Maraş'taki altı termik santral projesinden biri kalıcı olarak sonlandırıldı

-
Aa
+
a
a
a

Kahramanmaraş, Elbistan’da planlanan 6 kömürlü termik santraldan birinin ÇED süreci sonlandırıldı ve proje kalıcı olarak iptal oldu.

Fotoğraf: Greanpeace
Gezegenin Geleceği: 22 Şubat 2021
 

Gezegenin Geleceği: 22 Şubat 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Kahramanmaraş, Elbistan’da planlanan 6 kömürlü termik santraldan birinin ÇED süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sonlandırıldı ve proje kalıcı olarak iptal oldu. Greenpeace’in başlattığı “Kahramanmaraş Nefes Alsın” kampanyasından ilk güzel haber geldi. Greenpeace ile birlikte “Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu” başta olmak üzere tüm Maraş halkının kararlı itirazıyla gelen iptalin en önemli nedeni, bölgedeki su kaynaklarını ve sulama projelerini olumsuz yönde etkilemesi olarak gösterildi. Aynı riskler, bölgede planlanan diğer 5 santral için de geçerli.  Diğer yandan Maraş'ta şu an faaliyet gösteren aktif iki santral bulunuyor. Bu santraller bölgenin sıcaklığını artırırken, Ceyhan Havzası'nı kurutarak içme ve sulama suyu varlığını tehdit ediyor. Eğer planlanan 5 santralden de aynı şekilde hızla vazgeçilmezse bölgedeki su krizi çok daha kötü bir hal alacak.  Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, “Planlanan 5 santral, kümülatif etki yaratarak bu riski çok daha büyük hale getirecek. Kuraklık ve iklim krizi çağında bunu çok iyi okumalıyız. Bakanlığın kararını mutlulukla karşıladık. Fakat daha yapacak çok iş var; Kahramanmaraş'ın ve çevre illerin yaşadığımız iklim krizi kaynaklı kuraklıktan ve sağ çıkması ve ölümcül hava kirliliğinden kurtulması için mevcut ve planlanan santrallerin de planlı bir şekilde kapatılması gerekiyor.” Bölge halkının sağlığını ve geleceğini tehdit eden santrallere karşı mücadele veren “Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu” dan İbrahim Yalçın konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Duyurulduğu günden bugüne Elbistan halkının itirazları ve mücadelesiyle geçen 6 yıl sonunda bu proje iptal edildi.  Bölge halkı, suyunu, binlerce dönüm tarım alanını, doğasını, geleceğini ve sağlığını korudu. Fakat yeterli değil. Bu güzel gelişme, mevcut ve planlanan santrallerin de iptaliyle geliştirilmeli. Yapılan hava kalitesi ölçümleri Afşin A ve B santrallerinin kirlilik limit değerlerini katbekat aşarak bölgeyi yaşanmaz hale getirdiğini ortaya koydu. Halk bu santralleri istemiyor. Tüm yetkilileri bu gerçeği görmeye ve göreve davet ediyoruz” dedi.

Paris Anlaşması, milyonlarca kişiyi kurtaracak

“The Lancet Planetary Health” Modelleme çalışmasına göre, ülkeler Paris Anlaşması’nda öngörülen hedeflere ulaşmak için iklim taahhütlerini artırırsa 2040’a kadar her yıl milyonlarca kişinin hayatı kurtulacak. Paris Anlaşması’nın hedeflerini yakalamaya ve sağlığa öncelik veren politikalar benimsendiğinde, çalışma kapsamında incelenen dokuz ülkede her yıl, iyileşen beslenme düzeni sayesinde 6,4 milyon, daha temiz hava sayesinde 1,6 milyon, artan fiziksel hareket sayesinde de 2,1 milyon kişinin hayatı kurtulabilir. The Lancet Planetary Health dergisinin özel sayısında yayınlanan “Lancet Countdown” Sağlık ve İklim Değişikliği raporunda yer verilen çalışma, ülkelerin Paris Anlaşması ile kabul edilen küresel sıcaklık artışını 2 derecenin oldukça altında tutma hedefiyle uyumlu iklim planları benimsemeleri halinde insan sağlığında görülecek olumlu etkilerin altını çiziyor. Çalışma kapsamında incelenen dokuz ülke dünya nüfusunun %50’sini, küresel emisyonların %70’ini temsil ediyor.

Salda Gölü'nde adacıklar ortaya çıktı

DHA’dan Mesut Madan’ın haberine göre, Salda Gölü'ndeki çekilmeye geçen günlerde yağan yağmur ve kar da yeterli olmadı. Göl kıyısında önceden insanların suya girdiği bölümlerde adacıklar ortaya çıktı. Yüksek Jeoloji Mühendisi Servet Cevni, "Salda Gölü maalesef bölgemizdeki diğer göllerin çektiği sıkıntıyı çekmekte. Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Salda Gölü'nü etkileyen birçok neden var" dedi. Salda Gölü'nde, yağışların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle suyunda çekilme meydana geldi. Salda Gölü'nün Beyaz Adalar ve Halk Plajı bölümünde suların 20-30 metre çekilmesinin ardından küçük adacıklar ortaya çıktı. Geçen günlerdeki yağmur ve kar yağışı da Salda Gölü'ne çare olmadı. Yaz aylarında vatandaşların serinlemek için suya girdiği bölümlerde oluşan adacıklar şimdi yürünebilecek hale geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksek Jeoloji Mühendisi Servet Cevni, Salda Gölü'nün de Burdur Gölü'nün akıbetine uğrayabileceğini söyledi. 

Güneş pili verimliliğini artıran bir yol bulundu

Manchester Üniversitesi‘nden bilim insanları, perovskit güneş pillerinin çevre güvenliğini artırarak güneş enerjisi teknolojisini hızlandırmanın bir yolunu buldu. Sentetik bir mineral olan perovskit ile hazırlanan güneş pilleri silikon güneş pillerinin aksine toplu olarak üretilebildikleri için ilgi toplamıştı. Ayrıca bu madde ile güneş panellerinin pencereler ve farklı yapıdaki çatılarda kullanılabilecek olması ve hafif olmaları da avantaj sağlıyordu. Ancak perovskit güneş pillerinin kurşun içermesi ve hücreler hasar gördüğünde kurşun iyonları sızdırması çekince yaratıyordu. Çalışmayı yürüten Brian Saunders ve David Lewis, kırık hücrelerden kurşun salımını ortadan kaldırmanın bir yolunu buldu. İnsan kemiğinin önemli bir bileşeni olan hidroksiapatit isimli mineralden ilham alan araştırmacılar inorganik maddedeki kurşun iyonlarını yakalayan bir ‘arıza emniyeti’ yarattı. Böylece hücreler zarar gördüğünde toksinlerin çevreye yayılması yerine depolanması sağlanmış oldu. Tehlikenin azaltılmasının yanı sıra Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi  tarafından desteklenen projede hidroksiapatit ilavesinin güneş pilinin verimliliğini yüzde 21 yükselttiği tespit edildi. Artan verimlilik ise enerjinin daha düşük maliyetle üretilebileceği anlamına geliyor.