Diyarbakır’ın Dicle ilçesine bağlı Pirejman, Tunekrak mahalleleri ve çevre bölgede başlatılan maden arama çalışmaları devam ederken bölge halkı doğa tahribatına tepki gösterdi.
2012’de başlatılan çalışmalarda beklenen kalitede bakır, çinko ve kurşun madeni bulunamayınca açılan oyuklar kapatılmadan bırakıldı. Şirketin ilk aşamada 24.94 hektarlık alanda yürüttüğü arama çalışmaları daha sonra 532.77 hektara çıkarıldı. Halk, arama çalışmalarında patlayıcı madde kullanımının ve çevre tahribatının durdurulmasını istiyor. Maden arama çalışmalarıyla bölgedeki canlı çeşitliliğinin yok edildiğini söyleyen Zülfiye Kişmir, konuyla ilgili şöyle söyledi:
Bu maden zehir saçıyor. Kaynaklarımız, meyve ağaçlarımız kurudu, yollarımız berbat oldu, yaşam alanımız tamamen tahrip edildi.
Arin Gölü her geçen gün yok oluyor
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Arin Gölü, tüm Türkiye‘yi etkisi altına alan kuraklığa ek olarak denetimsiz açılan sondaj kuyuları nedeniyle günden güne küçülüyor. Buharlaşma ve yağış azlığının yanı sıra bilinçsizce kullanılan yer altı sularına dikkat çeken Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş konuyla ilgili şunları söyledi:
Tarım alanlarında çok sayıda sondaj kuyularının ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlarla birlikte yer altı su seviyesi düşmeye başladı. Bu seviye düşünce bazı kaynaklar da kuruma noktasına geldi. Daha önce çok fazla yağış alan bölgelerde kuraklaşma, kurak bölgelerde ise daha fazla yağış olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Van Gölü havzasının son yıllarda küresel ısınma ile birlikte kuraklaştığını tespit ediyoruz. Son iki yıldır Arin’de ciddi bir kuraklaşma var. Bununla birlikte bazı göçmen kuşların yaşadığı alanlar ekolojik riski de beraberinde getiriyor. Buralarda bazı kuşların ve canlı türlerinin artık yaşayamaz hale geldiğini görüyoruz. Bu anlamda önemli risk ve problemlerle karşı karşıyayız. Tarım arazilerinde, özellikle yağmurlama ve damlama gibi modern sulama sistemlerinin kullanılması gerekiyor. Tarımla uğraşan çiftçilerimiz de bir an önce damlama sulama sistemine geçmeli. Aksi takdirde, özellikle flamingoların ve göçmen kuşların yaşam alanlarından biri olan doğal güzelliğimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Zehirli gemi tornistan etti
Zehirli atık ve asbest içerdiği iddia edilen São Paulo gemisinin Cebelitarık Boğazı’na girişinin İngiltere tarafından engellenmesinin ardından geminin geri döndüğü öğrenildi. Çevrimiçi izlemeye göre Fas kıyılarından döndüğü görülen geminin yeni rotası belirsizliğini koruyor. Uzmanlar geminin tekrar Brezilya’ya döneceğini ya da gemi çöplüğü Moritanya’ya gideceğini belirtiyor. São Paulo isimli gemi, 4 Ağustos’ta Brezilya’nın Rio de Janeiro Limanı’ndan yola çıkarak geminin sökümünün yapılması planlanan Aliağa’ya doğru ilerlemişti.. São Paulo yolculuğu devam ederken İzmir’de birçok çevre, demokratik kitle, meslek örgütünün yanı sıra siyasi partiler ve belediyeler bir dizi eylem yaptı. Yapılan eylemlerin, yürüyüşlerin ve konserlerin ardından hükümet geri adım atmak zorunda kaldı. 26 Ağustos tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, gemi için tehlikeli envanter raporu talep edildiğini ancak yanıt verilmediğini açıklayarak şartlı söküm izninin iptal edildiğini ve geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceğini duyurdu. İznin iptal edilmesine rağmen geminin sökümünü gerçekleştirecek firmanın gemiye durdurma talimatı vermediği ve sadece gemiyi yavaşlatma kararı aldığı ortaya çıktı. Brezilya Çevre Bakanlığı (İMABA) geminin ihracat iznini askıya aldı. Bakanlık, firmanın ithalat işlerini gerçekleştiren ortak firmaya bir yazı yazdı. Yazıda, geminin yaşa dışı yol almakla suçlandığı belirtildi ve Brezilya’ya acilen geri dönmesi çağrısında bulunuldu.
Caretta caretta yuvalarına balıkçı barınağı yapmaya çalışıyorlar
Antalya’nın Gazipaşa ve Alanya ilçeleri arasında nesli tükenmekte olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuvaladığı ve kum zambaklarının yetiştiği bölgeye yapılmak istenen Gazipaşa-Uğrak-Yeşilöz Balıkçı Barınağı projesi mahkemelik oldu. Sözcü’den Hayati Arıgan imzalı habere göre Alanya'nın Yeşilöz sahil bandı, Cumhurbaşkanlığı kararıyla koruma altına alınmıştı. Barınağın yapılması kararı üzerine bölge halkı ve çevreciler tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın proje için “ÇED raporu gerekli değil” kararı vermesi üzerine, çevreciler İdare Mahkemesi'ne başvurdu. ÇED raporu alınması gerektiğini belirten çevrecilerin talebi üzerine İdare Mahkemesi proje için keşif kararı verdi. Avukat Halime Şenli keşif alanında açıklama yaptı:
Alanya Balıkçılar Kooperatifi ve Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi'ne Yeşilöz Balıkçı Barınağı’nın yapılacağına dair hiçbir bilgi verilmediği ortaya çıktı. Yeni bir balıkçı barınağı istemediklerini söyleyen iki kooperatif de açtığımız davaya müdahil oldu. Burası hem nesli tükenmekte olan kaplumbağaların yumurtlama alanı hem de bu bölgede koruma altındaki kum zambakları yetişiyor. Bölgede koruma kararı var.