Salda Gölü çevresinde yer alan yolun iyileştirilmesi için yapılan çalışmalarda asfalt kullanılmasına ilişkin tepkiler sürüyor.
Salda Gölü çevresinde yer alan yolun iyileştirilmesi için yapılan çalışmalarda asfalt kullanılmasına ilişkin tepkiler sürüyor. DHA'da yer alan habere göre, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nün batı kesimindeki yola dökülen asfaltın kanserojen içerikli olduğunu, yağışlarla birlikte göldeki kumullara beyaz rengi veren canlılığı öldüreceğini söyledi. Yola asfalt dökmenin yanlış ve göl ekosistemine zarar vereceğini de söyleyen Dr. Kesici, “Potansiyel kanserojen birçok madde içerdiği için asfalt, yağmur suyu ve diğer nedenlerle suya karışınca canlı hayatını olumsuz etkilediği, asfaltın ve dökümü sırasında asfalt dumanının yayılması ve solunmasının, çevresindeki hava, toprak, su ve canlı ortamına kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirilmekte. Asfaltın atıklarının, bozulan parçalanan kısımlarının, araç kullanımıyla artan karbon salınımını artırdığı bilinmekte. Suya karışması, balıklar, yaban hayatı ve su ekosistemi için ciddi risk ve tehlike oluşturuyor," diye konuştu. Burdur Valiliği, 27 Ocak tarihinde ‘Salda Gölü çevresinde yeni bir yol açılması’ için çalışma yapıldığı iddialarıyla ilgili açıklama yapmış ve ‘Salda Gölü ve çevresi üst düzeyde çevre hassasiyeti gözetilerek korunmakta, bu kapsamda bölgede aykırı davranışlara kesinlikle izin verilmemekte. Bazı sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edildiği üzere, Salda Gölü çevresinde yeni bir yol açılması söz konusu olmayıp, yapılan çalışma yıllardır bölge insanının ulaşımını sağlayan kullanılmakta olan mevcut yolun iyileştirilmesi’ denilmişti.
Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yürütülen Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi, hatayicinbirlikte.org adresinde açıldı. Tarımsal üretimde sürdürülebilir ve onarıcı bir dönüşümü gerçekleştirmek üzere Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Hatay’da başlattığı ‘Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm’ web sayfası, hatayicinbirlikte.org açıldı. Projeyle birlikte agroekolojik üretim yöntemleri hakkında bilgilendirmelerin yer aldığı site, ziyaretçilerini agroekolojik üretime geçiş döneminde olan çiftçiler ve proje ürünlerini satın alabilecekleri pazarlama kanallarıyla buluşturuyor. Depremin ardından yaşamını ve üretimini yeniden kurgulamaya çabalayan bölge çiftçisinin hem toprağını onarıp dirençli sistemler kurmasına, hem de çeşitli pazarlama ağlarında varlık göstermesine imkân tanımak amacıyla yürütülen proje kapsamında verilen eğitimler, çiftçi buluşmaları ve diğer faaliyetler hakkında haber ve yazıların yer aldığı web sitesinde, üreticilerin video röportajlarına da yer veriliyor. Hatay’ın Antakya, Arsuz, Samandağ, Yayladağı gibi farklı ilçelerinde üretim yapan çiftçiler, proje kapsamındaki beş ürün grubunda yer alan ürünlerini (domates/biber, karakılçık buğdayı, narenciye, nar, tıbbi aromatik bitkiler) agroekolojik yöntemlerle üretmeye başladılar. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği danışmanlığında üretilen ürünler, Hatay’daki üç kadın kooperatifi ve işleme birimi tarafından işlenerek piyasaya sunulmaya başladı. Defne, Kırıkhan, Vakıflı Kadın Kooperatifleriyle birlikte Arsuz’da bir işleme tesisi, projeye katılan çiftçilerin ürünlerini işleyerek domates ve biber salçası, domates ve biber kurusu, nar ekşisi, narenciye kuruları, adaçayı, kuru nane ve fesleğen olarak satışa sunacak. Projenin ilk ürünleri Mayıs portakalları ve adaçayları çeşitli pazarlama kanallarından satışa sunuldu. Önümüzdeki günlerde hasat edilip işlenerek satışa sunulacak proje ürünlerine hangi pazarlama kanallarından ulaşılabileceği web sayfasındaki ‘Ürünler’ bölümünden takip edilebilir. hatayicinbirlikte.org sitesi, agreokolojik üretim yapan çiftçilere pazarlamada destek olmak üzere ürünlerine toplu alım fırsatı da sunuyor. Gıda Toplulukları, iş yeri mutfakları, restoranlar vb. Kuruluşlar, proje kapsamındaki ürünleri toplu almak için sitedeki ‘Toplu Alım Yap’ butonundan sipariş verebiliyorlar. Proje ekibi, toplu siparişler konusunda çiftçilere ve kooperatiflere destek oluyor. Web sayfasında ayrıca agroekolojik üretim yapan çiftçilere yönelik olarak hazırlanan ‘Hastalık ve Zararlılara Karşı Doğa Dostu Mücadele’ rehberleri ile Soğuk ve Sıcak Kompost yapımına dair iki ayrı yayın da ‘agreokoloji bilgisinin yaygınlaşması’ amacıyla pdf olarak da yayınlanıyor. Projeye dair tüm sorularınızın yanıtlarına ise hatayicinbirlikte.org sitesinin Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşmak mümkün.
ABD’nin Kaliforniya eyaleti orman yangınıyla mücadele ediyor
ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles şehrinin kuzeyinde çıkan yangın nedeniyle bin 200 kişi tahliye edilirken, 14 bin 625 dönümlük alan küle döndü. Eyalete bağlı Los Angeles şehrinin kuzeyindeki ormanlık alanda Cumartesi günü başlayan yangın nedeniyle bin 200 kişi evlerinden tahliye edildi. Yangın söndürme çalışmalarının havadan ve karadan yoğun bir şekilde devam ettiği yangında, 14 bin 625 dönümlük alan küle döndü. Yetkililer, yüksek sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle yangının henüz kontrol altına alınamadığını belirtti.
Müsilaj Karadeniz'de de görüldü
Geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi'nde sıklıkla görülen müsilaj, diğer adıyla deniz salyası Karadeniz'de de görüldü. Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Akçakoca'daki liman kesimlerinde müsilaj görüntülendi. Bayram tatili için Akçakoca'ya gelen tatilciler, plajlarda mavi sular yerine beyaz yapışkan deniz salyaları ile karşılaşıyor. Liman mevkiinde yoğunlukla görülen müsilajın rüzgarla birlikte Akçakoca sahil şeridine yayıldığı da öğrenilirken, konu ile ilgili çalışma başlatıldı.