12 Mart 2007
A&G Araştırma Şirketi'nin yaptığı araştırmaya göre, AB ile müzakerelerde gelinen nokta, Kuzey Irak'taki gelişmeler ve Hrant Dink cinayeti sonrası yaşananlar toplumda milli refleksleri artırdı.A&G'nin Milliyet gazetesi için yaptığı araştırmaya göre, halkın yüzde 50.1'i Türkiye'de son zamanlarda milliyetçiliğin yükseldiğini düşünüyor. 'Hayır' diyenlerin oranı yüzde 30.4... Yaş düştükçe ve eğitim yükseldikçe 'milliyetçilik artıyor' diyenlerin oranı yükseliyor. MHP'lilerin yüzde 73.8'i Türkiye'de milliyetçi duyguların arttığına inanıyor.
Erkekler daha milliyetçi
"Sizin şu veya bu sebeplerle Türk milliyetçiliği duygularınız arttı mı?" sorusuna deneklerin yüzde 21.2'si "Son zamanlarda güçlendiğini hissediyorum", yüzde 15.7'si "Zaman zaman artıyor", yüzde 42.1'i ise "Eskisi gibiyim, hiçbir değişiklik hissetmiyorum" yanıtını verdi. Erkeklerin Türk milliyetçiliği duyguları kadınlara göre son zamanlarda daha fazla arttı. 18 - 28 yaş grubunda "Milliyetçi duygularım güçlendi" diyenlerin oranı yüzde 22.9 oldu.İlkokul ve daha alt eğitim grubunda yer alanların yüzde 25.1'i bu soruya cevap vermedi veya veremedi. Üniversite mezunlarının yüzde 13.5'i "Türk milliyetçisi değilim" dedi.Güneydoğu'da yaşayanların yüzde 38.1'i soruya "Türk milliyetçisi değilim" yanıtını verdi. AKP seçmeninin yüzde 44.6'sı "Değişiklik yok" derken, MHP seçmeninin yüzde 55.7'si 'güçlendi' dedi.Milliyetçiliğin yükselmesinin nedenleri sıralanması istendiğinde denekler ilk sıraya yüzde 33.8 oranıyla "AB'nin Türkiye'yi kızdıran ve dışlayan tavrını" koydu. Yüzde 23.6'sı "Türkiye'nin dış politikadaki yetersizliği, Kuzey Irak - Kıbrıs", yüzde 16.1'i de "Türkiye'deki bazı grupların AB ve ABD'yi arkasına alarak bazı talepler ileri sürmesi" dedi. Eğitim ve aylık gelir yükseldikçe "AB'nin Türkiye'yi kızdıran ve dışlayan tavrı" cevabı, düştükçe de "Türkiye'deki bazı grupların AB ve ABD'yi arkasına alarak bazı talepler ileri sürmesi" cevabı arttı.
AKP milliyetçi parti
"Hangi partiye oy verirseniz verin, sizce Türkiye'de son zamanlarda artan bu yeni milliyetçi duygulara en iyi cevap veren siyasi parti ve lider hangisi sorusuna yüzde 21.6 ile AKP cevabı verildi. AKP'yi yüzde 17.3 ile MHP, yüzde 7.6 ile CHP, yüzde 6 ile BBP izledi.18 - 28 yaş grubunda ise yüzde 22.9 ile ilk sırada söylenen parti MHP oldu. Yaş yükseldikçe MHP cevapları düştü. Eğitim yükseldikçe de AKP cevapları hızla indi.'Hepimiz Ermeniyiz'e destek yokAnkete katılanlara Hrant Dink'in cenazesinde atılan "Hepimiz Ermeniyiz" sloganını doğru bulup bulmadıkları da soruldu. Vatandaşların yüzde 10.1'i "Doğru buluyorum" derken, yüzde 81.6'sı "Yanlış" dedi. Yüzde 8.4 ise bu soruya cevap vermedi veya veremedi.Erkeklerin yüzde 11.1'i sloganı doğru bulurken, kadınlarda bu oran 8.9 oldu. Soruya yanıt vermeyen kadınların oranı ise yüzde 10.7 çıktı. Yaş yükseldikçe "Doğru buluyorum" diyenlerin oranı düştü, cevap vermeyenlerin oranı arttı.
Gelir grubu da cevabı etkiledi
Eğitim yükseldikçe "Doğru buluyorum" diyenlerin oranı genel ortalamanın üzerine çıktı. Üniversite mezunlarının yüzde 28.3'ü sloganı doğru bulduğunu söyledi. Eğitim ve hane halkı gelirine bağlı olarak SES grubu yükseldikçe "Doğru buluyorum" diyenlerin oranı yükselip, genel ortalamanın üzerine çıktı. Büyükşehirlerden kıra doğru gidildikçe, "Doğru buluyorum" diyenlerin oranı azaldı."Yarın seçim olsa oyumu MHP'ye vereceğim" diyenlerin yüzde 95.1'i, AKP diyenlerin yüzde 90.3'ü sloganı yanlış bulduğunu söyledi. DTP seçmeninin yüzde 50'si, CHP seçmeninin ise yüzde 22.2'si doğru bulduğunu ifade etti.Adil Gür: Artan, etnik milliyetçilik değil A&G araştırma şirketi Başkanı Adil Gür sonuçları şöyle yorumladı: "Elde ettiğimiz veriler dikkate alındığında, araştırmanın çarpıcı bulguları şunlar: Türkiye'de her iki kişiden biri, son zamanlarda toplumda milliyetçi eğilimlerin yükseldiğini düşünüyor. Görüşülen her 100 kişiden 37'si, şu veya bu sebeplerle Türk milliyetçiliği duygularının son zamanlarda güçlendiğini veya zaman zaman arttığını söylüyor. Konuyu derinlemesine incelediğimizde, toplumumuzda önemli oranda artan bir Türk milliyetçiliği eğiliminin olduğunu görüyoruz. Ancak toplumda artan etnik bir milliyetçilik değildir, yaşanan bazı gelişmelere bağlı olarak milli refleksler yükselmiştir demek daha doğru olacaktır.AB ile müzakerelerde gelinen nokta, Kuzey Irak'taki gelişmeler ve Dink cinayeti sonrası yaşananlar toplumda milli refleksleri artırmıştır.(...) Çeşitli sebeplerle Türkiye'de milliyetçi duygularda bir artış olduğu görülmekte. Yaklaşan milletvekili genel seçimleri öncesi toplumda artan milliyetçi eğilimleri dikkate alan, şahin politikalar yerine, sorunların çözümüne yönelik politikalar üretmeye çalışacak siyasi partilerin, bu kitleleri kazanmada daha etkili olacağını düşünüyorum. Araştırmanın künyesiAraştırma 17 - 18 Şubat 2007 günleri Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, 31 il ve 118 ilçede, bunlara bağlı 137 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 1192'si kadın, toplam 2 bin 396 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı.