Türkiye’nin Kömür Yatırımları Yurttaşların Hayatına Mâl Oluyor

-
Aa
+
a
a
a

İklim Habercileri'nin yeni bölümünde Change.org Türkiye’nin hazırladığı “İklim için Kampanyacılık Rehberi” hazırlayan ekipten Buket Atlı ile ele alındı.

Kömür tutan el
Kaynak: İklim Haber
Türkiye’nin Kömür Yatırımları Yurttaşların Hayatına Mâl Oluyor
 

Türkiye’nin Kömür Yatırımları Yurttaşların Hayatına Mâl Oluyor

podcast servisi: iTunes / RSS

Danıştay’ın Zeytin Yönetmeliği için Yürütmeyi Durdurma Kararı Verdiği İddia Edildi

Danıştay 8. Daire, yönetmelik değişikliği ile ilgili incelemesini tamamladı ve davayı esastan karara bağlayana kadar düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. T24’in özel haberine göre, yazım aşamasında olan kararın, düzenlemenin 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’na aykırı hükümler içerdiği ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle verildiği öğrenildi. Buna göre dava esastan karara bağlanana kadar yönetmelik uygulanamayacak ve zeytin alanlarında madencilik faaliyeti yapılmasına izin verilemeyecek.CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Danıştay 8. Dairesi zeytinlik alanlarda madenciliğe izin veren yönetmeliğin uygulanmasına dur dedi. Danıştay, yürütmenin durdurulması kararını vererek davayı esastan görüşecek. Kararın gerekçesi ise yönetmeliğin zeytin yasasına aykırı olması” dedi.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’den yurttaşlar zeytinlerini savunurken madencilik şirketi YK Enerji’nin 31 Mart’ta çalışma hürriyetini engelledikleri gerekçesiyle köylüler hakkında suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. İkizköylüler ve yaşam savunucuları Milas İlçe Jandarma Komutanlığı’nda toplu olarak çevre avukatı Arif Ali Cangı eşliğinde ifade verdi. Cangı yaptığı açıklamada, “Köylülerin demokratik tepkisi ve talebi üzerine yasanın kuralı yerine getirildi. İdarenin uygulaması gereken yasayı yurttaş uyguladı, hiçbir izni olmayan sökümü durdurdu. Aslında İkizköylülerin alkışlanması gerekiyordu ama bugün ifade vermeye gittiler”dedi. 

Sinop Nükleer Santrali ÇED Davası Danıştay’a Taşındı

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun iptali için açılan davanın 30 günlük inceleme süresi dolmadan reddedilmesi üzerine kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay’a sunulan dava dilekçesinde, Samsun 3.İdare Mahkemesi’nin, Türkiye’de şu ana kadar bir ÇED davasında sunulan en kapsamlı bilirkişi raporundaki değerlendirmeleri yok sayarak ret kararı verdiğine dikkat çekildi. Dava dilekçesinde; çevre hukuku, jeoloji bilimi, flora, fauna ve korunan alanlar, orman ekosistemi, deniz ve karadaki sulara olumsuz etkileri, meteoroloji bilimi, radyoaktif atıklar, halk sağlığı, işçi güvenliği ve sağlığı ile kaza riski, fayda-maliyet analizi, enerji ihtiyacı, çevre düzeni planları açısından iptal nedenleri özetlendi.

Bilim insanları karbondioksit ve diğer seragazı emisyonlarında acil bir azaltıma gidilmezse ve net sıfır emisyon düzeyine ulaşılmazsa önümüzdeki 20 senede küresel ısınmanın ortalama 1,5 dereceye ulaşacağının, hatta geçebileceğinin altını çiziyor. Fakat iklim krizinden bu kadar derinden etkilenen Türkiye’de iklim acil durumu hâlâ ilan edilmiş değil, 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim politikalarının altyapısının oluşturulduğu İklim Şurası’ndan çıkan kararların çoğu, STK’ların ve gençlerin taleplerini karşılamıyor. 22 Nisan Dünya Günü’nde de genç iklim aktivistleri Türkiye’de karbonsuz düzene geçişle ilgili bir eylem planı oluşturulmasını, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin gerekli düzenlemeleri yapmalarını talep ediyorlar. 

“Türkiye’nin Yeşil Taksonomisini Oluşturuyoruz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, bakanlıktaki ikili görüşme ve AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kurum, 2053 adımları ile bizim vermiş olduğumuz taahhütleri yerine getireceğiz. Seragazı azaltımı noktasında emisyon ticareti sistemini hayata geçiriyoruz ve bu çerçevede de yine AB ile uyumlu olmasını önemsiyoruz.  Yeşil finansmanın artırılması, yeşil yatırımlarla bu noktada buluşması için de Türkiye’nin yeşil taksonomisini oluşturuyoruz. 

Afşin A Santrali'ne Eklenecek 2 Ünite 1900 Erken Ölüme Neden Olacak

Greenpeace Akdeniz’in Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi‘ne (CREA) yaptırdığı analize göre, Afşin A Santrali’ne eklenecek iki yeni ünite 1900 erken ölüme neden olacak; 500 kilogramı 1500 kilometrelik mesafe içinde olmak üzere, bölgede yılda 960 kilogram cıva birikimi yaratacak. Santralin salacağı PM (parçacık madde) kirliliği, Karadeniz Bölgesi’ne kadar yayılacak. Elbistan Sağlık Grup Başkanlığı’nın kayıtları, Afşin A Santrali’nin açılışını takiben bölgedeki kanser vakalarının sekiz kat arttığını ortaya koyuyor.

Dünya 1.5 Derece Hedefi için Kömürlü Termik Santral Kapasitesini Daha Hızlı Azaltmalı

Global Energy Monitor’ün bu yıl sekizincisini yayımladığı “Yükseliş ve Çöküş 2022: Kömürlü Termik Santrallerin Küresel Takibi” raporuna göre, yapımı süren ve planlanan kömürlü termik santral kapasitesi 2021 yılında %13 azaldı. Söz konusu azalma olumlu da olsa, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2030 yılına kadar kömür kullanımının 2019’a oranla %75 azaltılması gerektiğini ortaya koyan tavsiyesi için yeterli değil. 2010’dan beri toplam 87 GW’lık kömürlü termik santral planı iptal edilen Türkiye’de kömür santrali proje stoku küçülmeye devam etti. 2021 yılında da 10,6 GW’lık kömürlü termik santral planı iptal edildi. 

Ekosfer Derneği, Çernobil nükleer kazasının 36. yıldönümünde nükleer enerjinin Türkiye ve dünyadaki durumunu değerlendiren bir rapor yayımladı. “Nükleer Enerji ve Türkiye-2022” başlıklı rapora göre nükleer enerjinin küresel elektrik üretimindeki payı 1996’daki %17,6’dan 2021’de %10,06’ya geriledi. Yapımı süren 52 reaktörden 19’u ise gecikmiş durumda. Yeni reaktör yapan ülkeler içinde Çin 16 reaktörle öne çıkıyor. Türkiye bölümünde yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki son durum ele alınıyor. Santralin dördüncü reaktörü için inşaat lisansı alınan projede son bir yılda artan kazalar ve işçilerin protestoları dikkat çekiyor. 

AB 2030’a Kadar Yenilenebilir Enerji Üretimi Payını %45’e Çekmek İstiyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın işgalini takiben Rusya fosil yakıtlarından alternatife geçişini hızlandırmak için 2030 yılına kadar %40 yerine, %45’lik daha yüksek bir yenilenebilir enerji payı hedefine ulaşıp ulaşamayacağını değerlendiriyor. Rusya, AB’nin en büyük gaz tedarikçisi konumunda. Geçtiğimiz yıl Komisyon 2030 için %40 yenilenebilir enerji hedefini önermişti. AB, 2020’de brüt nihai enerji tüketiminin %22’sini rüzgar, güneş ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elde etti.  Bu pay AB ülkeleri arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Örneğin İsveç enerji tüketiminin %50’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyorken, Lüksemburg’da bu pay %10’un altında.

AB Rusya’ya yönelik Altıncı bir yaptırım paketi üzerinde çalışıyor. Yaptırımın odağında petrol var. Petrol yaptırımlarının ayrıntıları henüz kararlaştırılmadı, ancak Rus petrolüne aşamalı olarak veda edilmesi veya belirli bir fiyat sınırının ötesinde ihracata tarifeler getirilmesi gündemde. Rusya, 2020'de AB'nin ithal ettiği petrolün %26'sını sağlayarak Avrupa'nın en büyük petrol tedarikçisi oldu. Geçen yıl Moskova'nın ihracat gelirlerinin üçte birinden fazlasını petrol ve petrol ürünleri oluşturdu. Düşünce kuruluşu Bruegel'e göre, Avrupa şu anda, Rus ham petrolüne ve rafine ürünlerine günde yaklaşık 450 milyon dolar, gaz için günde yaklaşık 400 milyon dolar ve kömür için yaklaşık 25 milyon dolar harcıyor.

İtalya Enerji Tasarrufu için Klima Kullanımını Sonlandırabilir

İtalya’da enerji kullanımına ilişkin bir hükümet kararnamesinde yapılan değişikliğe göre, okul ve diğer kamu binalarındaki iklimlendirme sistemleri, yılın en sıcak aylarında sıcaklığı 25-27 santigrat dereceden düşük tutmayacak şekilde ayarlanacak. 1 Mayıs’ta başlayacak ve gelecek yıl 31 Mart’a kadar geçerli olacak kurallara göre, kış aylarında 19 dereceden fazla ısıtma yapılamayacak. Müfettişlerin yapacağı denetimlerle, limitleri aşan yerlere 500 ila 3 bin euro arasında değişen cezalar kesilebilecek. Kamu Yönetimi Bakanı Renato Brunetta, söz konusu girişimin yılda 2-4 milyar metreküp gaz tasarrufu sağlayacağını söyledi. 

Avrupa Birliği (AB) İklim Değişikliği Servisi Copernicus’un yeni yayımlanan yıllık raporuna göre 2021 yazı, bugüne dek Avrupa’da kayıtlara geçen en sıcak mevsim oldu. 2021’in 1991-2020 arasındaki dönemin ortalamasından bir derece daha sıcak geçtiği ortaya konuldu. Copernicus’un raporunda dikkat çeken verilerin başında kaydedilen aşırı sıcaklar geliyor. Buna göre Baltık Denizi’nde su sıcaklığı geçen yıl, ortalamanın beş derece üstündeydi. 

Sicilya Adası’nda kayıtlara geçen gölgede 48,8 derece sıcaklık ise, bugüne dek Avrupa’da görülen en yüksek sıcaklık oldu. Türkiye, Yunanistan ve İtalya’da haftalarca süren aşırı sıcak ve kuraklığın bu ülkelerde yaşanan çok sayıda orman yangınına zemin hazırladığı da raporda yer alırken, sadece Temmuz ve Ağustos aylarında bu bölgede 800 bin hektar ormanlık alanın yandığı belirtildi.