Afrika Kökenli Türkiye Vatandaşlarının Hal-i Pür Melali

-
Aa
+
a
a
a

 

“Bu toplumun sözleşme masasında bir sandalye de Afrotürkler’e verilecek”

İzmir civarında yaşayan Afrotürklerin Ahmet Polat’ın objektifinden çıkan fotoğrafları “Gündüz Feneri” başlığında Cezayir sergi salonunda sergilenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftasonu, 19. yüzyıldan beri bu topraklarda yaşayan Afrika kökenli vatandaşların resmi tarih tarafından gizlenmiş tarihleri, birinci elden tanıklıklarla “Anadolu Kültüründe Afrotürkler” başlıklı bir panelde konuşuldu.

19. yüzyılda Afrika’daki topraklarından koparılıp Osmanlı’da köle olmak için getirilmiş, 1926 yılında Medeni Kanun’un kabulüyle Türkiye vatandaşı olmuş Afrotürkler, Anadolu’da, özellikle İzmir civarında kalabalık bir nüfusa sahip olsa da bilinmiyorlar, ekonomik olarak kötü şartlarda yaşamak zorundalar ve ayrımcılığa uğruyorlar.Türkiye’de yaşayan herkesin bildiği “Arap Bacı Camdan Bakıyor” tekerlemesi nedeniyle çocukken yağmurlu günlerde okula gitmediğini anlatıyor örneğin, Afrotürkler’in ilk olarak örgütlenmesini sağlayan Mustafa Olpak. 2002 yılında, örgütlenmeyi sağlayabilmek ve artık Afrika kökenli olduklarını, atalarının yaptığı gibi utanmadan söyleyebilmek için Mustafa Olpak’ın öncülüğünde kurulan “Afrikalılar Kültür ve Yardımlaşma Dayanışma Derneği”nin en önemli icraatlarından biri, kökeni yüzyıllar öncesine dayanan bir Afrika geleneği olan Dana Bayramı. Son bir kaç senedir kutlanmaya başlanan baharın habercisi bayrama katılım epey artmış, hatta Afrika’da misafirlerini de ağırlamaya başlamışlar.

Türkiye’de yaşayan Afrika kökenli vatandaşların hal-i pür melalini, iki konuşmacının anekdotlarıyla aktarıyoruz size.

Afrika kökenli bir dedenin torunu olan gazeteci Alev Karakartal, kendi kişisel hikayesinden yola çıkarak izmir’de yaşayan Afrika kökenli Türkiyeliler hakkındaki izlenimlerini paylaşıyor. Ardından, Türkiye’de Afrotürklerin örgütlenmesini ilk olarak sağlayan kişi Mustafa Olpak, çocukluğunda ve sonrasında yaşadığı ayrımcılıkla ilgili hikâyelerini ve örgütlenmenin önemini aktarıyor.

Dinlemek için:

İndirmek için: mp3, 18.4 Mb.

6 Haziran 2012 tarihinde Açık Radyo’da Açık Dergi programında yayınlanmıştır.

Açık Dergi Söyleşileri’nin podcast servisine abone olmak için tıklayın.