Tokyo: Gazlar yüzde 50 azalmalı

Dünya Basınından
-
Aa
+
a
a
a
Şinzo Abe

Abe çözüm için herkesten gayret istiyor

24 Mayıs 2007

Önde gelen sanayileşmiş ülkelerden olan Japonya böylece ilk kez uzun vadeli bir iklim hedefi telaffuz etmiş oldu.

Şimdiye dek iklim değişimi ile mücadele konusunda en kapsamlı düzenleme olan Kyoto Sözleşmesi'nin süresi beş yıl içinde doluyor.

2012 sonrası dönemde nasıl bir yapı doğrultusunda hareket edileceğine yönelik müzakereler henüz bir sonuç getirmedi.

Abe'nin önerileri bazı Avrupa Birliği üyelerinin önerdiği kadar iddialı değil. Örneğin Almanya, 2050'de atmosfere bırakılan zehirli gazların 1990'da kaydedilen oranların yarısına inmiş olmasını istiyor.

Abe ise, 2050 yılına gelindiğinde şu anda yayılan zehirli gaz miktarını yarı yarıya azaltmaktan söz ediyor. Yani başlama noktasını ileriye almış oluyor.

Dahası Japon yetkililer bu rakamın somut bir hedeftense, bir vizyon olarak algılanması gerektiğini söylüyor.

Amaç katılımcı olmak

Tokyo'da Asyalı siyasetçi ve işadamlarını bir araya getiren bir toplantıda konuşan Abe, herşeyden önce, 2012 yılı sonrasına yönelik çerçevenin bağlayıcı olmamasından yana.

Japon lider, "Tek bir Dünya var. Havada ulusal sınırlar bulunmuyor. En parlak strateji bile buna herkes katılmazsa hiç bir anlam taşımaz." dedi.

Japon liderin daha geniş katılım sağlamak uğruna, bu alandaki önlemleri gönüllülük esasına bırakma yaklaşımı özellikle çevre örgütlerince hoş karşılanmayabilir.

Küresel ısınmanın varlığına dair 'çürütülemeyecek kanıtlar' olduğunu vurgulayan Abe'ye göre, bununla birlikte, 'geleceğe yönelik planlar farklı ülkelerdeki ekonomik gerçeklikleri göz önüne almalı ve çevreyi korurken ekonomik büyümeyi zedelememeli'.

Küresel ısınma

2012 sonrasına dair yol haritasının bir an evvel belirlenmesi gerekli

Abe, iklim değişikliğinin başlıca sorumlusu olan Çin, ABD ve Hindistan gibi ülkelerin de destek vermesini sağlayabilecek daha esnek bir plan hazırlanması gerektiğini belirtti.

Çin ve Hindistan gibi ülkeler, fosil yakıtları yoğun şekilde kullanmalarına rağmen, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde olduklarından Kyoto önlemlerinden muaf tutuluyorlar, yükümlülükler ilk aşamada sanayileşmiş ülkelere paylaştırılıyordu.

ABD ve Avustralya gibi ülkelerse, önlemlerin ekonomilerini baltalayacağını savunarak Kyoto Sözleşmesi'nden çekildi.

1997'de Japonya'nın Kyoto kentinde imzalanan sözleşme, 35 sanayileşmiş ülkenin atmosfere saldıkları zehirli gaz miktarını 2012'ye dek, 1990 düzeylerinin yüzde beş altına çekmiş olmasını öngörüyordu.

Japonya'dan destek vaadi

Abe ayrıca hem Japonya'nın hem de diğer ülkelerin, yoksul ülkelerin çevre dostu teknolojileri benimsemesini sağlamak üzere bu ülkelere doğrudan dış yardım yapmasını istedi.

Bu konuda Dünya Bankası gibi kuruluşlarla işbirliği yapılacak.

Japonya dünyada enerjiyi en verimli kullanan ülke olmasını sağlayan tasarruf teknolojilerini paylaşmaya da hazır. Japonlar son 30 yılda enerjiyi yüzde 37 daha verimli kullanmaya başladı.

Abe'nin desteklenmesini istediği teknolojiler arasından nükleer santralleri sayması ise tartışma yaratabilecek bir diğer unsur.

Şinzo Abe'nin gelecek ay Almanya'da sanayileşmiş ülkeler grubu G-8'in liderlerini buluşturacak zirveye, 'Cool Earth50' olarak adlandırılan daha ayrıntılı bir plan sunması bekleniyor.

İklim değişikliği ile mücadelenin zirvenin ağırlıklı gündem maddelerinden biri olması öngörülüyor. Ancak G-8 Dönem Başkanı Almanya, bu zirvede bir atılım beklemediklerini ifade ediyor.

G-8 dönem başkanlığını gelecek yıl dünyanın en büyük ikinci ekonomisi durumundaki Japonya üstlenecek. 2008'de de iklimin önemli gündem maddelerinden olması bekleniyor.

Japonya aslında kendi Kyoto hedeflerini de tutturmuş değil.

Abe ülkesinin 2012 yılına dek, atmosfere karışan karbondioksit miktarını 1990'a göre yüzde altı azaltmış olma hedefini tutturabilmek için yeni bir kampanya başlatıyor.

Japonya'nın atmosfere bıraktığı karbon miktarı, geçen yıl itibariyle hedefin yüzde 14 üzerindeydi.

http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2007/05/070524_japan_climate.shtml