Rapor: "Enerjide verimlilik ve yenilenebilir enerji yatırımları en iyi iyileşme araçları"

-
Aa
+
a
a
a

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) geçtiğimiz Haziran ayında yayımladığı Sürdürülebilir İyileşme, Dünya Enerji Durumu Özel Raporu tartışmaları da beraberinde getirdi.

Gezegenin Geleceği: 16 Temmuz 2020
 

Gezegenin Geleceği: 16 Temmuz 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) geçtiğimiz Haziran ayında yayımladığı Sürdürülebilir İyileşme, Dünya Enerji Durumu Özel Raporu tartışmaları da beraberinde getirdi. IEA, “Sürdürülebilir İyileşme, Dünya Enerji Durumu Özel Raporu”nda bazı olumlu sonuçlara yer verdi. Rapor, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının en iyi iyileşme araçları olduğunu belirtiyor. Ancak birçok uzmana göre, rapor tutarlı bir iklim görüşünden uzak ve fosil yakıtların devam etmesine olanak tanıyan çözümleri ön plana çıkarıyor. Ajans, hükümetlerin “temiz enerjiyi teşvik paketlerinin merkezinde” tutmaları gerektiğini ifade ediyor. Ancak uzmanların eleştirilerine göre, aynı kurum fosil yakıtlar gibi günümüz endüstrilerine birçok konuda boyun eğiyor ve sonuç olarak kendi varlığını temelden tehdit eden önemli iklim çözümlerini tavsiye etmekten kaçınıyor. Uzmanlara göre, IEA, iklim aciliyetinin olduğu bir dönemde iklim eylemi ile paralel bir yolda ilerlemek istediğini kanıtlamak istiyorsa, 1,5 derece ile uyumlu enerji dönüşümü modellemesi yapmak zorunda. Bu da IEA’nın fosil yakıtların hızlıca ve aşamalı olarak terk edilmesi ihtiyacını tanımak zorunda olduğu anlamına geliyor. Rapor, Paris Anlaşması’nda kabul edilen 1,5 derecelik kritik eşikten hiç bahsetmiyor. Raporun giriş kısmında IEA, yakıt üretiminin ve kullanımının daha sürdürülebilir olması gerektiğini belirtiyor. “Sürdürülebilir” ile kastedilen, petrol ve gaz endüstrisinin varil başına daha az emisyona neden olması. Ancak IEA’nın kendi yayımladığı verileri, dünyadaki toplam karbon emisyonlarının %15’inin sadece petrol ve gaz çıkarılma işlemi sırasında oluştuğunu gösteriyor. Bu dar bakış açısından, IEA petrol ve gaz bağlantılı iyileşme tedbirleri kapsamında metan emisyonlarını azaltma önerilerini sınırlandırıyor ve karbon yakalama ve depolama (CCS) teknolojilerini yaygınlaştırmayı öneriyor. Bazı bölümlerde IEA, fosil yakıt endüstrisinin genişlemesine yatırım yapmanın, gaz veya kömür santralları “verimli” olduğu sürece meşru bir iyileşme seçeneği olduğunu bile ileri sürüyor. Rapor, fosil yakıt tüketimi sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılması için bir öneriler sunarken, ne yazık ki aynı zamanda üretim sübvansiyonlarını artırabilecek önlemlere yer veriyor. Uzmanlara göre, IEA, petrol talebinde (ve arzında) bir toparlanmanın, 1.5 derece ısınma sınırı ve temiz iyileşme için gereken yapısal emisyon azaltımıyla uyumsuz olduğu gerçeğini açıkça ele almalı. 

Cam şişeden kartona viski

Dünyaca ünlü bir viski markası, yakın zamanda cam şişeden karton kutuya geçiş yapacaklarını açıkladı. Markanın sahibi yeni ambalajları gelecek yıl deneyeceklerini duyurdu. BBC’de yer alan habere göre şirketin bu kararının ardında ambalajlamayı ‘’daha sürdürülebilir kılmak” yatıyor. Karton kutular plastik içermeyecek. 2021 ilkbaharında denenmeye başlanacak olan karton şişe, ağaç hamurundan yapılacak ve tamamen geri dönüştürülebilir olacak.

Dünyanın en uzun kablosu inşa ediliyor

Birleşik Krallık ve Danimarka arasında temiz enerji aktarımını sağlayacak dünyanın en uzun kablosunun inşaatı başladı. Deniz altından geçecek yaklaşık 764 kilometrelik dünyanın en uzun kablosu Birleşik Krallık’ın net sıfır emisyona giden yolunda önemli bir adım. Projenin 2023 yılında tamamlanması bekleniyor. Bağlantı İngiltere’nin Lincolnshire kentinde bulunan Bicker Fen ile Danimarka’nın Güney Jutland kentindeki Revsing arasında kurulacak. Independent’ten Harry Cockburn’un haberine göre, Danimarka önemli ölçüde rüzgar enerjisi üretiyor. Projeyle birlikte buradaki rüzgar çiftliklerinin İngiltere’deki bir buçuk milyon eve elektrik sağlaması bekleniyor. Birleşik Krallık Enerji ve Temiz Büyüme Bakanı Kwasi Kwarteng “Bu büyük inşaat projesi ekonomik toparlanmamızın merkezinde. Bu program sadece ilçede yerel, yeşil yakalı işler yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda enerji güvenliğimizi artıracak, vatandaşların faturalarını azaltacak ve dünya çapında sıfır karbonlu elektrik ihraç etme şansını artıracak” dedi.

Hindistan ve Çin'de seller can aldı

Temmuz başında Japonya’da başlayan şiddetli yağmurların yol açtığı seller, Hindistan ve Çin’de onlarca insanın canına mal oldu. En az 63 kişinin hayatını kaybettiği Japonya’da dere ve nehir yatakları taştı, ağaçlar devrildi, evler kullanılamaz hale geldi ve binlerce kişi yerinden oldu. Hindistan’da ise ülkenin batı eyaleti Gujarat’ta sağanak yağışlar etkiliydi. Şiddetli yağışlar neticesinde tarihi Dwarka kentinde, araçlar boyu yarım metreyi bulan sellere kapıldı. Çin’in güneyi de şiddetli yağışlardan etkilendi. 141 kişinin öldüğü ya da kaybolduğu, 212 nehrin taşma riskiyle karşı karşıya olduğu Çin’de, ülkenin en büyük tatlı su gölü Poyang Gölü’ndeki hidroloji istasyonunun su seviyesinin 22.53 metreye ulaştığı açıklandı. Hunan eyaletinde ise 4 milyon 800 bini aşkın insan şiddetli yağışlardan etkilendi. Eyalette 23 kişi hayatını kaybederken 200 binden fazla kişi güvenli yerlere tahliye edildi. İklim Değişikliği hepimizi ama özellikle de Güney ülkelerini vurmaya devam ediyor.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile online rüzgâr enerjisi eğitim platformu arasında işbirliği gerçekleştirildiği bildirildi. İZKA tarafından yapılan açıklamaya göre işbirliği kapsamında 101 üniversite öğrencisi rüzgâr enerjisi sektörüne yönelik ücretsiz online eğitim alabilecek. Programa, İzmir’de kurulu üniversitelerin 2019-2020 eğitim-öğretim dönemi mezunları dahil olmak üzere Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ile Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümlerinde okuyan lisans öğrencileri başvurabilecek. Daha fazla bilgi İZKA internet sitesinde.