İklim Haber’den Barış Doğru ve Bulut Bagatır’ın hazırlayıp sunduğu 'İklim Habercileri'nin on sekizinci programında muhalefet partilerinin iklim değişikliği politikaları tartışıldı.
İkizköy’den Kılıçdaroğlu’na: “Kömürden değil, yaşamdan yana tavır alın”
Ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 13 Ocak’ta Zonguldak’ta düzenlenen Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK’lar Buluşması’nda yaptığı konuşmada Zonguldak’ta daha fazla kömür üreterek, daha fazla istihdam sağlanması gerektiğini söyledi. Hükümetin ithal kömür politikasını “Türkiye’nin felaketine yol açar” diye eleştiren ve kömür madenciliği ile bir taşla üç kuş vurulabileceğini (ithalatı durdurmak, istihdam yaratmak, dışarı para göndermemek) söyleyen Kılıçdaroğlu’na İkizköy Çevre Komitesi #KuşlarıRahatKömürüYeraltındaBırak diyerek seslendi. Komite tarafından yapılan açıklamada, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, iklim krizi çağında bundan en çok sorumlu olan, bilim insanlarının ‘sessiz katil’ dediği kömür için Zonguldak’ta daha fazla üretim dediniz! Üç doğru soruya üç yanlış yanıt verdiniz. Türkiye’nin felaketine yol açacak üç yanlış cevap. Sizin de önerdiğiniz gibi gelin birlikte düşünelim” denildi ve 3 adet sorunun yanlış ve doğru cevaplarını verdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere yönelik bir iklim mektubu kaleme aldı. Mektubunda, iklim bakanlığı kuracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, bakanlıkta gençlere görev verileceğini belirtti. Tüm canlıların yaşam hakkına saygılı, yeraltı ve yer üstü kaynaklarını ekolojik sınır ve şartlara uygun olarak değerlendiren; karar süreçlerinde demokratik ve gençlerin doğrudan denetimine/ katılımına açık bir çevre politikasını hayata geçireceklerini söyleyen CHP Genel Başkanı, “Her alanda olduğu gibi iklimde, doğada, ekosistemde, suda, tarımda, kent ve kır yaşamında adaleti sağlayacağız; çevrenin binlerce yıllık kadim adaletinin önüne barajlar kurmayacak yollar yapmayacak, engeller çıkartmayacağız” dedi.
Konya Valiliği’ne göre Tuz Gölü’ndeki flamingo ölümlerinin nedeni iklim krizi
Yaban hayat gözlemcisi Seçkin Barbaros, geçen yıl temmuz ayında binlerce flamingonun ölüm nedenlerini CİMER üzerinden Konya Valiliği’ne sordu. Barbaros başvurusunda; “Söz konusu incelemeler kapsamında sorumlu kişiler saptanmış mıdır? Sorumlu kişilere herhangi bir cezai yaptırım ya da soruşturma uygulanmış mıdır? Söz konusu inceleme kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Flamingoların ölümüne neden olan olayların bir daha yaşanmasının önüne geçilmesi için gerekli önlemler alınmış mıdır?” gibi sorularına yanıt istedi. Barbaros’a gelen yanıtta flamingo ölümlerinden iklim krizi sorumlu tutuldu.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, “İklim Değişikliği ve Tarım Değerlendirme Raporu”nu yayımladı. Bakanlık geçtiğimiz yıl İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, üniversiteler, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi, ilgili kurum ve kuruluşlar ve STK’ların katılımı ile İzmir, Şanlıurfa ve Ankara’da olmak üzere “Değişen İklim Dönüşen Tarım: İklim Değişikliği ve Tarım” başlıklı üç çalıştay gerçekleştirdi. Bu çalıştaylarda tartışılan sorunları ve çözüm önerilerini derleyen “İklim Değişikliği ve Tarım Sonuç Raporu”, hem iklim değişikliğinin tarıma etkisini hem de tarımın iklim değişikliğine etkisini ele aldı. “Değişen İklim Dönüşen Tarım: İklim Değişikliği ve Tarım” çalıştaylarının sonunda “Tarım Sektöründe İklim Değişikliğine Uyum ve Azaltma” başlıklı 27 maddelik bir sonuç bildirgesi de yayımlandı.
2021 Dünya'nın en sıcak altıncı yılı oldu
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve NASA tarafından derlenen verilere göre, 2021 dünyanın en sıcak altıncı yılı oldu. Son sekiz yıl ise en sıcak sekiz yıl olarak tarihteki yerini aldı. Son 10 yıl da, kayıt tutulmaya başlandığı 1880’den bu yana en sıcak dönem olarak kayıtlara geçti. NOAA’ya göre, 2021 ortalama sıcaklıkları 20. yüzyıl ortalamasının 0,84 derece üzerindeydi ve bu da onu 2018’in hemen önüne geçirdi.
Yeni araştırmaya göre, geçen yıl tarihteki en yüksek okyanus sıcaklıkları kaydedildi, bu rekor üst üste altıncı kez kırılmış oldu. Bilim insanları, okyanuslarımızın ısınmasının temel nedeni olarak insan kaynaklı iklim krizini işaret ediyor ve aslında küresel ısınmayı basitçe temsil ediyor. Pasifik’teki suları soğutan, periyodik bir iklim özelliği olan ve devam eden bir La Niña etkinliğine rağmen, dünyadaki tüm okyanusların ilk 2.000 metre derinliği için bir ısı rekoru görüldü. 2021 rekoru, 1955’e kadar uzanan bir dizi modern rekoru geride bıraktı. Okyanuslar için en sıcak ikinci yıl 2020, en sıcak üçüncü yıl ise 2019 oldu.
COP26’nın sonuçları yetersiz; ısınma yüzyılın sonunda dört dereceye ulaşabilir
Birleşik Krallık İklim Değişikliği Risk Değerlendirmesi üçüncü raporu yayımlandı. Exeter Üniversitesi’nden ve Met Office’ten araştırmacılar dünya çapındaki politikaları analiz etti ve mevcut yörüngeyle, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama amacının ulaşılmaz olduğunu ortaya koydu. Glasgow’daki COP26’da yapılan anlaşmaların, ısınmanın 4 dereceye ulaşma “ihtimalini azalttığını” ancak bunun bir olasılık olarak değerlendirilmesini tavsiye etti. Bu durum gerçekleşirse, Birleşik Krallık’ta ısınmaya bağlı ölümlerin sayısının, şu anda, yılda 2 bin vakadan 2050’lerde 7 bin 200’e ve 2080’lerde 12 bin 800’e çıkması bekleniyor.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, halihazırdaki gidişatla ülkenin 2030 hedeflerine ulaşamayacağı uyarısında bulundu. ülkesinin iklimi koruma konusunda çok kapsamlı bir görevle karşı karşıya olduğunu belirten Habeck, iklimi korumaya yönelik ciddi değişiklikler olmadan Almanya’nın seragazı salımını 2030’a kadar 1990’a kıyasla %65 azaltma hedefine ulaşamayacağını vurguladı. Habeck, “Şimdiye kadar alınan tedbirlerin yolunu izlersek 2030’da hedeflerin kaçırıldığını daha net göreceğiz” dedi. Bakanlığın bir raporuna göre, önümüzdeki 10 yılın başında Almanya’nın karbondioksit emisyonlarını 1990 seviyelerinin %65’ine düşürme hedefine ulaşması için enerji tüketimini %20-25 oranında azaltması gerekecek. Toplantıda yaptığı açıklamada, “Görev büyük. 2010’dan 2020’ye kadar her yıl emisyonları ortalama 15 milyon ton azaltmayı başardık ve 2022’den 2030’a kadar yılda ortalama 40 milyon ton azaltmamız gerekiyor” dedi.
Slovenya 2033’e kadar kömürden çıkacak
Sloven hükümeti, en geç 2033 yılına kadar kömürden aşamalı olarak çıkacağını duyurdu.
Plan, Slovakya (2030), Kuzey Makedonya (2027) ve Yunanistan (2025) gibi ülkelerin kömürden çıkış tarihlerine kıyasla iddialı değil ve ülkenin iklim değişikliği konusundaki sorumluluğunun gerisinde kalıyor. Açıklama, Slovenya’yı kömürden çıkacağını duyuran 23. ülke konumuna getiriyor.
Çin’in kömür üretimi, geçtiğimiz yıl devletin madencileri kış aylarındaki gaz krizini önlemek ve ülkenin enerji arzını korumak adına üretimi artırmaya teşvik etmesiyle beraber bir önceki yıla göre %4.7 artarak 4.07 milyar ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Dünyanın en büyük kömür üreticisi ve tüketicisi olan Çin, Aralık’ta 384,67 milyon ton fosil yakıtı madenden çıkardı. Önceki rekor ise Kasım ayındaki 370,84 milyon tondu.