Kriz nedeniyle 2B gündemde

-
Aa
+
a
a
a

2B olarak bilinen ve orman arazilerinin satışını öngören yasa değişikliği ekonomik kriz nedeniyle bir kez daha AKP hükümetinin gündemine girdi. Hükümet kriz nedeniyle orman arazilerinin satışını öngören değişikliği gündeme aldı. 25 milyar dolar beklenen değişiklik için Çevre ve Orman Bakanlığı çalışıyor. Orman vasfını 1981'den sonra yitiren araziler için anayasa değişikliği şart. Böyle bir değişiklik için muhalefet desteğine ihtiyaç var. Bu olmazsa referandum gündemde

Küresel krizin Türkiye'ye yansımaları, 'yurtdışındaki gurbetçilerin paralarını Türkiye'ye getirme' formülünün ardından 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını da hükümetin gündemine yeniden getirdi. 25 milyar dolar beklentisiyle 2B formülü için Çevre ve Orman Bakanlığı'nda sürdürülen çalışmalar hızlandırıldı.2B düzenlemesi geçen dönemde anayasa değişikliği yoluyla yapılmış, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iki kez veto edilince AKP tarafından rafa kaldırılmıştı. Ancak küresel krizle birlikte 2B formülü raftan indiriliyor.

25 MİLYAR DOLAR • Edinilen bilgiye göre Çevre ve Orman Bakanlığı, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı konusunu Meclis'e getirmek için bir çalışma başlattı. Bu konuda yapılacak bir düzenlemeyle orman arazilerinin satışından 25 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. Bakanlıktaki çalışma AKP Meclis Grubuyla koordineli olarak yürütülüyor. Çalışma, 2B düzenlemesi için yasa değişikliği yoluyla mı yoksa anayasa değişikliği için zorunluluk bulunup bulunmadığı üzerinde yoğunlaştırıldı. Çalışmadaki hukuki durum şöyle:

1981 ÖNCESİ • AKP, 2B'yi geçen dönemde anayasanın 169 ve 170. maddelerini değiştirerek gerçekleştirmek istemişti. Meclis'ten geçen değişiklik Sezer tarafından veto edilmişti. Yapılan çalışmada 2B'nin yasa yoluyla düzenlenmesi durumunda "orman kadastro komisyonları tarafından orman sınırları dışına çıkarılan arazilerin Hazine adına tescil ettirilerek Maliye Bakanlığı'na verilmesi" öngörülüyor. Bu işlemin ardından Maliye Bakanlığı yasal düzenlemesi yapılmış arazileri rayiç bedelle satışa çıkaracak. Yasada 31 Aralık 1981 öncesinde orman olmaktan çıkarılmış arazilerin satışı yapılabilecek.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ • 1981'den sonraki dönemde orman niteliğini yitiren araziler için anayasa değişikliği üzerinde duruluyor. Çalışmada 25 milyar dolarlık bir gelir elde edilmesi için 1981 sonrası arazilerin de kapsama alınması gerektiği belirtiliyor. Bunun yolunun anayasa değişikliğinden geçtiği görüşü nedeniyle muhalefetin desteği önem kazanıyor.

YASAYLA OLABİLİR • Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 2B ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "2B için yaptığımız Anayasa değişikliğinde bir iptal durumu yoktu. Sadece Cumhurbaşkanı taarfından veto edildi.Veto edilince de öyle kaldı. Anayasa değişikliğinin önünde hukuki bir engel yok. Çünkü Anayasa Mahkemesi'ne gitmemiş ve dolayısıyla iptal edilmemiş. Sadece Cumhurbaşkanı veto etmiş. Bu durumda Anayasa değişikliği yoluyla yapmayı da tartışabiliriz. Ancak belki Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü konusundaki gerekçesi sonrası anayasa değişikliği güç olabilir. 2B'yi yasa değişikliğiyle de yapmak mümkün. Yasa değişikliğiyle yaparsak belki biraz kapsam daralabilir."