Lancet raporuna göre işgalden bu yana günde 500'den fazla Iraklı öldü |
26 Mart 2007
Bilgi Edinme Yasası kapsamında açıklanan belgeler, hükümet uzmanlarının raporu hafife alan yaklaşımlara katılmadıklarını ortaya koyuyor.
Geçen Ekim ayında saygın İngiliz tıp dergisi Lancet'ta yayımlanan araştırma, Irak'taki can kaybı konusunda şimdiye kadarki en yüksek tahminleri içeriyordu.
BBC'nin edindiği bilgiye göre, Savunma Bakanlığı'nın bilimsel konulardaki baş danışmanı, araştırmanın 'özenli hazırlandığını ve gerçeğe en yakın rakamları içerdiğini' belirtti ve bakanları, bu raporu kamuoyu önünde eleştirirken temkinli olmaya çağırdı.
Uluslararası Kalkınma Bakanlığı'ndan bir istatistik uzmanı da, araştırmada güvenilir ve önceden denenmiş tekniklerin kullanıldığını belirtti.
İngiltere, Irak ve ABD hükümetleri geçen Ekim ayında yayımlanan Lancet raporunu şiddetle eleştirmişlerdi.
Iraklılar, rakamların gerçeği yansıtmadığını ve abartılmış olduğunu savunurken; ABD Başkanı Bush, raporu ciddiye almadığını belirtmişti.
İngiltere Başbakanı Tony Blair'in sözcüsü de araştırmada alınan örneklemin nispeten küçük olduğunu, incelenen bölgelerin temsili kabul edilemeyeceğini, bu nedenle de 655 bin rakamının doğru olamayacağını söylemişti.
Eğer Lancet'ın araştırması doğruysa, bu, savaşın başlamasından bu yana Irak nüfusunun yüzde 2,5'inin; yani günde 500'den fazla insanın hayatını kaybettiği anlamına geliyor.
İngiltere hükümetinde yer alan bakanlar, Irak Sağlık Bakanlığı'nın verilerini tercih ettiklerini söylüyorlar.
Bu veriler, Lancet'ın can kaybı tahmininin onda birinden daha az.
İngiltere hükümeti, bir açıklama yayımlayarak Lancet'taki rakamların diğer kaynaklardakilere kıyasla çok yüksek olduğunu; bu durumun bilgi toplama yöntemine göre tahminlerin ne kadar büyük oranda değişebileceğini gösterdiğini söyledi.
http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2007/03/070326_lancet.shtml