Mısır'da yoğun yağışa bağlı sel nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti

-
Aa
+
a
a
a

Mısır’da etkili olan fırtına ve yoğun yağışa bağlı sel felaketlerinde 21 kişi öldü. 

Fotoğraf: Yeşil Gazete
Gezegenin Geleceği 18 Mart 2020
 

Gezegenin Geleceği 18 Mart 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Mısır’da etkili olan fırtına ve yoğun yağışa bağlı sel felaketlerinde 21 kişi öldü. Başbakan Mostafa Madbouly, ülkede 35 veya 40 yıldır bu kadar kötü bir hava koşulu yaşanmadığını söyledi. Weather.com meteoroloji uzmanı Jonathan Belles yaptığı açıklamada, hava durumunun alışılmadık bir düşük basınç sistemi tarafından körüklendiğini söyledi. Belles, Kahire’nin normalde tüm ay boyunca sadece 0,15 inç yağmur aldığını ancak kısa süre içerisinde en az 2,4 inç yağmur yağdığını söyledi. İnsanlar fırtınaya “ejderha fırtınası” ismini verdi.  Hava durumu nedeniyle okullar, işletmelerin ve devlet daireleri kapatıldı. Hali hazırda ülke genelinde yayılmakta olan koronavirüs yüzünden zor zamanlar yaşayan ülke, yaşanan beklenmedik ve aşırı hava olayları yüzünden ülke genelinde acil durum ilan etti. Ülke genelinde şu ana kadar 166 koronavirüs vakası açıkladı. 4 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti. İklim uzmanlarıysa aşırı hava durumları ve rekor sıcaklıkların insan eylemleriyle belirgin bir şekilde bağlantısı olduğu konusunda uyarıyor. Havadaki karbondioksit yoğunluğunun artışına bağlı olarak gözlemlenen sıcaklık değişimleri dünya genelindeki yağış rejimlerini etkiliyor.

Küresel Geri Dönüşüm Günü

Dünyanın geleceğini kurtaracak yedinci kaynak olarak kabul edilen geri dönüştürülebilir malzemelere dikkat çekmek için her yıl bugün yani 18 Mart tarihi Küresel Geri Dönüşüm Günü olarak kutlanıyor. Su, hava, kömür, petrol, doğal gaz ve mineraller başta olmak üzere birincil kaynakların korunması ve sürdürülebilir bir dünya hedefi için en büyük desteği sunan geri dönüştürülebilirler arasında; yaşamımızda her yerde olan kâğıt, ahşap, cam, metal, plastik, yağ, lastik, akü, otomobil, elektrikli-elektronik eşyalar yer alıyor. Geri dönüştürülebilirleri atık değil, hammadde gücü olarak görmek gerekir diyen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Küresel Geri Dönüşüm Vakfı öncülüğünde kutlanan 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’ne özel açıklama yaptı. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Geri dönüştürülebilirler ulusal servetimiz, en iyi şekilde değerlendirerek bu yeşil gücü ülkemiz ekonomisine katmamız gerekir’’ dedi. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, SÜT-D’nin sürdürülebilirlik yönetimi konusunda bilinç ve farkındalık oluşturma hedefiyle 2015 yılından bu yana Elektrikli ve Elektronik Atık  Kahramanı ve Düşük Karbon Kahramanı ödüllerini sürdürdüğünü ifade ederek, bu yıl Küresel Geri Dönüşüm Günü’nün ana temasının da ’geri dönüşüm kahramanları’ olduğunu belirtti. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, çoçuklara, gençlere, kurumlara, sivil toplum kuruluşları ve kentlere çağrıda bulunarak geri dönüşümle ilgili hayata geçirdiği çalışmaları özetleyip www.sut-d.org/iletisim adresinden kendileriyle paylaşmaları davetini yaptı. Geri Dönüşüm Kahramanlarını SÜT-D olarak ilan edeceklerini açıklayan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, başarılı çalışmalara sertifika vereceklerini de sözlerine ekledi.

Hindistan'ın kömür ithalatı koronavirüs nedeniyle düştü

Şubat ayında koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte, Hindistan’daki kömür ithalatında, %14.1 oranında, 17.01 milyon tonluk bir azalma gözlendi. Gemilerin konumlarını gözleyerek ve sevkiyat şirketlerinden alınan verilere dayanarak hazırlanan geçici listeye göre, ülkenin geçen seneki kömür ithalatı 19.82 milyon ton olarak ölçülmüştü. Raporu hazırlayan şirketin CEO’su Vinaya Varma, “Beklentilerle paralel olarak, yerel erişilebilirliğin artması, termik santrallarda kullanılan kömürün fiyatlarındaki dalgalanmalar ve koronavirüs salgınının yarattığı belirsizlikler sonucu Şubat ayındaki kömür ithalat hacminde daralma gözlemlendi” şeklinde konuştu Varma, “İlerleyen zamanlarda aynı nedenlerden dolayı ithalat talebinin durgun kalması sonucu fiyatlarda dalgalanma görülebilir” diye ekledi.  

ÇED olumlu kararının iptaline ret

İzmir Aliağa ilçesinde özel bir şirket tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Termik Santral Entegre Projesi” ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED Olumlu Kararının iptali istemiyle açılan dava, Danıştay 6. Dairesi tarafından reddedildi. Uzun yıllardır süregelen hukuki mücadelede ÇED Olumlu Kararının iptali için 2013 yılında İzmir 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada 2015 yılında bilirkişi raporunun açıklanmasının ardından termik santral alanının ormanlık alan olduğu, santral atıklarının tehlikeli olduğu belirtilerek ek bilirkişi raporu istenmiş, 2016 yılında gelen ek bilirkişi raporunda ÇED Raporuna gerek olmadığı ifade edilmişti. İzmir 3. İdare Mahkemesince ÇED raporu, jeoloji, orman ve fauna yönlerinden yeterli inceleme araştırmaya dayanmadığı, yetersiz olduğu gerekçe gösterilerek, ÇED Olumlu kararı iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir İdare Mahkemesi kararını temyiz etti. Temyiz incelemesi yapan Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, ÇED Raporunda eksiklik bulunmadığını gerekçe göstererek davanın reddine karar verdi. Davacı olan EGEÇEP ise hukuki süreci Anayasa Mahkemesine taşıyacağını belirtti.

Salda'da Millet Bahçesi çalışmaları başlatıldı

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin gündemi de koronavirüse karşı mücadele olurken, Salda Gölü’nde Millet Bahçesi çalışmalarının başlatıldığı ortaya çıktı. İhaleyi alan şirketin göl  çevresinde konteynerler getirip yerleştirdiği, beyaz çizgilerle bazı alanları belirlediği bildirildi. Göl çevresine 300 bin metrekare alana yayılan bir millet bahçesi yapılmak isteniyor. Başlayan inşaat çalışmalarına ilişkin konuşan Salda Gölüme Dokunma Platformu Sözcüsü Gazi Osman Şakar şunları söyledi: “Salda Gölü kapalı bir havza. İçeride pisliği toplayabiliyor, ancak dışarı deşarj edemiyor. Bizim amacımız burada Salda’nın doğal güzelliğini korumak. Biz bölgenin doğal güzelliğini korumak için elimizden geleni yapacağız. Proje defalarca değiştirildi, şirket ihaleyi aldıktan sonra da değişti. Şirket bile orada ne yapacağını bilmiyor” dedi.