Dünya çapındaki 200’den fazla sağlık dergisi, dünya liderlerini iklim değişikliği konusunda acil önlem almaya ve sağlığı korumaya çağıran bir bildiri yayımladı.
Dünya çapındaki 200’den fazla sağlık dergisi, dünya liderlerini iklim değişikliği konusunda acil önlem almaya ve sağlığı korumaya çağıran bir bildiri yayımladı. The Guardian’ın haberine göre British Medical Journal (BMJ), iklim krizinin ciddiyetini yansıtan açıklamayı yapmak için ilk kez bu kadar çok yayıncının bir araya geldiğini belirtti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve 2021 Kasım ayında Glasgow’da yapılacak COP26 İklim Değişikliği Konferansı öncesi yayımlanan yazıda, “COP26 öncesinde, dünya çapındaki sağlık dergilerinin editörleri olarak, küresel sıcaklık artışlarını 1,5 derecenin altında tutmak, doğanın tahribatını durdurmak ve sağlığı korumak için acil eylem çağrısında bulunuyoruz. Sağlık profesyonellerinin onlarca yıldır belirttiği gibi insan sağlığı, küresel sıcaklık artışları ve doğanın yok edilmesiyle zarar görüyor” ifadeleri kullanıldı. Medyascope’tan Zeynel Yıldırım tarafından Türkçeleştirilen bildiri şu şekilde: "Bilim kesindir. Sanayi Devrimi öncesi ortalamanın 1,5 derece üzerinde küresel bir sıcaklık artışı ve devam eden biyoçeşitlilik kaybı, insan sağlığı üzerinde geri döndürülmesi imkansız felaketlere yol açabilecek. Dünyanın koronavirüs ile mücadelesini biliyoruz ama bu durum emisyonu hızla azaltmak için salgının bitmesini beklememiz gerektiği anlamına gelmiyor. Küresel halk sağlığına yönelik en büyük tehdit, dünya liderlerinin küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutma ve doğayı restore etme konusunda sürekli olarak içerisine sürüklendikleri başarısızlığı. Acilen, dünya çapında değişiklikler yapılmalı. Daha adil ve daha sağlıklı bir gezegen inşa edilmeli. Dünya genelindeki 200’den fazla sağlık dergisinin editörleri olarak, hükümetleri ve diğer liderleri acilen harekete geçmeye davet ediyoruz. 2021 yılını dünyanın felaketine gidişi durdurabileceğimiz kritik bir yıl olarak görüyoruz.” BMJ’nin Genel Yayın Yönetmeni ve bildirinin ortak yazarlarından Dr Fiona Godlee, “Sağlık profesyonelleri koronavirüs krizinin ön saflarında yer alıyor. Profesyoneller, küresel sıcaklık artışının 1,5 derecenin üzerine çıkmasının ve doğanın sürekli tahribatına izin vermenin çok daha ölümcül krizlere yol açacağı konusunda birleşiyor. Zengin ülkeler daha hızlı hareket etmeli ve halihazırda yüksek sıcaklıklardan muzdarip olan ülkeleri desteklemek için ellerinden geleni yapmalı. 2021 yılını dünyanın gidişatının değiştirdiği yıl olarak görmek istiyoruz. Zira sağlığımız bugün atacağımız adımlarla şekillenecek” dedi.
Akşehir Gölü de kuraklık nedeniyle kurudu
Türkiye’de kuraklık nedeniyle kuruyan göllere Akşehir de eklendi. Gölden geriye çatlamış toprak örtüsü kaldı. Bir zamanlar beş altı metre su seviyesine sahip olan gölün kurumasında bilinçsiz sulamanın da etkisi büyük. Konya ve Afyonkarahisar sınırları içindeki Akşehir Gölü’nde şimdi otomobille uçtan uca gezilebiliyor. Adana’nın sulama suyu ve enerji ihtiyacını karşılayan Seyhan Baraj Gölü’nde de sular çekildi. Kıyıdan yüzlerce metre uzaklıktaki Sevgi adasına uzanan yol, yıllar sonra yeniden ortaya çıktı. Gölde sandalla gezmeye alışık olan Adanalılar, 4 yıl sonra yeniden su üstüne çıkan yolu kullanıp adaya ulaştı.
Kanal İstanbul projesinde bir başka kamulaştırma kararı daha
Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Kanal İstanbul projesiyle bağlantılı Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Nakkaş-Başakşehir kesimi için acele kamulaştırma kararı alındı. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlandı. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre projenin bu bölümü Çatalca, Yeşilbayır kavşağında başlıyor, Başakşehir kavşağında bitiyor. Kararda yer alan kroki incelendiğinde yolun Kanal İstanbul güzergâhıyla da bağlandığı görülüyor. Kamulaştırılacak alanların da parsel parsel yer aldığı karar Arnavutköy, Avcılar, Başakşehir, Büyükçekmece ve Çatalca ilçelerinin bazı mahallelerini kapsıyor. Bu listeye göre arazilerin çoğunluğu tarla alanı. Sazlıbosna Mahallesi’nde çok sayıda tarla alanının yola gittiği görünüyor. İBB’nin CHP’li meclis üyesi Nadir Ataman, yaptığı açıklamada şu ifadeleri “İlgili yolun köprüsünün temelini 26 Haziran’da atmışlardı, şimdi de yol için acele kamulaştırma kararı aldılar. İktidar tüm toplumsal muhalefete rağmen Kanal İstanbul inadını sürdürüyor, bu ay İmar Kanunu’nun 18. maddesi uygulamasını askıya çıkaracaklar. Bu demek ki yakında ihaleye çıkacaklar” ifadelerini kullandı. Ataman açıklamasında “Bir Kanal İstanbul kanununun hazırlığı olduğu, ihaleyi alacaklara Cumhuriyet tarihinin en büyük teşviklerinin verileceği duyumlarını alıyoruz. İktidar-müteahhitler ve ilgili yerde arsa sahiplerinden başka Türkiye’de kimsenin Kanal İstanbul diye bir derdi yok. İktidarın seçimler öncesi inşaat sektörünü canlandırmak niyeti ile vargücü ile Kanal İstanbul projesine sarıldığı açık net ortada. Kanal İstanbul da iktidarın erimesini durduramaz ve bu toplumsal muhalefet ile bu projenin yapılacağına da inanmıyorum” dedi.
Yunanistan hükümette iklim bakanlığı kurulacağını bildirdi
Yunanistan’da İklim Bakanlığı kurulacağı bildirildi. Ülke yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre göre ülkenin ilk İklim Bakanı da 2014-2019 yılları arasında Avrupa Birliği İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri olarak görevi yapmış olan Christos Stylianides olacak. Güney Kıbrıs vatandaşı olan Stylianides Cuma günü Yunanistan vatandaşlığına kabul edilmesi sonrasında yemin ederek görevine başlayacak. Bakan Yardımcılığını görevini ise Yunanistan eski Hava Kuvvetleri Komutanı General Evangelos Tournas üstlenecek. Stylianides konu ile ilgili açıklamasında görevi zorluklar ve beklentilerin tam farkındalığı ile kabul ettiğini, iklim değişikliğinin sonuçlarına karşın afet önleme ve hazırlığın en etkili silah olduğunu kaydetti.