Trabzon Valiliği, Hrant Dink cinayetiyle ilgili emniyet görevlilerinin soruşturulmasına izin vermedi.
Dink ailesinin avukatları, Valiliğin yeni tebliğ edilen 7 Ağustos tarihli kararına Trabzon 1. İdare Mahkemesi'nde itiraz ediyor.
Valilik aralarında dönemin Trabzon Emniyet Müdürleri Ramazan Akyürek ve Reşat Altay'ın da aralarında bulunduğu sekiz emniyet görevlisi hakkındaki kararını, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin "kusurları yok" raporuna dayandırdı.
Çetin: Trabzon soruşturması cinayetin çözülmesi için çok önemli
bianet'in görüştüğü Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, bu kararı ve müfettişlerin raporunu "çok üzücü" diye niteledi; Trabzon'daki emniyet görevlilerinin soruşturulmasının neden önemli olduğunu şöyle açıkladı:
"Davanın sanıklarından Erhan Tuncel, polis muhbiri olarak görev yapıyordu. Hrant Dink'in öldürüleceğini, hatta ensesinden vurulacağını istihbarat görevlilerine rapor etmiş.
"Emniyet görevlilerinin en önemli görevlerinden biri de suçu önlemektir. Her şey den önce, kendilerine somut bilgilerle ihbar edildiği halde, hiçbir tedbir almadıkları için ihmal var.
"Bunun dışında da cinayetten önce kurdukları ilişkiler de neredeyse bu durumu gizleme çabası gibi görülebilir. Bu soruşturma çok önemliydi. Ancak 'hiçbir kusur bulunmaması' gerçekten çok üzücü."
"Yeni bakan Atalay cinayetle ilgili ciddi bir soruşturma yürütmeli"
Çetin, 60. hükümetin yeni İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da Dink cinayetiyle ilgili yeniden, ciddi bir soruşturma yürütmesi gerektiğini söyledi.
"Jandarma da Bakan'a bağlı. Bu soruşturma, bağımsız ve etkili bir soruşturma yürütebilecek, çok özel yetkilerle donatılmış kişilerce yürütülmeli.
"Kolluk görevlileri, görevlerini en ufak bir şaibeyi dahi kaldırmayacak şekilde yapmalı. Aksi takdirde Türkiye'de daha çok acı çekeriz."
Hrant Dink cinayeti soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Trabzon Emniyet görevlilerinin, "görevlerini ihmal" ve "suçun önlenmesinde memuriyet görevlerini gereği gibi yerine getirmedikleri" iddiasıyla, bu görevliler hakkında soruşturma yapılmak üzere, belgeleri Trabzon Cumhuriyet Savcılığı'na göndermişti.
Savcılık 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereği, müfettiş görevlendirilmesi için belgeleri Trabzon Valiliği'ne göndermiş, bunun üzerine de İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri soruşturmayla görevlendirilmişti.
Müfettişlere göre "kusur yok"
Müfettişlerin hazırladıkları ön inceleme raporundaki saptama şöyle:
"İddianın aksine, Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin suçların önlenmesi hakkındaki memuriyet görevlerini gereği gibi yerine getirdikleri, üzerlerine atılacak herhangi bir küsur bulunmadığı, öte yandan Fırat (Hrant) Dink'in öldürüleceği konusunda 17 kez ihbar yapıldığı iddiasının doğru olmadığı..."
Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu bu ön inceleme raporuna dayanarak haklarında soruşturma yürütülen "Ramazan Akyürek, Reşat Altay, Engin Dinç, Faruk Sarı, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhittin Zenit ve Mehmet Ayhan hakkında soruşturma izni verilmemesine" karar verdi.
Haftalık Agos gazetesinin yayın yönetmeni Hrant Dink 19 Ocak'ta öldürülmüştü. Cinayetle ilgili davanın ilk duruşmasıysa 2 Temmuz'da yapılmıştı. (TK)