‘Yıldız Teknik Üniversitesi, karbon nötr üniversite olsun, kampüse güneş panelleri kurulsun.’
Üniversite öğrencisi Berat Kurt’un change.org/KarbonNotrYTU adresinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) karbon nötr üniversite olmasını ve kampüse güneş panellerinin kurulmasını talep ettiği kampanyaya yönelik güzel bir gelişme yaşandı. Yıldız Teknik Üniversitesi Araştırma-Planlama Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya, kampanyaya destek mesajı yayınladı: “YTÜ Davutpaşa kampüsümüz, İstanbul’daki hatta ülkemizdeki en büyük kampüslerden biri. Dolayısıyla hem sürdürülebilir bir gelecek, hem de yeşil, akıllı ve iklim dostu bir kampüs için Yeşil Kampüs projemiz kapsamında, enerji, ulaşım, atık ve su yönetimi sistemlerimizde düzenlemeler yapıyoruz. 2024 itibarıyla, kampüs içindeki binalarda %25-30 oranında enerji verimliliği hedefliyoruz. Bina çatılarına yerleştireceğimiz güneş panelleri ile kampüsteki enerji ihtiyacının %70’ini karşılayacağız. Hedefimiz, 2030’a kadar enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak. Bunların yanında, kampüsümüzde ulaşımın bisiklet ile sağlanmasını destekliyoruz ve kampüs içi ring servislerini %100 elektrikli araçlara dönüştürmek üzere adım attık. YTÜ Green Stars sertifikalarını artırdık. Uluslararası Green Metrics sisteminde şu an dünyada 63’üncü sırada yer alan üniversitemizin, Yeşil, Akıllı Kampüs uygulamaları ile birlikte dünyada ilk 10’a yükselmesini ve 2050 itibarıyla da sıfır karbon salımı yapmasını yani karbon nötr olmasını hedefliyoruz. Öğrencimizi başlattığı kampanya için tebrik ediyorum. Sürdürülebilir ve iklim dostu uygulamaların ve yeşil kampüs farkındalığının tüm öğrencilerimiz arasında yaygınlaşmasını diliyorum,” dedi.
‘Ormanlardan elini çek!’
50 sivil toplum kuruluşunun ormanları gerçekten koruyacak yeni bir Orman Kanunu talebiyle change.org/OrmanlardanEliniCek adresinde yürüttükleri kampanyaya dair olumsuz bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 13 ildeki ormanlık alanlar orman dışına çıkarıldı. Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak’taki altı milyon metrekarelik orman alanı artık orman vasfı taşımayacak. Gerekçe ise yerleşim yeri oluşturmak. Kararın dayanağı olan yasal düzenleme 2021 yılında yapılmıştı. Bu düzenlemeyle, yerleşim yeri oluşturulmasına uygun olan, taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan yerlerin orman sınırları dışına çıkarılabiliyor. Oysa uzmanlara göre sedir, ardıç, çam gibi pek çok ağaç ‘taşlık-kayalık’ olarak anılan yerlerde yetişiyor ve orman ekosistemi içindeki bu alanlarda çok sayıda canlı yaşıyor. Ormanları gerçekten koruyacak yeni bir Orman Kanunu talep eden kampanya change.org/OrmanlardanEliniCek adresinde.
‘Mileyha Kuş Cenneti, Milli Park statüsüne alınsın’
Murat Akçimen’in change.org/Mileyha adresinde ‘Mileyha Kuş Cenneti Milli Park Statüsüne Alınsın’ talebiyle yürüttüğü kampanya devam ediyor. ‘Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan’ olarak tescil edilen ve koruma statüsü kazanan Mileyha, halihazırda molozlarını döken kamyonların, avlanmak için alana giren avcıların, doğa bilinci olmayan insanların tehdidi altındayken, bunlara bir de deprem molozları eklendi. Hatay Samandağ'da 300 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Mileyha Kuş Cenneti’nin dibine moloz atık sahası yapıldı. “Göçmen kuşların göç rotalarından en önemlisi Türkiye üzerinden gerçekleşmekte ve bu rotanın başlangıcı da Hatay. Göçmen kuşlar sulak alan bulup beslenemeyince ölmekte, yavrular dönüş yolunda Afrika'ya kadar gidecek enerjiyi toplayamadıkları için göçlerinin tamamlayamadan yolda can vermekte,” açıklamasında bulunan kampanyacı, Türkiye'nin en önemli kuş çeşitliliğine sahip bu alanının acilen Milli Park statüsüne alınması gerektiğini vurguluyor. Kampanya change.org/Mileyha adresinde.
İkizköy direniyor!
Akbelen’de yıkım devam ederken change.org/IkizkoyDireniyor adresinde kampanya yürüten İkizköylüler ormanların ve yaşam alanlarını korumak için mücadeleye devam ediyorlar. 24 Temmuz’da Akbelen Ormanı’nın kesilmesinden sonra maden çalışmalarına başlandı. Aylardır dinamitler köylülerin evlerinin yanında, zeytinliklerin hemen karşısında patlatılıyor. Tüm bunlar yaşanırken Akbelen Ormanı’nın kesiminden sorumlu şirketin filarmoni orkestrasının İstanbul’da konser vermesi üzerine Akbelen direnişi destekleyen kurumlardan İklim Adaleti Koalisyonu bir çağrıda bulundu: “Öncelikle holdingin kurduğu Filarmoni Orkestrasında yer alan sanatçılara ve sonra da onları dinlemeye gelenlere sesleniyoruz: Siz onların neler yaptığını biliyor musunuz? Muğla/Milas İkizköy'de 3 yıla yaklaşan nöbet ve 4 yılı aşan bir direniş ile oradaki tüm canlıların yaşam alanları, orman ekosistemi, su kaynakları için mücadele ediliyor. Şirket ise sorumlusu olduğu Akbelen’deki katliamı yapmamışcasına, bugün burada, kurduğu Filarmoni Orkestrası ile konser düzenliyor! Yeşil boyama yapmaya sanatı da alet ederek devam ediyor! Buna ortak olmayın! Sanatçılara ve dinleyicilere çağrımızdır: Şirket için çaldığınız sürece elinizdekiler müzik aletleriniz değil, kepçe, testere, dinamit! Bu suça ortak olmayın! Gelin Akbelen Ormanı’nın Dostlarına katılın.” Kampanya change.org/IkizkoyDireniyor adresinde.