‘Yemek atıkları mamaya dönüştürülsün’

-
Aa
+
a
a
a

Hem gıda israfını önlemek, hem de sokaktaki canlara mama ulaştırmak için atık gıdaların mamaya dönüştürülmesi için başlatılan imza kampanyasında güzel bir gelişme yaşandı.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 02 Şubat 2024
 

Gezegenin Geleceği: 02 Şubat 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Ulaş Çelik’in change.org/kurumama adresinde yürüttüğü kampanyaya yönelik güzel bir gelişme yaşandı. Hem gıda israfını önlemek, hem de sokaktaki canlara mama ulaştırmak için atık gıdaları mamaya dönüştüren belediyelere Bursa Yıldırım Belediyesi de eklendi. Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından kurulan Mama Üretim Tesisi ile haftalık toplanan iki ton yemek atığı, sokakta yaşayan kedi ve köpeklere uygun bir şekilde hazır mamaya dönüştürülüyor. Fabrika, kamu hastanesi ve lokantalardan toplanan gıda atıklarının içerisine eklenen vitamin ve mineralli besinler işlenip paketleniyor. Tesisten çıkan ürünler, Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla başta Yıldırım Hayvan Barınağı olmak üzere, odak noktalarına ve hayvansever vatandaşlara ulaştırılıyor. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa’ya kazandırdıkları ‘Mama Üretim Tesisi’ ile kent genelinde hem gıda israfını önlediklerini hem de sokak hayvanlarına gıda temini ederek önemli ölçüde tasarruf sağladıklarını söyledi. Bu uygulamanın tüm belediyelerde yaygınlaşmasını isteyen Ulaş Çelik’in kampanyası change.org/kurumama adresinde.

Suada’nın ekosistemi tehlikede

Antalya’nın ‘saklı cenneti’ diye geçen Suluada’da denetimsiz tekne turizminin önüne geçilmesi talebiyle change.org/suluada adresinde bir kampanya başlatıldı. Suluada, akdeniz foku, su altı mağaraları ve doğal resifleri ile biyoçeşitlilik açısından zengin bir ada olma özelliği taşıyor. Ne yazık ki, denetimsiz tekne turizmi bölgenin eşsiz ekosistemini tehdit ediyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu alanın özel bir koruma bölgesi olması gerektiğini vurgulayarak, "Çok bakir bir bölge ve iyi korumak lazım. Ancak yaz döneminde bölgeye her gün yüzlerce ziyaretçi geliyor. Önlem alınmalı," açıklamasında bulundu. Yaz aylarında adaya her gün yaklaşık iki bin turistin geldiğini belirten kampanyacı grup, “Suluada'nın özel koruma bölgesi ilan edilmesi ve denetimsiz turizmin önüne geçilmesi için başlatılan kampanyamıza destek olun,” çağrısında bulundu. Kampanya change.org/suluada adresinde.

'Ardahan Göle'nin yok edilmesine izin vermeyin'

‘Ardahan Göle'nin Maden Faaliyetleriyle Yok Edilmesine İzin Vermeyin’ diyen Cömert Uygar Erdem, change.org/goleyedokunma adresinde bir imza kampanyası başlattı. “Ardahan İli Göle İlçesi Büyükaltunbulak Köyü sınırları içerisinde Altın-Bakır Madeni Açık Ocak İşletmesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değil kararı almak için yapılan başvuruya itiraz ediyoruz,” diyen kampanyacı, Göle’nin karşı karşıya kalacağı tehlikeleri şöyle anlattı: “Göle, bugüne kadar koruna gelmiş önemli bir tarım ve hayvancılık bölgesi. Öyle ki; Cumhuriyetin ilk yatırımlarından biri olan Göle Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), bölgedeki değerli mera arazilerinde yürütülen hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. Proje sahasının 146 metre yakınından geçen Şimşimik Deresi de madencilik faaliyetleri ile kirlenecek. Patlatmalı maden ocağı faaliyetleri sonucunda, jeolojik yapının tahrip edilmesi ve oluşan sarsıntılar nedeniyle yeraltı su kaynakları azalacak, yer değiştirecek veya tamamen yok olabilecek. Ruhsat sahasının 150 metre yakınında yaşam alanları bulunmakta. Bu köylerin ulaşım yolu, proje sahasının bitişiğinden geçmekte. Madencilik faaliyetlerinden kaynaklanacak toz, duman ve diğer kirleticiler bölgede hava kirliliği oluşturacak, bölgede yaşayan insanların sağlığını olumsuz etkileyecek. Madendeki patlatmalar nedeniyle gürültü kirliliği oluşacak, patlatmaların yarattığı sarsıntılar nedeniyle de evler ve ahırlar hasar görme ya da yıkılma tehdidi altında kalacak. Maden şirketinin faaliyet sırasında kullanacağı köy yolları, yüksek tonajlı araçların geliş gidişi sırasında bozulacak ve bu durum, halkın can ve mal güvenliğini tehdit edecek. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) diri fay hatları haritasına göre proje sahasının yakınından Göle fay hattı geçmekte. Madencilik faaliyetleri, bölgemizdeki doğal afetlerin şiddetini ve yıkıcı etkisini artıracak.” ÇED sürecinin acilen sonlandırılmasını talep eden kampanya change.org/goleyedokunma adresinde.

'Barit Madeni Kurulmasına Karşı Çıkın'

Hatay’ın Kırıkhan ilçesine yapılması planlanan barit madenine karşı Ali Bedir, change.org/kirikhan adresinde bir imza kampanyası başlattı. “Hatay ili, Kırıkhan ilçesinde yaşayan bir vatandaş olarak, doğa harikası olan ve depremzedelerin yoğun olarak barındığı Taşoluk ve çevresinin hava kalitesinin düşmemesi, gürültü kirliliği ve doğa katliamı yaşanmaması için sizlerden destek istiyorum. Planlanan barit madeni, insan sağlığına zararları olan toksik gazlar içeriyor. Bu durum hem bizim, hem de çevremiz için büyük bir tehdit oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, barit madenleri genellikle ağır metaller içerir ki bu da su kaynaklarımızın kirlenmesine neden olabilir. Ayrıca bu tür madenlerin işletilmesi sırasında ortaya çıkan gürültü kirliliği, yerel hayvan popülasyonunu da olumsuz etkileyebilir,” diyor Ali Bedir. Kampanyası change.org/kirikhan adresinde.