12 Haziran 2007
Türkiye'de her üç kişiden birinin küresel ısınmayı en büyük tehdit olarak gördüğü ortaya konuldu.
GfK Türkiye ve ARYA Sponsorluk tarafından Türkiye'nin 16 ilinde yapılan araştırma ile, insanların ''gelecek konusundaki korkuları, küresel ısınma konusundaki düşünceleri ve çevre konusunda özel sektörün yürüttüğü faaliyetler'' değerlendirildi.
Buna göre, gelecek konusunda en fazla korkutan gelişme sorusuna katılımcıların yüzde 34,1'i ''küresel ısınma'' cevabını verirken, kentsel kesimde bu oranın kırsal kesimlere göre daha yüksek olduğu dikkati çekti.
Katılımcıların yüzde 29,1'i savaşları, yüzde 8,9'u terör ve anarşiyi tehdit olarak görürken, yüzde 8,4'ü fakirliğin yüzde 5,7'si açlığın, yüzde 2,6'si ise işsizliğin korkutucu olduğunu belirtti.
Küresel ısınma konusunda önlemler almakla sorumlu görülen kurumların başında yüzde 37 ile devlet gelirken, bunu yüzde 28,1 ile bireyler izledi.
Araştırmaya katılanların yüzde 7'si küresel ısınma konusunda ABD'nin tedbir alması gerektiğini savunurken, yüzde 5,9'u özel sektör ve şirketlerin, yüzde 5,4'ü hükümetlerin, yüzde 1,9'u sivil toplum kuruluşlarının, yüzde 1,2'si Avrupa Birliği'nin önlem alması gerektiğini kaydetti.
Küresel ısınma için alınması gereken bireysel tedbirler dikkate alındığında katılımcıların yüzde 70'u suyu, yüzde 63,2'si elektriği tedbirli kullanmak gerektiğini belirtirken, yüzde 57,9'u ozon tabakasına zararlı maddeleri olabildiğince az kullanmak gerektiğini, yüzde 41,6'sı da yakıtı (doğal gaz kömür gibi) tedbirli kullanmak gerektiğini ifade etti.
Çöpleri plastik, kağıt olarak ayırmak gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 41,3'ü bulurken, yüzde 40,6'sı elektronik eşyaları kullanılmadığında açık bırakmamak gerektiğini, yüzde 35,9'u ise çevredeki insanları uyarmak, yüzde 33,1'i ise kurşunsuz benzin kullanmak gerektiğini kaydetti.
Katılımcıların yüzde 24,7'si buzdolapların mevsim ayarlarını doğru yapmak, yüzde 21,8'i ısıyı yükseltmek yerine daha kalın giyinmek gerektiğini belirtti.
Küresel ısınmaya karşı herhangi bir tedbir alınıp alınmadığını sorulması üzerine de yüzde 25,9'luk kesim herhangi bir tedbir almadığını söyledi.
Araştırma, özel sektör şirketlerinin çevre konusunda yürüttükleri projeler hakkında ise halkın çoğunluğunun fikir sahibi olmadığını ortaya koydu.rın yarısı firmaların yürüttüğü çevre projelerinden hiç haberdar olmadığını belirtirken, ''yeterince veya kısmen haberdarım'' şeklinde yanıt verenlerin oranı ise yüzde 18'te kaldı.
Çevre konusunda yürüttüğü faaliyetler açısından en başarılı bulunan şirket veya sivil toplum kuruluşunun sorulması üzerine de katılımcıların yüzde 76'sı bilmediğini ifade etti.
Bu oranın yüksekliği de çevre konusunda çalışan kurumların iletişim faaliyetlerini yoğunlaştırarak halkı daha fazla bilgilendirmeleri gerektiğini gözler önüne serdi.
Çevre konusunda şirketlerden beklentiler içinde en fazla dile getirilen talep yüzde 28,9 ile ''ağaçlandırma'' iken, bunu yüzde 14 ile su kaynaklarının korunması, yüzde 13,5 ile bireylerin bilinçlendirilmesi ve yüzde 13 ile atık kontrolü gibi çevre koruma faaliyetlerine dair beklentiler takip etti.