Merhaba kâinat!
Coşanlar, coşamayanlar
Yeni yıla coşkuyla girildi; Peru, Pınarbaşı, Adapazarı (ve kimbilir nereleri) hariç.
Peru’da, bir dükkandaki havai fişeklerin zamansız patlaması sonucunda çıkan alış veriş merkezi yangını, hayatı ‘olumsuz’ etkilemişti. Perulular yeni yıla fişeksiz ve matem havası içinde girdiler.
Pınarbaşı’na gelince, eski yılın son kazasının haberi yeni yılın ilk saatlerinde geldi: 9 ölü, 21 yaralı. Kayseri, Pınarbaşı ilçesi yakınlarında uçuruma yuvarlanan bir otobüs. Şoför mahallinde ‘anahtarcık’, ‘böcek’ ya da ‘entegre’ adı verilen ve hız kesici olarak bilindiği söylenen (bir tür ‘geciktirici’) cihaz bulundu. Takometreye takılan söz konusu cihaz, hızın kesilmesini engelliyor. Alet, Cumhuriyet Savcılığı’na sevkedilmiş.
Adapazarı’nda, kalıcı konutların kalıcılığı ciddi ciddi tehlikede. Zemin yağmurdan çöktü ve 20 – 25 santim alçaldı, sağlık ocağı da geriye kaykıldı, ama Vali M. Cahit Kıraç yeni bir soruşturma başlattı bile. Daha önce kalıcı konutlarda tehlike bulunmadığını söyleyen Kıraç, dairelerin içinde çökme olduğuna dair bilginin kendilerine yeni ulaştığını belirtti.
Mikdat Kadıoğlu’nun öngördüğü ve tefrikamızın Cuma günkü nüshasında belirttiğimiz gibi, kar yağışı geceyarısından sonra bastırdı. İstanbul, Ankara ve Eskişehir’e de böylelikle ‘tatil yağmış’ oldu. Öğrencilerin yeni yıl coşkularına coşkular katılmış oldu. Havaların daha da soğuması ve tatillerin uzaması bekleniyor, en azından minik yüreklerde.
Bu arada, doğalgazın son bir yılda yaklaşık yüzde 150 oranında zamlanması, yurttaşları zor durumda bırakıyor ve ayda yaklaşık 100 – 150 milyon TL’yi bulan faturalar nedeniyle doğalgazla ısınan evlere kiracı bulmakta sıkıntı yaşanıyormuş. Temiz ve ucuz olduğu için tercih edilen doğalgaz şimdilik ‘temiz’ olma özelliğini hâlâ muhafaza ediyor.
Avustralya’da Noel ve yılbaşı coşkusunu engelleyen orman yangınları ile yaz sıcakları hayatı ‘olumsuz’ etkiliyor. Koala, kanguru gibi ‘özgün’ hayvanların yanı sıra plaj meraklıları da mutsuz. Kül ve duman altında çünkü plajlar. Çocuklar ile yaşlılar da solunum problemi yaşıyorlar.
Avropalılaştırabildiklerimizden misiniz?
Hemen hiç sorun yaşanmayan bir alan ise Avrupa ortak para birimi Avro’ya geçiş süreci. Altı milyar adet banknot ile otuzyedi milyar adet madeni para tedavüle girdi ve üçyüz milyondan fazla insan parayı yollarda denedi. Ama asıl test bugün; yeni yıl tatilinden sonra dükkanlar işbaşı yapıyor. Böylelikle, ulus-devletin egemenliğinin en önemli simgelerinden biri, yani ulusal para birimi onikiden fazla ülkede ortadan kalkmış bulunuyor. Avro’ya yumuşak geçiş, ulus-ötesi yapılanmanın en çarpıcı göstergelerinden biri olarak çıkıyor ortaya. Avrupa Merkez Bankası governörü Wim Duisenberg de Avro alanının dışında kalan üç ülkeye (Britanya, Danimarka ve İsveç) ‘gelin, bize katılın’ çağrısında bulunurken herhalde böyle bir vizyonu ima etmekteydi.
Kurunun yanında Niyazi de...
Teröre karşı mücadelede coşku hiç yitirilmemiş gibi. Geçen Cumartesi günü, ABD Afganistan’da bir köyü bombaladı. Haberlere göre, Paktia’daki Niyazikale köyünde 100 civarında sivil yeni yılı göremedi. Yeni hükumetin Sınır Bakanı Eminullah Zadran, köyün orta yerinde El-Kaide militanlarının sığınağı ile mühimmat deposunun bulunduğunu söylemiş ve bombardımanın kaçınılmaz olduğunu belirtmiş. Hatta, ünlü bir Afgan atasözüne atıfta bulunarak “Kurunun yanında yaş da yandı,” demiş. ABD askeri sözcüsü de Zadran’ı doğrulayarak bombalanan yerin bir köy değil, El-Kaide sığınağı olduğunu belirtmiş ve herhangi bir atasözüne de atıfta bulunmamış. Bununla birlikte, Niyazikale’den ne köy olur, ne de kasaba artık...
Öte yandan, Helmand bölgesinde de Molla Ömer’in teslimi konusunda aşiret reisleriyle sıkı bir pazarlık devam ediyor. El sıkışmaların akim kalması halinde ABD askeriyle birlikte dev bir operasyon düzenlenecekmiş.
Flaş, flaş, flaş!.. Açık Site istihbarat servisinin elde ettiği bir listeye göre halihazırda Romanya’da faal halde bulunan terorist örgütler şunlar: Müslüman Biraderler (200 üye ve sempatizan), Hamas (70), Hizbullah (100), İslami Hürriyet Hizbi (30 civarında), Filistin Kurtuluş Cephesi (20), Ebu Nidal Teşkilatı, PKK (20’si üst düzey, 1500 üye), Ülkücüler (300), DHKP-C.
PKK, Romanya’da ayaklanma talimi, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, adam kaçırma ve fidyecilik gibi faaliyetlerde bulunuyormuş.
Çin Seddi’nden Balkanlar’a uzanan büyük Türkiye ülküsü için mücadele eden Ülkücüler ise esas olarak uyuşturucu ve silah kaçakçılığı alanlarında çalışıyorlarmış.
Kalıcı Özgürlük Operasyonu’nun mesela ‘Drakula’ tesmiye edilerek Karpatlar’a teşmil edilmesi gibi bir ihtimal aklımıza gelmiyor değil.
Günün kelepiri
Afganistan’da bit pazarından eldendüşme bir masaüstü, bir de dizüstü bilgisayarı alan Wall Street Journal muhabiri, aletin hafızasında El-Kaide ile Usame Bin Laden’in bütün sırlarıyla (iç haberleşme, uluslararası haberleşme, kimyasal ve biyolojik silah geliştirme çabaları, 11 Eylül ve Ahmed Şah Mesud suikastı...) karşılaşmış. Bir diğer tanınmış Afgan atasözü şöyle der: ‘Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı’.
MAKAS ARTIĞI:
Yeni yılın diğer yeniliklerine bakacak olursak
Türkiye’de son seçimlerde hile olmuş, ama yeni bilgisayar sistemine geçilince bunlar olmayacakmış artık.
Arjantin’in yeni başkanı belli oldu. İki haftada dört başkan eskiten Arjantin’de yeni başkan Eduarde Duhalde, başkanlığını kutlayanlara, “Ortada kutlanacak bir şey yok,” demiş.
Ruanda, 1994 yılındaki soykırımın ardından ulusal birlik ve uzlaşma havasını yakalayabilmek için yeni bir bayrak ve ulusal marş benimsedi.
İstihbarat örgütlerine de yeni bir vizyon getiriliyor. Bilhassa personel alımında, Afganistan, Sudan ya da Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin kafa yapılarını iyi bilenlere öncelik verilecekmiş. Bürokrasi ile istihbarat kuruluşları arasındaki husumetin azaltılması da planlar arasında.
Hollanda, ötanaziyi yasallaştıran ilk ülke oldu. Ancak bütün uygulamalar çok yakından izlenecek ve bütün talepler konusunda kıl kırk yarılacakmış. Çünkü, geçen ay, hayattan yorulduğu için bir senatörün ölümüne yardım eden bir doktor hatalı uygulama gerekçesiyle suçlu bulunmuş.
Hindistan, Pakistan ile diyaloğa meraklı olmadığını açıkladı. Blair ise iki tarafı da diyaloğa ikna edebilmek için yola çıkıyor. Ne de olsa iki ülke arasındaki gerginlik ‘Kalıcı Özgürlük’ü engellemeye başladı. Zira, Pakistan, Bin Laden’in peşindeki askerlerini çekip Hindistan sınırına yığıyormuş.
Devamı yarın...
Ömer Madra – Şerif Erol