerji talebinin gelecek 20 yılda yıllık ortalama %1 oranında artarak yükseleceğini öngörüyor. Bu senaryoya göre gelecek 20 yıllık bu dönemde başta fotovoltaik alanında olmak üzere düşük karbonlu elektrik üretim yatırımları hızla artmaya devam edecek. Gelişen LNG ticareti de doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak. Bununla birlikte ekonomik büyüme ve nüfus artışı enerji kaynaklı salımlardaki artışın gelecek 20 yıl boyunca sürmesine, dolayısı ile dünyanın sürdürülebilir enerji hedeflerinin gerisinde kalmasına neden olacak. Çalışmada ”birincil yakıt” olan enerji verimliliği alanında da çok geniş kapsamlı ve hızlı adımlar atılması gerektiği de vurgulanıyor. Çalışmada, ekonomik olarak uygulanabilir tüm fırsatların değerlendirmesi ile bu alandaki iyileşmenin yıllık %3 oranına yaklaşabileceği öngörülüyor.
İzmir’de buluşan 11 büyükşehir belediyesi, ekolojik, sağlıklı ve ucuz gıdaya erişim için hayata geçirdikleri deneyimlerini ve planlarını ortaya koydu. Ortak bir hat oluşturmak isteyen belediyelerin hedefi üretici ve müşteriyi aracısız buluşturmak. Bu buluşmada alınan karar üzerine tarımda işbirliğini geliştirmek üzere “Üretimin Desteklenmesi, Planlanması ve Ürünlerin Pazarlanması Çalıştayı”nda 11 belediye bir araya geldi. İzmir'in Balçova ilçesinde düzenlenen iki günlük çalıştayda, üreticinin ürününü değerinden satmasını sağlayacak ve aradaki tedarik zincirini kısaltarak müşterilerin güvenilir, ucuz meyve ve sebzeye erişimini sağlayabilecek bir yol haritası belirlenmesi hedefi koyuldu.
İstanbul Beşiktaş Belediyesi İletişim Ofisi’nin koordinasyonunda Veteriner İşleri Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü işbirliğiyle yaya ve araçların hayvanların yaşam alanlarına saygı duyması ve bu konuda hassasiyet duygusunu artırmak amacıyla Beşiktaş’ın sokaklarına ‘Kedi&Köpek Çıkabilir” görselli tabelalar asıldı. İlçenin kritik noktalarına şu ana kadar 26 tabela eklendi ve bu sayının 42 noktaya çıkarılması planlanıyor.
İnsanların birbirleri ve gezegenin döngüleri ile uyumlu yaşayabileceğini düşünenlerin bir araya geldiği bir buluşma olan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bu sene 21-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Institut Français ve SALT Beyoğlu’nda gerçekleşecek. Gösterimler herkese açık ve ücretsiz.