Plastik atık tüketimi iki misli arttı

-
Aa
+
a
a
a

Dünyada plastik atık tüketimi son 20 yılda iki misli arttı ve 2019’da yılda 353 milyon tona ulaştı.

Gezegenin Geleceği: 06 Haziran 2023
 

Gezegenin Geleceği: 06 Haziran 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre, dünyada plastik atık tüketimi son 20 yılda iki misli arttı ve 2019’da yılda 353 milyon tona ulaştı. Yine OECD'ye göre, gerekli önlemler alınmadığı takdirde plastik atıklar 2060’a gelindiğinde üç misli artacak. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), plastik atıkları 2040’a kadar %80 düşürülmesini amaçlayan yol haritasını Paris’te düzenlenen uluslararası konferansta tartışmaya açtı. Yol haritası, ülkelerin, şirketlerin çevreyi kirleten mevcut teknolojilerden vazgeçmesi ve gerekli pazar düzenlemelerini yapmaları halinde, plastik atıkların düşürülmesinde önemli adımlar atılacağı iddiasını ortaya koyuyor. Toplantıya Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) merkezinde 175 ülkenin temsilcisi katıldı. Delegeler, plastik kirliliği ortadan kaldırmayı amaçlayan uluslararası anlaşmaya 2024'te varılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Ancak zaman daralıyor. Sulara karışan mikro plastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkisi biliniyor ve bu nedenle uluslararası toplantının önemli tartışma konularından biri.

Çocuklar için İklim Koruyucuları

Bir çizgi film kanalı, 2021’de hayata geçirdiği İklim Koruyucuları projesiyle çocukları iklim değişikliği konusunda bilinçlendirmeyi ve sürdürülebilir bir gelecek için aydınlatmayı sürdürüyor. DenizTemiz Derneği (TURMEPA), 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında çocukların iklim değişikliği konusunda bilinçlendirilmesine katkı sağlamak için özel bir etkinlik düzenledi. TURMEPA’nın Nakkaştepe’deki merkezinde bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Sualtı Atık Sergisi’nin açılışı ile başlayan etkinlik, Riva’da Gelara Koyu’nda gerçekleştirilen kıyı temizliği ile son buldu. Sıfır atık, iklim değişikliği, denizlerin korunması konularında eğitim alan 20 çocuk, bir saat içerisinde 33 kilogram atık topladı.

İklim Kliniği projesi başladı

İklim krizi her alanda dünyayı etkilemeye devam ediyor. Küresel çaptaki sağlık kuruluşları, insan kaynaklı iklim krizinin halk sağlığı için büyük bir tehdit olduğunu ilan etti. İklim krizinin sağlık üzerindeki etkilerini şimdiden gözlemlemeye başlamış olsak da, bu istenmeyen ve bazen yıkıcı sağlık etkilerinin önümüzdeki yıllarda sıklık ve şiddetinin artacağı biliniyor. İklim krizinin etkilerinin insanlar ve tüm canlıların sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Bu etkilerin görüldüğü alanlar arasında aşırı hava olayları, hava kirliliği, su kaynaklı hastalıklar, vektör kaynaklı hastalıklar, gıda güvensizliği ve beslenme bozuklukları, ruh sağlığı sorunları yer alıyor. Diğer yandan, iklim krizinin etkileri sağlık hizmetleri ve sağlık sistemleri için de bir tehdit oluşturabiliyor. İklim kriziyle mücadelede neslimizin hikayesini değiştirmek için yola çıkan ve toplumun her kesiminde dönüşümü amaçlayan Yuvam Dünya Derneği, iklim krizi ve sağlık alanında da yola çıkarak Hacettepe Üniversitesi ve Koç Üniversitesi işbirliği ile İklim Kliniği projesine başladı. İklim Kliniği, iklim krizinin etkilerinden insanları korumak için farkındalığı ve bilgi düzeyini artırmayı, kanıta dayalı karar verme sürecine destek sağlamayı ve sağlık müdahalelerini hayata geçirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda ulusal sağlık politikasını şekillendirerek, sağlık sistemlerinin karbon ayak izini azaltmaya ve direncini artırmaya katkıda bulunmayı hedefliyor. Eğitimler, konferanslar, araştırmalar, topluluk faaliyetleri, farkındalık çalışmaları, savunuculuk çalışmaları gibi farklı etkinliklerle gerçekleşecek projenin ilk etkinliği İklim Kliniği Sağlık Bilimleri Konferansı, 20 Mayıs günü 1300 kayıtlı katılımcı ile gerçekleşti. İklim krizi derinleştikçe sonuçları sağlık dahil tarım, su ve barınma, kısacası her sektörde ciddi etkiler yaratacak.