Orta Avrupa'da aşırı kuraklıkların yaşanma sıklığı yedi katına çıkabilir

-
Aa
+
a
a
a

Aşırı kuraklıkların Orta Avrupa’da daha sık yaşanması bekleniyor. Yeni bir araştırmaya göre küresel seragazı salımarı artmaya devam ederse aşırı kuraklıkların yaşanma sıklığı yedi katına çıkabilir.

Gezegenin Geleceği: 12 Ağustos 2020
 

Gezegenin Geleceği: 12 Ağustos 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Aşırı kuraklıkların Orta Avrupa’da daha sık yaşanması bekleniyor. Yeni bir araştırmaya göre küresel seragazı salımarı artmaya devam ederse aşırı kuraklıkların yaşanma sıklığı yedi katına çıkabilir. Yapılan araştırmanın yazarlarından Rohini Kumar, Guardian’a, “Bulgular, gelecekteki karbon salımlarını azaltmaya yönelik önlemlerin alınmasının, Avrupa genelinde birbirini takip eden daha sık kuraklık riskini azaltabileceğini gösteriyor. Bir yandan, dünya çapında seragazını azaltma çabalarımızı artırmamız ve aynı zamanda iklim değişikliğine uyum sağlamaya yönelik stratejilerle uğraşmamız gerekiyor” dedi. 

7 pestisit etken maddesi yasaklandı

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde bir araya gelen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın çalışmaları kamuoyunda ve karar vericiler nezdinde karşılık bulmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 9 pestisit etken maddesinin daha yasaklanmasına, 7 pestisit etken maddesinin ise kısıtlanmasına karar verdi.  Zehirsiz Sofralar talebini daha çok insana ulaştırrmak ve tarım zehirlerinin yasaklanması için daha da cesur adımların atılması için daha büyük kamuoyu yaratmak için çabalıyor. Pestisitlerin tamamen yasaklanması, zehirsiz yöntemlerin geliştirilmesi için Zehirsiz Kampanya Change.org/ZehirsizSofralar adresinde devam ediyor ve toplam 138 bin imza var, büyütmek üzere önlerindeki hedef 150 bin imza, Change.org/ZehirsizSofralar.

Türkiye de kuraklık yaşayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, “İklim Değişikliği ve Tarım” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin geniş bölgelerinde kuraklık yaşanacağı belirtilerek, tarım politikalarının 2-3 derece sıcaklık artışı baz alınarak yapılması gerektiği vurgulandı. Hürriyet’ten Meltem Özgenç‘in aktardığına göre, dünya genelinde 30 yıla kadar gıda fiyatlarında yüzde 85’e varan artışlar olabileceği ifade edilen raporda, bu sorunun ulusal anlamda ciddiyetle ele alınması gerektiğine dikkat çekildi. Araştırmalar, bu yıla gelindiğinde tarım ve gıda üretiminin, bugünkü düzeyinden en az yüzde 50 oranında artırılması gerektiğini gösteriyor. Bunun tek yolu da organik tarım ve küçük aile işletmeleri, yapılan aile işletmesi tarımının da yerel ve toplum destekli olması.

Kanal Riva için ÇED gerekli değil kararı

Beykoz Belediyesi’nin Riva Deresi üzerinde yapacağı Kanal Riva Projesi için “ÇED Gerekli Değil” kararı verildi. BirGün’den İsmail Arı’nın aktardığına göre, projeyle Riva Deresi çevresine tema park adı altında restoranlar, sağlıklı yaşam merkezleri, peyzaj merkezleri, rekreasyon alanları, tekne yanaşma yerleri, ticari alanlar, satış birimleri ve seyir terasları gibi çok sayıda yapı da inşa edilecek.  

Karaburun'da GES için ağaç kesecekler

Karaburun Kent Konseyi, İzmir Karaburun ilçesi Küçükbahçe Mahallesi‘ne yapılmak istenen güneş enerjisi santraline (GES) karşı yazılı açıklama yayınladı. Özel bir şirket tarafından 300 bin metrekarelik alanda yapılacak olan santral için binlerce çam ağacının kesileceği, 2019 yılında projenin ilanıyla birlikte öğrenilmişti. Konsey’in hukuki mücadelesi o tarihten bu yana devam ederken bölgedeki ağaç kesimi de sürüyor. GES proje sahası olarak seçilen alanın fotoğrafları ve uydu görüntülerinin de paylaşıldığı açıklamada, ormanın tıraşlandığı ve toprağın sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığına dikkat çekti. 

Biradan biogaz yaptı

Güney Avustralya’nın Adelaide kentinin batısındaki Glenelg Atık Su Arıtma Tesisi, birayı; diğer atıklar ve lağım sularıyla birleştirilerek biyogaza dönüştürüyor. Biranın enerjiye dönüşümü basitçe biyogaz salgılayan doğal bakterilerin büyük tanklarda ve yüksek sıcaklıklar altında birayı biyolojik olarak parçalaması işlemine dayanıyor. Bu sürecin sonunda açığa çıkan elektrik enerjisi, tüm tesisin çalıştırılmasında kullanılıyor. Euronews‘ün aktardığına göre, her hafta 150 bin litre tarihi geçmiş birayı alarak yeniden işleyen tesis  toplamda 1.200 eve yetecek enerji üretiyor. 

Donmuş bölgeler karbon salacak

Dünyanın Kuzey bölgelerindeki donmuş bölgeler şu anda büyük miktarlarda depolanmış karbon içeriyor. Ancak bilim insanları, bu donmuş toprakların yüzyılın sonunda eriyeceğini söylüyor. Erime sonucunda ise daha önceki bulgulara oranla %30-50 daha fazla seragazı salımı gerçekleşebilir. Dünyanın kuzey yarısının geniş bölgelerine yayılan turbalıklar, küresel iklim sisteminde önemli bir rol oynuyor. Binlerce yıl boyunca, büyük miktarlarda karbon ve nitrojen biriktirerek Dünya’nın serin kalmasına yardımcı oldular. Şimdiye kadar, doğru haritaların eksikliği, iklimin turbalık alanlar üzerindeki etkisini tam olarak tahmin edilmesini mümkün kılmıyordu. 7000’den fazla saha gözleminden toplanan verileri kullanan araştırmacılar, turbalık alanların derinliğine ve depoladıkları seragazına dair şu ana kadarki en kesin verileri içeren haritayı oluşturdu. Turbalık alanların 3.7 milyon kilometrekarelik bir alanı oluşturduğunu buldular. Araştırmacılar kuzey bölgelerindeki turbalık alanların yaklaşık 415 gigaton karbon depoladığını ve bunun neredeyse 46 yıllık küresel karbon emisyonuna eşdeğer olduğunu ve sıcaklıkların artmasıyla turbalık alanların karbon salacağını söyledi.