Avrupa’da şiddetli kuraklık nedeniyle batık arkeolojik eserler ve enkazlar ortaya çıktı.
Su seviyeleri benzeri görülmemiş şekilde düştü. Son yıllardaki en kötü kuraklık sorunu ile yüz yüze olan İspanya’da “Stonehenge” olarak adlandırılan megalitik bir taş çemberi ortaya çıktı. Caceres bölgesindeki Valdecanas rezervuarındaki yapıların MÖ 5.000’e kadar uzandığına inanılıyor. Almanya’da ise ekonominin can damarı olan nehirlerde su seviyesi rekor düşüşte. Nehirlerde büyük tonajlı yük gemilerinin yol alamaması ekonomik endişe yaratıyor. Ülkenin en uzun nehri olan ve aynı zamanda ekonomi için en önemli ticaret yollarından biri olan Ren Nehri kuraklıktan en çok etkilenen su yollarından biri. Galler'de Ulusal Kaynaklar Ofisi (NRW) kuraklık ilan etti. Galler Ulusal Kaynaklar Ofisi yetkilisi Natalie Hall konuya ilişkin değerlendirmede bulundu:
Yağış eksikliği ve yaşanan sıcaklıkların nehirlerimiz, kaynaklarımız ve yer altı su seviyelerinde büyük bir baskı oluşturduğu aşikâr. Bu nedenle Güney ve Batı Galler'de kuraklık ilan etmeye karar verdik.
Bu durumun su arzı yaratmasının yanı sıra birçok canlı türünü ve doğal yaşam alanını olumsuz etkileyebileceğini belirten Hall, Galler'in bazı kesimlerinde yağış görülse de kuraklık sonrası iyileşmenin uzun zaman alabileceğini vurguladı. İngiliz hükümeti de geçen hafta ülkenin güney, orta ve doğu bölgelerinde resmî olarak kuraklık ilan edildiğini duyurmuştu. Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada son 50 yılın en kurak yazının yaşanıyor olması nedeniyle ülkenin yarısından fazlasının kuraklık statüsüne alınmasına karar verildiği bildirilmişti.
Kömürlü termik santraller emekliliğe hazırlanıyor
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA), 2053 net sıfır emisyon hedefi yolunda emekli edilmesi gerekecek kömürlü termik santraller hakkında bir inceleme yayımladı. Analize göre özelleştirilen santrallerin hemen hepsi 2030’ların ikinci yarısına kalmadan özelleştirme bedellerini ödeyerek emekli edilebilir duruma geliyor. Çalışmada süreç yalnızca kamu maliyesi gözünden değil, yatırımcı açısından da ekonomik olarak değerlendiriliyor. Çalışma, termik santrallerin özelleştirme bedelini ne zaman ödeyip emekli edilebileceğinin hesaplanmasını amaçlıyor. Çalışmada ayrıca net sıfır hedefleri doğrultusunda emekliye ayrılan kömürlü termik santraller hakkında dünyadan güncel örneklere de yer veriliyor. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA) direktörü Bengisu Özenç, kömürlü termik santrallerin çok uzak olmayan bir gelecekte hayatımızdan çıkacağının altını çizerek şöyle söyledi:
Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefleri doğrultusunda kömürlü termik santralden elektrik üretimini terk etmesi gerekecek. Mevcut santral portföyünün ne şekilde ve hangi sıralamayla emekli edileceğinin planlanması gerekiyor. Bir yanda 2053 hedefleri doğrultusunda emekliye ayrılmayı bekleyen santraller, diğer yanda ise ülkenin arz güvenliğinin zora sokulmaması gerekliliği, detaylı bir planlamanın zorunlu olduğunu gösteriyor.
Flamingoları kurtarmak için Tuz Gölü’ne su taşındı
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, son yıllarda yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle flamingo ölümlerinin arttığı Tuz Gölü ve çevresi için proje hazırlandı. Proje kapsamında 4 kilometrelik boru hattıyla Tuz Gölü'ne su taşındı. Bu sayede yavru flamingo sayısında artış gözlendi. Geçen yıl yaklaşık 3 bin olan bölgedeki yavru sayısı, bu yıl 9 bin 371 oldu.
Hedef karbon nötr kentler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) çalışmalarına devam ediyor. Daha önce Büyükçekmece ve Çorlu belediyelerine yenilenebilir enerji konularında danışmanlık hizmeti veren İstanbul Enerji, son olarak Edirne Belediyesi ile işbirliği yaptı. Edirne’deki SECAP tanıtım programı akademisyenler, meslek odaları, ticaret sanayi odası üyeleri ve mahalle muhtarları gibi birçok kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşti. Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan ve İBB Enerji Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı kapsamında işbirliği protokolü imzaladı. Enerji ve iklim çalışmaları konusunda yerel yönetimlerle işbirliğinin önemine değinen Yüksel Yalçın konuyla ilgili şunları söyledi:
Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı çalışmalarımız çok önemli. Özellikle 2000’li yıllardan sonra artı bir derecelik artışın bile dünyayı nasıl değiştirdiğini hepimiz görüyoruz. SECAP yerel yönetimlerin sorumluluk alanlarından biri. Bu kapsamda akademisyenler danışmanlığında, uzman mühendis kadromuzla yerel yönetimlere danışmanlık yapıyoruz.
Edirne Belediyesi başkanı Recep Gürkan konuyla ilgili şunları dile getirdi:
Hedefimiz karbon nötr bir kent. Bu hedefe 2050 yılında ulaşmayı planlıyoruz. Karbon nötr hedefine ulaşamazsak evlatlarımız ve torunlarımız bizim yaşadığımız gibi bir dünyada yaşayamayacak. Net olan bu.