Kuraklık dolayısıyla incirde verim düşüklüğü yaşanıyor

-
Aa
+
a
a
a

TARİŞ İncir Birliği Denetim Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Karazor,''Bu yıl incirde yaşanan verim ve kalite düşüklüğü yüzde 40 civarında'' dedi.

Karazor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydın il genelinde kurutmaya elverişli sarı lop cinsi incir ağaçlarının Küçük ve Büyük Menderes Havzası'nda yer aldığını ve buradaki ağaç sayısının da yaklaşık 6-7 milyon arasında olduğunu hatırlattı.

İncir ağacının metrekareye 600-630 milimetreküp yağış istediğini, ama bu yıl Aydın'da metrekareye 240 milimetreküp yağış düştüğünü belirten Karazor, şunları kaydetti:

''Geçen sene yapılan üretim 60 bin ton civarındaydı. Kuraklık, sıcaklık ve kuzey rüzgarlarının (poyraz) sert esmesi nedeniyle bu yıl incirde yaşanan verim ve kalite düşüklüğü yüzde 40 civarında. Yaşanan bu verim ve kalite düşüklüğü bu seneye has bir durum.

Üretimin düşmesi muhakkak ki fiyatlara da yansıyacaktır. Çünkü yüzde 90'ı ihraç edilen bir ürünle karşı karşıyayız. İhracatçılar birleşirse ve 'merdiven altı' olarak tabir edilen ihracatçıların ikinci bir fiyat oluşturmaları engellenirse incir fiyatlarının yükselmesi üreticiye yansır.''

Aydın'da kuraklıktan en çok tek geçim kaynağı incir olan çiftçileri etkilediğini vurgulayan Karazor, şöyle devam etti:

''Son 3-4 yılda incir fiyatındaki artış yılda yüzde 3 ile 5 arasında seyrediyor. Ama bunun karşı girdi rakamlarında büyük artışlar söz konusu. Çiftçimizin bugün için en büyük beklentisi kuraklık yardımı alan Aydın'da incir çiftçisininde bu Kuraklık Kararnamesi'nden faydalanması. Tarım Kredi Kooperatifi'ne ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının ertelenmesidir.''

-TARİŞ'İN İNCİR ALIMLARI-

Karazor, TARİŞ'in daha önceki yıllarda üreticiyi kısıtlayıcı, belirli oranda rekolte alımını tercih ettiğini kaydederek, ''Geçen sene yapılan genel kurulun ardından yönetimin değişmesiyle rekolte sınırlaması kaldırıldı. TARİŞ artık alabildiği kadar incir almak istiyor. Tabi bunu yapmak için de belirli bir alt yapı ve finansman gerekiyor. Biz 43 bin metrekare alana sahip incir işleme ve depolama tesisini açarak gereken alt yapımızı kurduk. Artık bundan sonra üreticinin TARİŞ'e mal vererek, TARİŞ'in incir ticaretinde tekelleşmesini sağlaması gerekiyor'' dedi.

Söke TARİŞ İncir Kooperatifi Başkanı Yusuf Ene de kuraklıktan ciddi anlamda etkilendiklerini belirterek, rekolte kaybının yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

TARİŞ Söke Kooperatifi olarak geçen sezon 120 ton kuru incir alımı gerçekleştirdiklerini anlatan Ene, ''Bölgemizde bu yıl rekoltenin 90-100 ton arasında bekliyoruz. Yaşadığımız kuraklık etkisine rağmen incirlerimizdeki tat ve aroması bu yıl üst düzeyde. Verim kaybının alımlarda izlenilecek olan politika ile desteklenmesi kaçınılmaz'' dedi.