Pakistan'daki afetin bilançosu

-
Aa
+
a
a
a

Pakistan’da yaşanan afetten 33,4 milyon kişi etkilendi.

Gezegenin Geleceği: 10 Ekim 2022
 

Gezegenin Geleceği: 10 Ekim 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Pakistan’da sel afeti

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı’nın (NDMA) verilerine göre, 14 Haziran’dan bu yana etkili olan Muson yağmurlarında 631’i çocuk, 340’ı kadın 1.697 kişi hayatını kaybederken 12.867 kişi yaralandı. Yağışlar nedeniyle 2 milyondan fazla ev hasar gördü, 1 milyon 163 binin üzerinde çiftlik hayvanı telef oldu. Sel nedeniyle 13.097 kilometre yol ve 440 köprü yıkıldı. Ülkede yaşanan afetten 33,4 milyon kişi etkilendi.

Petrol fiyatlarındaki muhtemel yükseliş

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinin, petrol ihracatında kesintiye gitmekte anlaşmasının ardından petrol fiyatlarının yükselişe geçmesi bekleniyor. Birçok kurum ileriye dönük petrol fiyatlarının artacağı tahmininde bulundu. Suudi Arabistan ve Rusya'nın da içinde olduğu OPEC+ ülkeleri, günlük petrol üretimini Kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı aldı. Banka, brent petrol için son çeyrek tahminini 100 dolardan 110 dolara yükseltti. Kararı alan OPEC+, 13 OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üyesi ve petrol üreticisi diğer 10 ülkeyi kapsıyor. OPEC+ bu kararı son aylarda yavaşlayan küresel ekonomi nedeniyle düşen petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmak için aldıklarını açıkladı. Ancak karar, petrol fiyatının artması endişelerini beraberinde getiriyor.

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 2022

WRI Sürdürülebilir Şehirler Türkiye’nin düzenlediği Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 2022, bugün İstanbul’da gerçekleşti. Bu yıl 10. kez hayata geçen sempozyumun başlığı; “Yaşanabilir Şehirlerin Yolu ‘Yeşilden Geçiyor’: Yeşil Ekonomi, Yeşil Finansman, Yeşil Yatırım.” Sempozyumda uzmanlar yeşil ekonomiyi anlatırken, şehirlere yeşil finansman sağlayan fonların temsilcileriyle de finansman kaynakları tartışıldı ve yeşil finansmanla fonlanan örnek projeler incelendi. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 2022’de ayrıca WRI Ross Center for Sustainable Cities Bilgi ve İş Birliği Direktörü Dr. Robin King,“Daha Eşit Bir Şehre Doğru”başlıklıraporunu sundu. Altı yıl süren projenin sonucunda hazırlanan raporda, şehirlerde çevreyi ve ekonomiyi iyileştirirken kentsel hizmetlere adil erişimin nasıl sağlanacağı ele alınıyor. WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız ve WRI Ross Center for Sustainable Cities Vekil Global Direktörü Rogier van den Berg’in ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Danimarka İstanbul Başkonsolosu Thierry Hoppe, İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, Hollanda İstanbul Başkonsolusu Arjen Uijterlinde, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı ile yeşil ekonomi ve yeşil finansman konusunda dünyadan ve Türkiye’den çok sayıda uzman katıldı.

Aşırı sıcakların beyine olumsuz etkisi

Aşırı sıcak havaların beyinde olumsuz etkilere neden olduğunu belirten uzmanlar, bu etkilerin diğer organlara nazaran daha hızlı ve geri dönüşsüz olabileceğine dikkat çekiyor. İnsan sağlığını etkileyen aşırı sıcak havalar iklim değişikliğinin sonuçlarından biri. Anadolu Ajans’ın haberine göre Beyin Sağlığı ve Hasta Derneği (BEYİNDER) Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşkın Duman, iklim değişikliğinin insan beynine etkilerine ilişkin havanın yapısı, kullanılabilir su miktarı, suyun özellikleri, tarımsal üretimin etkilenmesi, diğer çevresel varlıkların kalitesinin bozulması gibi sonuçların olumsuz etkilere yol açtığını belirtti. İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki dolaylı etkilerinden söz eden Duman, son zamanlarda yoğunlaşan araştırmaların, iklimsel değişimlerin canlı dokuları doğrudan etkileyerek ortaya çıkardığı olumsuz etkilerin ayrıntılı şekilde ortaya konduğunu dile getirdi. Duman, günümüzde küresel ısınma, yağış düzenindeki değişiklikler ve aşırı hava olaylarında artışla kendini gösteren iklim değişikliğinin küresel bir tehdit hâline geldiğini vurguladı. Özellikle artan sıcaklık ve azalan yağış dengesinin yaşamsal riskler oluşturduğu uyarısında bulunan Duman, ısı değişimlerinin birçok farklı mekanizmayla beyinde işlevsel bozukluğa yol açtığını, sıcaklıklardaki aşırı artışların beyinde kan akımının azalmasına neden olduğunu, ısı stresinin beyin-omurilik sıvısının yapısını bozduğunu ve beynin enerji mekanizmasının işleyişinin de yüksek ısıdan olumsuz etkilendiğini ifade etti. BEYİNDER Başkanı Prof. Dr. Derya Uludüz de, vücudun sağlıklı bir sıcaklığı korumak için kendini yeterince soğutamadığında ısı stresi meydana geldiğini, bunun da bilişsel bozukluğa neden olduğunu, sıcak havalarda pek çok insanın kendini sinirli hissettiğini ve aşırı sıcaklığın zihinsel sağlığı olumsuz etkilediğini belirtti. Uludüz şunları söyledi: 

Yüksek sıcaklıklarda, kan-beyin bariyeri bozulmaya başlar. Böylece beyinde istenmeyen proteinler ve iyonlar birikerek iltihaplanmaya neden olur ve normal işleyişi bozar. Ayrıca, vücut çok ısınırsa hem cilde kan akışı hem de terleme durabilir, bu durumda vücut ısısı yükselir ve beyin hücreleri geri dönüşü olmayan hasar görür.

Küresel ısınmadan yaşlıların yanı sıra çocukların ve ergenlerin de olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Uludüz, “Çocuklar küçük yetişkinler değil. En fazla risk altında olanlar, park etmiş araçlardaki küçük çocuklar ve yılın en sıcak günlerinde spor yapan ergenler” dedi.