Rap ve Soul müzisyeni , şarkıcı ve gitarist Michael Franti Amerika'nın önde gelen sosyal eleştirmenlerinden biri. Önceleri "Disposable Heroes Of Hypocrisy" gibi öfkeli rap gruplarında yer alırken, daha sonra yumuşak ve duygusal soul parçalarına yöneldi ve şimdi de Spearhead adlı grubuyla soul müzik yapıyor. Şarkılarında ve konuşmalarında hiçbir zaman sözünü sakınmıyor ve sürekli çevresinde olan biteni sorguluyor. Franti her zaman burnunun dikine gidiyor. Şarkı sözlerinde politik çürüme, yoksulluk, ölüm cezası, eğitim, militarizm gibi konuları ele alıyor. Michael Franti'nin son projesi tamamen şans eseri ortaya çıkmış
"Bir arkadaşımla konuşuyordum ve bana 'Michael hayatta ne yapmak istiyorsun?' diye sordu. Ben de 'olabileceğim en iyi toplumsal adalet sözcüsü olmak istiyorum' dedim. O da 'bu ne demek?' diye sordu. Ben de dedim ki 'bu olabileceğim en iyi müzisyen olmak demek, her şeyden en doğru şekilde haberdar olmak demek, bu da muhtemelen olayların gerçekleştiği yerlerde bulunmak anlamına geliyor.' O da 'tamam o zaman nereye gideceksin?' diye sordu. Ağzımdan 'Bağdat' çıktı. O da 'tamam o zaman, işe koyul bakalım' dedi."
Olup bitenleri Amerikan televizyonunda izlemekten usanan Franti
Akustik gitarını alıp, sırt çantasına attığı bir video kamerayla beraber Bağdat'ın yolunu tuttu. Neler olduğunu kendi gözleriyle görmek istiyordu.
"Sokaklardaki insanlar için çaldım, ortalıkta bir yerlerde duruyor ya da bir dükkâna, bir restorana girip, 'çalabilir miyim?' diye soruyordum. Iraklı insanların evlerine gittim. Hastanelere gittik, kolları, bacakları kopmuş çocuklar için çaldım. Doktorlar ve hemşireler için çaldım."
Franti risklerine rağmen Bağdat'ta dolaşıp, kapıları çalıp insanlara şarkı söyledi.
"Sonra Amerikan askerleri için de çaldık. Hayatımda hiç bu kadar korkmamıştım. Barlarındalar, bira içiyorlar, M 16'ları hemen yanlarında oturuyor. Ve ben gelip 'merhaba millet, size tahtadan folk gitarımla barış şarkıları söylemeye geldim' diyorum. Ama şaşırtıcı bir şekilde son derece hoş karşıladılar.
Öfkeli rap müziğinden, 80 sonundaki baskınlara ve Amerika'da ölüm cezasının kaldırılmasını talep eden "Stay Human" (İnsan Olarak Kal) adlı kavramsal soul albümüne, Franti'nin son yirmi yıldaki çalışmalarının temelini yüzleşme, kışkırtma, ve diyalog oluşturuyor.
"Zaman zaman insanları öfkelendirmek istiyorum, ama sadece onları bir sonraki iletişim ya da aydınlanma düzeyine getirmek için. Ama bazen de olayları yüzünüze çarpan ve yüzleşmenizi sağlayan şekilde ifade etmek istiyorum."
"Ve zaman zaman da insanı yatıştıran şarkılar yazmak istiyorum, belki biraz da insanlara dünyada sürüp giden bütün bu kaosa rağmen her şey yoluna girecek demek için. Başaracağız."
İdealistçe bir düşünce, müzik dünyayı iyiye doğru değiştirebilir mi? "Sizce Irak'ta neler başardınız?" sorusuna Franti şöyle cevap veriyor:
"Dünya üzerinde yaşanan geniş ve kapsamlı politik değişim yüzünden işler biraz yavaş yürüyor. Bir dağın yerinden oynadığı ya da bir nehrin şekillendiği hızda hareket ediyor. Ama müziğin insanların hayatındaki yeri, daha çok bir nehri taşırması gerekmeyen ama bir çiçeği sulayan yağmur damlaları gibi. Ve her zaman şunu söylerim; müzik bir gecede dünyayı değiştirebilir mi bilmem ama zor bir geceyi atlatmamızı sağlayabilir."
Michael Franti engelleri aşmak için en iyi yolun müzik olduğuna inanıyor...
"Bu gerçekten de tüm dünya olarak birlikte vermemiz gereken bir karar. Gezegenimizdeki şiddet meselesini nasıl halledeceğiz? Çünkü bir kişinin teröristi bir diğerinin özgürlük savaşçısı. Bu durumda Bağdat'ı bombalayarak terörizmin peşine düşeceğiz dediğiniz zaman... 11 Eylül'den sonra hepimizin duyduğu acıyı ben hatırlıyorum. Ve bunun her gün gerçekleşen bombalamalarla yıllar içinde giderek büyüdüğünü düşünün. O zaman gezegene barış getirmek için militarizmi kullanmanın anlamsızlığını anlarsınız. Ben bunu başarmanın yolunun iletişim ve sosyal adaletten geçtiğine inanıyorum. İnsanları dünyanın dört bir yanına birbirlerine saldırmak için değil de, bir arada olmaları için ve paylaşmaları için göndermek gerektiğine. Bence eninde sonunda dünyayı değiştirebilecek olan şey bu. Bizim kuşağımızda olmayabilir ama ileriki kuşaklarda bu gerçekleşecek."
Micahel Franti, 2004 yılında New Mexico kadınlar hapishanesinde parmaklıklar ardında bir konser verdi. Eylül ayında New York'ta gerçekleşen Cumhuriyetçiler'in Ulusal Kongresi'ne de katılan Michael Franti burada savaş karşıtı Code Pink kadınları ve Barış ve Adalet yürüyüşü yararına konserler verdi. Haziran ayında Irak'a giden Franti'nin Ortadoğu'da çektiği görüntülerden oluşan belgesel filmi "I Know I'm Not Alone" (Biliyorum ki Yalnız Değilim) 21 -28 Ocak tarihlerinde Utah'ta gerçekleşecek olan Slamdance Festivali'nde gösterilecek.
(Michael Franti'nin BBC'de yayınlanan bir söyleşisinden derlenerek hazırlanmıştır.)