Dünya basınında en ölümcül yıl

Dünya Basınından
-
Aa
+
a
a
a

1 Şubat 2007

Anna Politkovskaya'nın posteri

2006'da öldürülen Rus gazeteci Anna Politkovskaya

Örgüte göre 2006'da en az 110 gazeteci öldürülürken, 871 gazeteci de tutuklandı yahut hapsedildi. Saldırıya uğrayan medya çalışanlarının sayısı ise 1500 dolayında.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Batılı ülkeleri ifade özgürlüğünü savunmak için yeterli çaba sarfetmemekle suçluyor.

Paris merkezli örgütün genel sekreteri Robert Menard raporun girişinde, ''Hapse atılan ya da öldürülen gazetecilerin sayısının rekor rakamlara ulaşmış olması rahatsız edici; fakat daha da nefret uyandıran bir şey varsa o da demokratik ülkelerin temsil ettikleri değerlere her yerde aynı ilgiyi göstermeyişi, hatta bazı durumlarda savunmayışıdır'' diyor.

Irak en tehlikeli ülke

İlk önce Danimarka'da bir gazetede basılan Muhammed Peygamber karikatürlerinin yarattığı infiale ilişkin Robert Menard, ''Avrupa kurumları elçilikleri yakılan Danimarka'yı, tehditler alan ya da tutuklanan Avrupalı ve Arap gazetecileri savunmadı'' diye bir eleştiri getiriyor:

Raporda, ''Avrupa kurumları sanki Arap rejimlerini kırmamak için sessiz olmayı tercih ediyor havasındaydı'' deniyor.

Gazetecilerin bilhassa Orta Doğu'daki istikrarsızlığın kurbanı olduğunu belirten Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, bir gazeteci için en ölümcül ülkenin Irak olduğunu kaydediyor.

2006 yılında Irak'ta 39'u muhabir 26'sı da medya çalışanı olmak üzere toplam 65 kişi öldürülürken, adam kaçırma olaylarının da gazetecileri daha sık hedef aldığına dikkat çekiliyor.

Medyada reform taleplerini geri çevirmekle suçlanan ülkeler arasında özellikle Kuzey Kore, Eritre, Küba ve Türkmenistan hükümetlerine ''en büyük suçlular'' olarak işaret ediliyor.

Türkiye'de sorun 301

2006'da en çok gazeteciyi hapse atan ülke Çin oldu. Rusya'da Anna Politkovskaya, Başkan Putin iktidara geldiğinden beri öldürülen 21'inci gazeteciydi.

Robert Menard, her iki ülkeyi de basın özgürlüğünü ciddi biçimde çiğnemekle suçluyor ve ''ifade özgürlüklerine olumlu bir katkıda bulunacaklarını beklemek çok safça olur'' diyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in Türkiye'ye ilişkin tespitlerinde Ceza Yasası'nın 301'inci maddesinin ifade özgürlüklerini 2006 yılında da sınırlamaya devam ettiği görüşüne yer veriliyor.

Örgüt, 2006'da en az 65 gazeteci ve yazar hakkında 301'den dolayı dava açıldığını kaydediyor.

Verilen örnekler arasında Hrant Dink'e açılan dava da var. Rapor 2006 yılını kapsadığı için Hrant Dink cinayetine yer verilmemiş.

http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2007/02/070201_press-2006.shtml