Nijerya Afet Yönetim Bakanlığı bu yılki yağışların "karşı konulamaz bir felakete" yol açtığını söyledi.
Nijerya’daki yağış afetinin bilançosu
Nijerya Afet Yönetim Bakanlığı bu yılki yağışların “karşı konulamaz bir felakete” yol açtığını söyledi. Bakanlık, bütün uyarılara rağmen eyalet yönetimlerinin yeterli önlemi almadığını da ekledi. Batı Afrika’da on yıllardır görülmemiş seviyelerdeki yağışlar son beş ayda 600 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. 1.3 milyon kişi yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı, 200 binden fazla ev yok oldu. Yaz başında başlayan yağmurların Kasım sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Nijerya’da her yıl aynı dönemlerde yağmur yağsa da bu yıl yağmur sıradışı yoğunluktaydı. Hükümet iklim değişikliğinin etkisine vurgu yaparken uzmanlar meydana gelenı hasarın kötü planlama ve yetersiz altyapıyla arttığını vurguluyor. Bu yılki yağışlar tarlalarda da büyük hasara yol açtı. Ülke genelde salgın hastalık, gıda ve yakıt kıtlığı endişeleri artıyor. Haziran 2022’den bu yana Pakistan’daki sel felaketlerinde en az 1.302 kişi hayatını kaybetmişti. Sellere normalden daha ağır muson yağmurları ve şiddetli sıcak hava dalgasının ardından eriyen buzullar neden oldu ve bunların tümü iklim değişikliğiyle bağlantılı.
Dünya Gıda Günü
Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluşunun anısına 1945’ten itibaren 16 Ekim, “Dünya Gıda Günü” ilan edildi. Dünya Gıda Günü ile dünya genelinde sağlıklı beslenme imkânı olmayan ve sağlıklı gıdaya düzenli erişime ihtiyacı olan milyonlarca kişiye dikkat çekiliyor. Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması, “Kimse geride kalmasın” oldu. Dünya Gıda Günü’ne ilişkin FAO’nun internet sitesinden yapılan açıklamada, daha iyi bir üretim, daha sağlıklı gıda, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir hayat için etkili, kapsayıcı, dayanaklı ve sürdürülebilir tarım-gıda sistemine dönüşümün önemi vurgulanarak “Kimse geride kalmasın” denildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, FAO’nun, İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan merkezinde düzenlenen bir etkinliğe gönderdiği video mesajda, açlıktan etkilenenlerin sayısının, özellikle son 3 yılda ciddi oranda arttığını ifade etti. Guterres, en kırılgan toplumların Covid-19 salgını, iklim değişikliği, çevresel bozulmalar, çatışmalar ve derinleşen eşitsizlikler nedeniyle daha da ezildiğini belirtti. Rusya’nın Ukrayna işgali ve iklim değişikliğine bağlı artan afet ve felaketlerden kaynaklı rekolte düşüşleriyle gıda krizinin başında olduğumuzu söyleyebiliriz.
Tritikale bitkisinin kuraklığa ve soğuğa dayanıklı bir çeşidi geliştiriliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Ülkesel Tritikale Islah Çalışmaları Koordinasyon Projesi ile tritikale bitkisinin kuraklığa ve soğuğa dayanıklı çeşidi geliştirilecek. Tritikale nedir diye merak ediyorsanız, buğday ve çavdar melezi. Tritikale elde etmek için yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak çavdar kullanılır. Farklı çevresel streslere dayanma gücü buğday ve arpaya göre daha iyi olan tritikalenin değişik ekolojilere uyum sağlayabilecek yeni çeşitlerinin tescil edilmesi önemli görülüyor. Anadolu Ajansı muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre, Ülkesel Tritikale Islah Projesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından 2007’den beri “sürekli projeler” kapsamında destekleniyor. Söz konusu projeyle kuraklığa, soğuğa, hastalıklara dayanıklı yeni tritikale çeşitlerinin geliştirilmesi için melezleme faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi
Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği desteğiyle Türetim Ekonomisi Derneği tarafından yürütülen Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi’nin temel amacı, işini sürdürülebilir ve daha yeşil hâle getirmek için desteğe ihtiyaç duyan üreticilere çevrimiçi, kolay, erişilebilir materyaller ve derslerden oluşan bir e-öğrenme programı sunmak. Proje tanıtımı 25 Ekim 2022 tarihinde, 18:30-21:30 saatleri arasında İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Etkinlik programında “Türetim Ekonomisi; Uygulaması” paneli düzenlenecek. Türetim Ekonomisi Derneği Proje Koordinatörü, Gezegenin Geleceği haberlerimizi derleyen Büşra Yar moderasyonunda projenin içeriğine dair bilgi aktarımı da yapılacak panele ben de Türetim Ekonomisi Derneği başkanı ve Good4trust kurucusu ve kışkırtıcısı olarak katılacağım. Fransa Ankara Büyükelçiliği Sivil Toplum ile İlişkiler Sorumlusu Romain Lachambre, üretici kadınlardan Ülker Yıldırımcan ve Vuslat Oktay yer alacak. Ardından “Sorunlara Çözüm Bulanlar Paneli” düzenlenecek. Good4Trust Türetici İlişkileri Sorumlusu Hatice Hanne Uysal moderasyonunda gerçekleşecek panelde Aktivist ve Çiftçi Nebile Bayrak yereldeki gelişmelerden bahsedecek. Panelde konuşmacı olarak üretici kadınlardan Tijen Ziyal ve Şaduman Karaca, Kadın Balıkçılar Derneği Sorumlusu Huriye Göncüoğlu yer alacak. Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi’ne dair detayların ele alınacağı etkinlik için katılım formu doldurmak gerekiyor. Forma Türetim Ekonomisi Derneği’nin sosyal medya hesaplarından erişilebilir.