11 Aralık 2007
Uluslararası Azınlık Hakları Grubu "Bir eşitlik arayışı: Türkiye'de azınlıklar" adlı raporunu yayımladı. Raporda geniş bir etnik, dilsel ve dinsel çeşitliliğe ev sahipliği yapan Türkiye topraklarının Türk, Kürtlerin, Ermenilerin, Alevilerin, Yezidilerin, Süryanilerin, Lazlar, Caferiler, Romanlar, Rumlar, Kafkasyalılar ve Musevilerin de vatanı olduğu ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin "tarihi milliyetçilik" adına azınlıklara sert ve şiddet içeren baskılar uyguladığı belirtiliyor.
Rapor azınlıklara ilişkin tek korumanın 1923 tarihli Lozan Antlaşması’yla sağlandığını ancak Türkiye'nin, antlaşmayı kabul edildiği tarihten itibaren ihlal ettiği kaydediliyor ve bu ihlallerin anlaşmanın kapsamının Ermeni, Musevi ve Hıristiyan Rumlarla sınırlanmasından ibaret olmadığına da değiniliyor.
Azınlıkların uğradığı şiddetin giderek ağırlaştığı belirtilen raporda örnek olarak 19 Ocak 2007’de Ermeni gazeteci ve insan hakları savunucusu Hrant Dink'in İstanbul’da vurularak öldürülmesi veriliyor.
"Reformlar uygulamaya geçmedi"
Rapora göre bazı yasalar reformdan geçirildiyse de, bu reformlar çoğu zaman fiili bir değişim yaratmadı. Nisan 2006’da, nüfus cüzdanlarında din hanesinin doldurulması zorunluluğu kaldırıldı ancak devlet vatandaşlarından dinlerini ilan etmelerini istemeye devam etti.
"Dolayısıyla, bu haneyi boş bırakan gayrimüslimler, dini inançlarını dile getirdiklerinde olduğu kadar savunmasız bir konumdadırlar. Bu nedenle AB’nin Türkiye’deki azınlıkların fiili durumuna odaklanması ve tüm azınlıklara eşit davranılmasını sağlaması hayati önemde."
"Yeni anayasa çalışmalarına azınlık temsilcileri katılsın"
Raporda Türkiye hükümetine yönelik tavsiyeler arasında yer alan bazı maddeler şöyle:
Eylül 2007’de yeni AKP hükümeti tarafından başlatılan yeni bir anayasa hazırlama süreci şeffaf,katılımcı ve demokratik olmalıdır. Hükümet azınlıkların ve temsilcilerinin bu sürece dahil olmasını sağlamalı ve anayasa taslağını incelerken onların sorun ve taleplerini de dikkate almalıdır. Türkiye derhal, çağdaş uluslararası standartları yakalamak için Lozan Antlaşması’nın ötesine geçen kapsamlı bir azınlık politikası geliştirmeli ve benimsemelidir.
"Azınlıkların medyasına eşit muamele"
Azınlık dillerini kullanan medya organlarına Türkçeyi kullananlardan daha olumsuz bir muamele yapılmamalıdır. (NZ)