Hrant'sız demokrasi

-
Aa
+
a
a
a

20.1.2009

Türkiye'de silahlı saldırı sonucu öldürülen aydınların heykelinin yer alacağı "Demokrasi Kahramanları Parkı"nı açmaya hazırlanan Beşiktaş Belediyesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i görmezden geldi. Heykeli yapılan 12 aydının 1978-1999 yılları arasında öldürülmesi dikkat çekti. Beşiktaş Belediyesi, Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü ile ortak bir proje hazırlayarak, suikasta kurban giden aydınların heykellerini yaptırdı. 2007 yılında başlayan projede heykeli yapılan aydınlar arasında Hrant Dink'in ve öldürülen bazı başka aydınların yer almaması dikkat çekti. Mimar Sinan Üniversitesi ile yapılan anlaşma çerçevesinde yürütülen projenin sorumlusu olan İstanbul Heykel Müzesi  Müdürü Prof. Ferit Özşen, belediyeden kendilerine Hrant Dink'in heykelinin yapılmasıyla ilgili bir talep gelmediğini söyledi.

Belediye belirlediHeykelleri yapan sanatçıların kendiliğinden böyle bir talebinin olamayacağını belirten Özşen, şunları söyledi: "Bize bu proje kapsamında heykellerin yapılması için 25-30 isim verildi. Bu isimler arasında Hrant Dink yoktu. Daha sonra bu isimlerden 12'sinin heykelinin yapılmasına karar verildi ve yedi heykeltıraşa heykeller yaptırıldı. İsimlerin belirlenmesi tasarrufu belediyeye aittir. İsimleri onlar belirledi. Belediye Başkanı İsmail Ünal ilk etapta heykelleri yapılan 12 aydından başka isimlerin de daha sonra gündeme geleceğini söyledi. Ama şu anda devam eden bir proje yok.  Heykellerin yapımı çok önceden bitti. Bu heykeller daha önce Levent'te bulunan hafif yamaçlı geniş bir alana konacaktı. Sonradan belediye orayı otopark yaptı. Heykeller şu anda çok dar bir alana kondu. Biz bunu önce kabul etmedik. Sonrasında biraz genişletme yapılarak heykellerin arasındaki mesafe açıldı. Bize 'Şimdilik buraya koyalım, ilerde daha iyi bir yere koyarız' dediler. Ama bu olur mu bilmem."

"Dink spekülasyon olurdu"İki gün sonra resmi açılışı yapılacak olan parkta silahlı ve bombalı saldırılar sonucu öldürülen aydınlardan Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Bedrettin Cömert, Ahmet Taner Kışlalı, Cavit Orhan Tütengil, Onat Kutlar, Ümit Yaşar Doğanay, Doğan Öz ve Asım Bezirci'nin heykelleri bulunuyor. Öldürülen 12 aydının heykellerini yapan yedi heykeltıraş arasında bulunan bir sanatçı, Taraf'a yaptığı açıklamada Hrant Dink'in heykelinin spekülasyonlara neden olacağı için yapılmadığını söyledi."Adının açıklanmasını istemeyen sanatçı, "Bu nedenle heykelleri yapılacak aydınlar arasında Hrant Dink ismi gündeme gelmedi" diye görüş belirtti. Taraf'ın konu hakkındaki değerlendirmelerini almak üzere defalarca telefonla aradığı Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'a ulaşmak mümkün olmadı. Belediye yetkilileri de açıklama yapmaktan kaçındı.

"O, doğrulukla, barışla yaşıyor"Hrant Dink, katledilişinin ikinci yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı. Dink'in Zeytinburnu Balıklı Ermeni Mezarlığı'ndaki mezarı başında düzenlenen törene, eşi Rakel Dink, kızları Sara ve Delal, oğlu Ararat, Dink'in kardeşleri, yakınları, aralarında Ali Bayramoğlu, Cengiz Çandar, Etyen Mahcupyan'ın da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Burada konuşma yapanGedikpaşa Kilisesi papazı Der Zaven,"Hrant Dink'i, 2 yıl önce alındığı toprağın rahmine barış tohumu olarak koyduk. O, doğrulukla, barışla yaşıyor" dedi. Törende Rakel Dink, törenin ardından çocukları ve yakınları ile birlikte katılımcıların taziyelerini kabul etti.Öte yandan, Kumkapı Meryem Ana Ermeni Kilisesi'nde yapılan pazar ayininde de Dink için dua edildi. Galatasaray Lisesi önünde de kendilerine "Yaratıcı Direniş" adını veren bir grup, saat 15.00'te aniden yere yatarak, Dink'in vurulduğu anı canlandırdılar.