Türkiye'de Çevre Gazeteciliğinin Durumu Üstüne Bir Sohbet

Sudan Gelen
-
Aa
+
a
a
a

Şiddeti ve karmaşıklığı giderek artan çevre sorunları artık hepimizin sağlığını ve varlığını tehdit eder hale geldi ve insanlık bu bilinmezler denizinin ortasında kendine yön gösterecek bir referans noktası arıyor. Çevre gazeteciliği bu noktada bir kutup yıldızı olma çabası belki de. Sudan Gelen'de Akgün İlhan'ın konuğu olan Büşra Akman ile bu konuları konuştuk. 

Sudan Gelen: 4 Eylül 2018
 

Sudan Gelen: 4 Eylül 2018

podcast servisi: iTunes / RSS

“Çevre sorunları” olarak adlandırdığımız toplumsal ve ekolojik boyutları olan meseleleri ele alan ve toplumun gündemine taşıyan bir gazetecilik alanı çevre gazeteciliği. Modern toplumlarda yani ileri derecede uzmanlaşmış bilgiye dayalı toplumsal sistemlerde biz vatandaşların çevrelerinde olup biten tüm gelişmeleri hakkıyla takip etmeleri fiziksel olarak mümkün değil artık. Bırakın her günü, günün her saati içtiğimiz sudan soluğumuz havaya kadar hayatımızı doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen sayısız değişim yaşanıyor. Günün önemli bir bölümünü işte, geriye kalanını da uyuma, dinlenme, beslenme, temizlik ve sosyalleşme gibi ihtiyaçlarını gidermeye harcayan bireyler artık bu değişimleri takip etmeye ne zaman ne de enerji bulabiliyor. Ancak şiddeti ve karmaşıklığı giderek artan çevre sorunları artık hepimizin sağlığını ve varlığını tehdit eder hale geldi. Ve insanlık bu bilinmezler denizinin ortasında kendine yön gösterecek bir referans noktası arıyor. Çevre gazeteciliği bu noktada bir kutup yıldızı olma çabası belki de.

Sudan Gelen'de Akgün İlhan'ın konuğu olan Büşra Akman ile tam da bu konuları konuştuk. Akman 2018 tarihli “Türkiye’de Ulusal Basında Çevre Haberciliği Üzerine Eleştirel Bir İnceleme” adlı tezinde Cerattepe Madeni, Akkuyu Nükleer Santrali ve 3. Havalimanı konularına dair ulusal medyada çıkan haberleri ele almış. Üçü de daha hayata geçirilmeden bile başta su varlıkları olmak üzere doğaya ve topluma çok olumsuz etkileri olmuş mega projeler. Bu projelere dair haberlerin ele alınma ve sunulma biçimleri Türkiey'de çeşitli kesimlerin doğaya ve topluma bakış açılarını ortaya koyuyor. Akman çalışmasının çıkış noktasını ve sonuçlarını aktarırken gazetecilik üzerine de önemli saptamalarda bulunuyor. Programın kaydını buyurun buradan dinleyin:

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Armand Amar The Storm Human Soundtrack 3:41