TEMA: "Üretim aşamasında ortaya çıkan çay atığı toprağın iyileşmesine katkı sağlıyor"

-
Aa
+
a
a
a

TEMA Vakfı üretim aşamasında ortaya çıkan çay atıklarının çay üretimi yapılan toprakların gübresi olduğuna dikkat çekerek; çay atıklarının kompost yapılarak kullanıldığında toprağı beslediğinin ve iyileştirdiğinin altını çizdi. 

Fotoğraf: TEMA Vakfı
Gezegenin Geleceği: 17 Aralık 2019
 

Gezegenin Geleceği: 17 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

17 Aralık 2019

 

TEMA Vakfı üretim aşamasında ortaya çıkan çay atıklarının çay üretimi yapılan toprakların gübresi olduğuna dikkat çekerek; çay atıklarının kompost yapılarak kullanıldığında toprağı beslediğinin ve iyileştirdiğinin altını çizdi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Yaş çayın içinde %25 civarında kuru madde bulunuyor. Bunun yaklaşık %20 kadarı kuru çay olarak alınıyor. Kalan %5’lik çay atığı ise çay çöpü diye tarif edilen ve çay paketlerine girmeyen bitki artıkları, lif, toz gibi organik maddelerden oluşuyor. Çay üretimi yapılan bölgede yıllık elde edilen toplam ürün 1,5 milyon ton civarında yaş çaydan oluşuyor. Dolayısıyla her yıl yaklaşık 75 bin ton çay atığı ortaya çıkmakta. Önemli miktarda azot, fosfor, potasyum ve mikro besin maddeleri içeren bu atıklar, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin iyileştirilmesine büyük katkı sağlıyor. Böylesine önemli bir organik maddenin büyük bölümü; enerji sağlamak, depolama veya nakliye giderlerini azaltmak gibi nedenlerle yakılarak yok ediliyor. Oysa yakılarak yok edilen bu zengin organik materyal, bölgedeki çay alanlarının her yıl %10’unu gübreleyebilme potansiyeline sahip. TEMA Vakfı olarak Rize’de yürüttüğümüz “Her Dem Toprak İçin” Projesi kapsamında çay atıklarını kompost haline getirerek organik gübre olarak örnek bahçelerdeki topraklara uyguladık. Uygulama yaptığımız alanların tamamında verimin, kimyasal gübre kullanılan alanların üzerinde olduğunu tespit ettik. Günümüzde üretim aşamasında ortaya çıkan çay atıklarının yakılmaması ve kompost yapılarak gübre olarak kullanılması gerektiğinin altını çiziyoruz,” dedi.

"Karaburun'daki İris Gölü kamulaştırılıp korumaya alınmalı"

İzmir’de Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun‘daki İris Gölü‘ne kanal açıldı. Karaburun Kent Konseyi, özel mülk olan gölün suyunun tahliye edilerek, bölgenin imara açılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Konsey, İris Gölü’nün, kamulaştırılarak koruma altına alınmasını istedi. Nesli tükenme tehlikesi altındaki tepeli karabatak, tepeli pelikan, ve küçük kerkenez gibi kuşların yanında bahçe çintesi, çayır incir kuşu, tepeli toygar, karabaş martı, bıyıklı doğan gibi kuş türlerinin üreme sahası olan İris Gölü’, 1978 yılında özel mülkiyete geçti. Yine o yıllarda, göl tabanına açılan kanallar aracılığıyla İris’in suyu boşaltıldı. Kurutulmaya çalışılan göl zaman içerisinde kendini yenileyerek doğal yapısını korudu. Gölün kamulaştırılarak koruma altına alınmasını isteyen Karaburun Kent Konseyi Başkanı Goncagül Karaağaç Ekici,  “Bu kanalların acilen önünün kapatılması ve su tutma kapasitesinin düşmemesi sağlanmalı. Dipsiz Göl’ü altında hazine var diye kuruttular. Oradaki gözle görülen görülmeyen bir sürü canlıyı öldürdüler. Biz buranın da kaderinin aynı olmasını istemiyoruz” dedi. Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar şunları söyledi: “Siz buraya bir tahribat yaptığınızda, sadece burayı tahrip etmiş olmuyorsunuz. Aynı zamanda kuzey-güney aksında kuşların var olduğu ekosistemi de bozuyorsunuz. Göle müdahale yapıldığında, kara ekosistemi bozuluyor. Buraya yapılacak müdahale, sadece göle değil tüm bölgeye zarar verecek. Bizim beklentimiz bir an önce buranın kamulaştırılması ve arazinin şahıslardan alınarak yeryüzüne devredilmesi. Buranın acilen kamulaştırılarak, sulak alan ilan edilmesi ve koruma altına alınmasını istiyoruz” dedi.

"Batarya teknolojileri ulaştırma sektörü için kilit rolde"

Shura Enerji Dönüşümü Merkezi, “Enerji ve Ulaștırma Sektörleri Dönüșümünde Batarya Teknolojilerinin Rolü: Eğilimler, Fırsatlar ve Yenilikçi Uygulamalar” başlıklı ilk raporunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı ile birlikte organize edilen Innovation Day etkinliğinde sundu. Sunumda ‘’Son yıllarda batarya teknolojilerinin kullanımı, elektrikli araçlar ve enerji sistemlerinde olan uygulamaların yanı sıra, Nesnelerin İnterneti ve cihaz elektrifikasyonunda yaşanan gelişmeler ile hızlı bir şekilde arttı. Bu durum yenilikçi batarya teknolojilerine duyulan ihtiyacı artırırken, bu alanda yapılan bilimsel çalışmaların ve yatırımların ivme kazanmasına katkı sağlandı. Diğer taraftan, batarya teknolojilerinin küresel ölçekte henüz olgunluk aşamasına geçmemiş olması ve bu alanda yapılan araştırmaların çok yeni ve gelişmeye açık olduğu göz önüne alındığında, Türkiye açısından sanayi ve üniversite işbirliği ile bu teknolojilerin geliştirilmesi ve çeşitli uygulamalarda kullanılmasında hala fırsatların yakalanabileceği söylenebilir.  Düşük karbonlu bir enerji sistemine geçiş için yenilenebilir enerji santrallerinin sisteme entegrasyonunda elektrik şebekesinin sağlıklı çalışmasına katkı sağlayan batarya teknolojileri, çevreye daha duyarlı temiz araçlara duyulan ihtiyacın etkisiyle dönüşüm yaşayan ulaştırma sektörü için de kilit rol oynayacak’’ diye açıklamada bulundu Shura Enerji Dönüşümü Merkezi.

"Kartal %100 Ekolojik Pazar 10. yılını kutluyor"

Doğa ile uyumlu bir yaşam, ekolojik bütüne saygılı bir toplum hayali ile kurulan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin %100 Ekolojik Pazarlar projesinin ikinci halkası olan Kartal %100 Ekolojik Pazar, 22 Aralık Pazar günü 10. yaşını kutluyor. Buğday Derneği ve Kartal Belediyesi işbirliğiyle 20 Aralık 2009 tarihinde kurularak; ekolojik sertifikalı ürünlerin sağlıklı ve güvenilir bir model ile tüketiciye kısa yoldan ve uygun koşullarda ulaşmasına olanak sağlayan Kartal %100 Ekolojik Pazar onuncu yılında organik ürünler sunmayı sürdürüyor. Kartal %100 Ekolojik Pazar’ın doğum günü, 22 Aralık Pazar günü, pazar alanında saat 09:30’dan itibaren Zehirsiz Sofralar söyleşisi ve belgesel gösterimi, müzik dinletisi, atölyeler ile kutlanacak.