"İklim krizinin de etkisiyle orman yangınları daha kolay çıkıyor, süresi ve şiddeti ne yazık ki artıyor"
Kanada’da günlerdir devam eden yüzden fazla orman yangını yaklaşık 3 milyon hektar ormanlık alanın yok olmasına neden oldu. Yangınlardan yayılan dumanlar ABD’ye ulaşarak New York'u dünyanın en kirli havasına sahip şehirler listesine soktu. Uzmanlara göre yangınların sıklığında, bahar aylarının normalden daha sıcak ve kurak geçmesi rol oynadı. Bu koşulların yaz aylarında da sürmesi bekleniyor. El Niño olayının yaklaşması ve Kanada’da söndürülemeyen yangınlar Türkiye’de yangınlara karşı alınan önlemleri gündeme getirdi. Bu kapsamda iklim aktivisti Baran Örnek, change.org/YanginAlarmi adresinde orman yangınları bu yıl da ormanları yakmasın diye Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan acil eylem planı talep eden imza kampanyasını sürdürüyor. “İklim krizinin de etkisiyle orman yangınları daha kolay çıkıyor, süresi ve şiddeti ne yazık ki artıyor ve Türkiye de bu konuda kırılgan bir konumda. Canlar kaybedildi, ormanlar kül oldu. Ülkece yasa boğulduk. Peki sonra unuttuk mu? Ben bu ülkenin bir genci olarak unutmadım. Uçak var mı yok mu tartışmaları arasında ormanların yanmasını, ormanlarda yaşayan canlıların çığlıklarını unutmadım. Bu yıl lütfen geç kalmayalım. Yangınlar ormanları kül etmeden yetkililere soralım. Acil eylem planı nedir? Yangınları kontrol etmek için bu önlemler en etkili şekilde uygulanıyor mu? Siz de benimle birlikte aşağıdaki soruları sormak için, kampanyayı imzalayıp paylaşın,” mesajlarını içeren kampanya change.org/YanginAlarmi adresinde.
UNESCO Dünya Mirası olan ormanlarımızda ve tarım arazilerimizde maden ocağı istemiyoruz!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 75’i deprem bölgesinde olmak üzere 478 maden sahasını ihaleye açtı. İhaleye açılan alanlardan üçü de İzmir’in Bergama ve Ödemiş ilçelerinde bulunuyor. Bu karara karşı olan Sena Karaal, change.org/MadenOcaginaHayir adresinde ‘UNESCO Dünya Mirası olan ormanlarımızda ve tarım arazilerimizde maden ocağı istemiyoruz’ başlığıyla imza kampanyası başlattı. Kampanyacı, “Bergama ve Ödemiş sınırları içerisinde kalan 3 bölgeyi daha maden sahasına açtı. İhalesi gerçekleştirilen maden sahaları toplamda 4 bin 366 hektar büyüklüğünde. Yaklaşık 6 bin 100 futbol sahasına denk geliyor. Ayrıca, UNESCO Dünya Mirası olan ve ‘ekolojik hassas bölge’ olarak tanımlanan Kozak Yaylası da maden sahasının sınırları içerisinde,” açıklamasında bulundu. “Bergama’da maden sahası sınırları içerisinde, hem fıstık çamları ile kaplı ormanlık alan hem de tarım arazileri yer alıyor. Yeni maden ocaklarının hayata geçmesi bölgedeki köylülerin geçim kaynakları arasında olan çam fıstıklarının geleceğini de olumsuz etkileyecek,” diyen kampanyacı, “Ödemiş’te ise maden sahasında tarım arazileri ve ormanlık alanlar yer alıyor. Yine bu bölgenin yakınlarında açılmak istenen bir mermer ocağı projesi, bölge halkının tepkilerinden dolayı hayata geçirilemeden durduruldu. Yine tepki göstererek ormanlık alanlarımızı kurtarabiliriz,” çağrısında bulundu. Kampanya change.org/MadenOcaginaHayir adresinde.
Phaselis'e dokunma!
Change.org/PhaseliseDokunma adresinde Phaselis Antik Kenti'nde yapılmakta olan halk plajı ve günübirlik tesislere karşı yürütülen kampanyaya dair gelişmeler yaşandı. Açılan ikinci davada da Mahkeme’den yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Daha önce Phaselis’deki inşaat projesine dayanak teşkil eden Koruma Kurulu onayı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, ancak Bakanlık çalışmalara devam etmişti. Mahkeme kararını hatırlatan vatandaşa Turizm Bakanı, “Keyfini çıkarın!” demişti. Bu ilk kararın ardından projeyle ilgili ihalenin iptali için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde açılan davada da mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. “Phaselis'te betonlu veya betonsuz ticarethane değil, koruma-kullanma dengesi istiyoruz. 1. Derece Sit Alanı inşaatına bir an önce son verilip, projenin tamamen durdurulmasını ve ihalenin iptalini talep ediyoruz,” çağrısıyla Phaselis’e Dokunma Hareketi, mahkeme kararının ivedilikle uygulanması için kampanyalarını change.org/PhaseliseDokunma adresinde sürdürüyor.
Foça, taş ocağı olmasın!
Işık Güngördü’nün ‘Foça Kocamehmetler Köyünde taş ocağı istemiyoruz’ çağrısıyla change.org/FocaTasOcagi adresinde başlattığı imza kampanyasından güzel haber geldi. Foça’da zeytin tarlalarının yanı başında açılmak istenen yeni taş ocağı projesiyle şirket 24,71 hektarlık Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) alanında yılda 502 bin 200 ton dekoratif taş üretmeyi planlıyordu. Kocamehmetler köyüne 850 metre uzaklıkta açılmak istenen taş ocakları projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan mevzuata uygun bulunmayarak izin verilmedi. Bu karar ile bölgedeki üç projeden ikisi iptal edildi. Güngördü, bölgenin zeytinliklerini, bitki örtüsünü ve sulak alanlarını tamamen korumak için change.org/FocaTasOcagi adresinde imza kampanyasını sürdürüyor.