Gezegenin Geleceği: 24 Eylül 2019

-
Aa
+
a
a
a

Cornell Ornitoloji Laboratuvarı bilim insanları,  ABD ve Kanada'daki kuşların üreme popülasyonunun 1970'den bu yana yaklaşık % 30 oranında azaldığını tespit etti. Bilim insanları yaşamımız boyunca yaklaşık 3 milyar kuşun kaybolduğunu tespit etti. 

Fotoğraf: Audubon News
Gezegenin Geleceği: 24 Eylül 2019
 

Gezegenin Geleceği: 24 Eylül 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Çevre temizliğinde farkındalık yaratmak için tüm dünyada başlatılan ‘Let’s Do It’ hareketi Türkiye’de de 81 ilde birden yapıldı ve 100 binin üzerinde katılım oldu. Sadece İstanbul’dan 60 ton çöp toplandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da Sarıyer’deki ormanlık alanda çöp topladığı etkinlik, İstanbul’da 16 ayrı noktada yapıldı. Let’s Do It İstanbul Temsilcisi Görkem Önal, “Türkiye’de 100 binin üzerinde bir katılım oldu. Sadece Kadıköy Moda’da 600 gönüllü yaklaşık 700 çöp poşeti doldurduk. İstanbul’dan ortalama 60 ton çöp çıktı. Sadece bir tane dünyamız var. O halde temiz tutalım” dedi. Görkem Önal, Hürriyet’e şu açıklamada bulundu: ‘’Tüm dünyada 169 ülkede bugün bu etkinlik yapıldı. Türkiye’de 100 binin üzerinde bir katılım oldu. Dünyayı bir günde temizlemek ve farkındalık için yaptık. Çöpü atan biz değiliz ama bu memleket bizim.” Bakırköy Botanik Parkı’ndaki etkinlikte Atıksız Yaşam Platformu kurucusu Zeliha Sunal şunları söyledi: “Atmadan önce düşünmek lazım. Attığımızın ne işe yaradığını bilmek gerekir. Geri dönüşüm çok önemli. Sentetik plastik elyaflar almak için atık almaya başladık yurtdışından. Türkiye’de atık malzemelerin sadece yüzde 1’i geri dönüştürülüyor. Türkiye’de yılda 35 milyon ton çöp çıkıyor. Bunun gibi 179 ülke olduğunu düşünürseniz o 7’nci kıtanın niye oluştuğunu hayal edebilirsiniz. Ben de bu farkındalık için buradayım. Kirletmeye, atmaya artık dur demek geriyor. Artık çöplerinizi yere atmayın. Atıkları toplama işlemi insan emeği, araç yükü, benzin kullanımı demek. Biraz daha dikkatle dünya daha yaşanabilir hale gelebilir.” 

Pagos Üretici Pazarı'nda stant açan yedi kadın, Kadifekale'deki kadınların hayatını iyileştirmek üzere Pagos Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurdu. Bölge kadınlarına destek olmayı amaçlayan “Pagos Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”, Kadifekale'nin gastronomik değerlerinin kent yaşamına dahil olmasını da sağlayacak. Kadifekale'de midye yapan kadınların üretim koşullarını iyileştirmekten ürünlerini markalaştırmaya kadar pek çok hedefi var. Kooperatifin kurucu ortaklarından Berivan Alpergün "Üç yıl önce Hasan Özdemir Mahallesi'nde açılan semt merkezindeki meslek kurslarına katıldım. Daha sonra Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı aracılığıyla girişimcilik, finansal okuryazarlık ve kooperatifçilik üzerine eğitim aldım. El emeği tekstil ürünleri satıyorduk. Başkan Tunç Soyer'in Kadifekale'deki girişimiyle heyecanımız arttı. Yedi kadın bir araya geldik ve kooperatif çalışmalarımıza başladık" diyerek özetliyor. Kooperatifçiliği ekonomik bir kalkınma modeli olarak gördüklerini vurguluyan Alpergün, "Kooperatif olarak ilk beş yıl içindeki hedefimiz, midye yapan kadınların aldıkları ücretleri artırmak ve sektörde belirleyici olmak. Burada yoğun bir kadın yoksulluğu var. Kooperatif olarak bunun önüne geçmek istiyoruz. Midyenin daha hijyenik koşullarda yapılmasını sağlamak için bir midye tesisinin kurulması konusunda da aktif olacağız. Ürünlerimizin markalaşması, şehrin farklı noktalarında satılması da hedeflerimiz arasında" diyor. Kooperatifin kurucularından Filiz Çakar ise kadınların kolektif çalışmayı yaşayarak öğrendiklerini söylüyor ve yedi kurucu ortağın gece gündüz çalışarak örnek olmaya çalıştıklarını söylüyor.

Cornell Ornitoloji Laboratuvarı bilim insanları,  ABD ve Kanada'daki kuşların üreme popülasyonunun 1970'den bu yana yaklaşık %30 oranında azaldığını tespit etti. Bilim insanları yaşamımız boyunca yaklaşık 3 milyar kuşun kaybolduğunu tespit etti. Bu şaşırtıcı kayıplar, tüm habitatlarda meydana gelmiş durumda ve serçeler, ötleğenler, ardıçlar gibi yaygın türler bile hızla azalıyor. Bulgular, hava durumu radarını kullanarak göç eden kuşların hacmini saptamak için yeni tekniklerden ortaya çıktı, bunun yanı sıra vatandaşlarında da dahil olduğu yaklaşık 50 yıllık kuş gözlemleme verileri ile ortaya konuldu. Veriler doğadaki kuş popülasyonlarının dörtte birinden fazlasının hızlı bir şekilde kaybedildiğini gösteriyor. Bu doğal sistemlerimizin bir zamanlar yaptıkları yaşamın zenginliğini ve çeşitliliğini destekleme yeteneğini kaybettiğinin bir işareti. Veriler, koruma alanı yaratıldığında kuşların dirençli olduğunu gösteriyor. Su kuşları %56 oranında artarken, odaklanan koruma fonları ve korumaları sayesinde yırtıcılar %200 oranında artmış durumda. Science dergisinde yayınlanan çalışma, uzmanların Batı Yarımküre'deki çok sayıda kuş kaybını tahmin etmeye çalıştıkları ilk araştırma. Çalışma, belirli bir tür, habitat, bölge veya tehdit türü üzerinde odaklanmıyor. Birçok kuş türünün zamanla ağır nüfus kayıpları yaşadığını gösteriyor. Araştırma ekibi, 529 türün üreme popülasyonunu birçok alandan verileri toplayarak analiz etti. Hava durumu radarları, yalnızca son on yılda gece baharı göç eden kuşlarda yüzde 14'lük bir düşüşe işaret ederek yazarların daha uzun dönem araştırma eğilimlerini doğrulamasına yardımcı oldu - özellikle de izlenen uzak kuzey habitatlarında üreyenler için.

Kirazlı Altın Madeni’nin ruhsatı 13 Ekim 2019’da sona erecek. Kazdağları Kardeşliği, ruhsatın yenilenmemesi için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na dilekçe yazmaya davet etti. Dilekçeye Kazdağları Kardeşliği’nin sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.