Kemer’de bulunan Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yapılmaya başlanan otel inşaatının durdurulması için imza kampanyası başlatıldı.
Kemer’de bulunan Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yapılmaya başlanan otel inşaatının durdurulması talebiyle, change.org/BeydağlarıMilliParkı adresinde bir imza kampanyası başlatıldı. “Ben bir Antalya Kemer ilçesi sakiniyim ve Beydağları Sahil Milli Parkı'nın eşsiz güzelliklerine, tarihi doğa yollarına ev sahipliği yapan bu coğrafyada yaşamaktan büyük mutluluk duyuyorum,” diyen kampanyacı Neriman Yıldırım, Milli Park sınırları içerisindeki Çalış Tepe Mevkii’nin otel alanı için özel bir holdinge tahsis edilmesini ve devam eden ağaç kesiminin endişe verici olduğunu belirtti. “Kemer'deki bu Milli Park, Türkiye'nin en önemli doğal miraslarından biri. Yüzlerce farklı bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapar. Ancak otel inşaatının devam etmesi ile birlikte bölgedeki yaban keçilerini kafeslerle topladılar bunun yanı sıra kızılçam ormanlarını kesmeye devam ediyorlar,” ifadelerini kullanan kampanyacı, “Buna izin vermeye devam edersek, bu canlıların ve bizim yaşam alanlarımızı yok edecekler. Bu nedenle sizden yardım istiyorum. Bu tahsisatın durdurulmasını ve ağaç kesiminin sonlandırılmasını talep ediyoruz. Doğayla uyumlu turizm uygulamalarının teşvik edildiği bir dünya istiyoruz,” diyerek çağrıda bulundu. Kampanya, change.org/BeydağlarıMilliParkı adresinde.
Küresel İklim Grevi
Bugün, dünya genelinde genç iklim aktivistleri, Küresel İklim Grevi’nde bir kez daha sesini yükseltmek için sokağa çıkıyor. Türkiye’de de Youth For Climate Türkiye ve Genç İklim Hareketi, bu akşam saat 18:30’da yani yarım saat içinde dayanışma içinde oldukları STK’lar, iklim hareketleri ve iklim aktivistleri ile Kadıköy İskele’de bir araya gelecekler. 2019 yılından beri iklim adaleti için hükümetlere seslenen aktivistler, ‘İklim Adaleti Şimdi’ sloganı ile şu şekilde çağrıda bulundu; “Son 10 ay içinde dünya çapında yaşanan rekor sıcaklar, ülkemizde de orman yangınları ve sellere neden olan aşırı hava olayları, özellikle Akbelen başta olmak üzere şiddeti açıkça görülen birçok eko kırım suçları, iklim adaleti talebimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Hükümetler ve büyük şirketler, yüksek emisyonların sorumluluğuna sahipken, küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutmak ve iklim çöküşünü önlemek için gerekli olan adil küresel iklim önlemlerine daha fazla katkıda bulunmak zorundalar. Belediyeler için de stratejik planlarında iklim adaleti vurgusunu eklemeleri için bir çağrımız olacak.” Yapılan çağrının gezegenin geleceği için tarihi bir dönüm noktası olabileceğini belirten aktivistler, imkanı olan herkesi katkıda bulunmaya ve Kadıköy’de yapılacak Küresel İklim Grevi’ne katılmaya davet ediyor.
Mileyha Kuş Cenneti tehdit altında
Türkiye’de ve dünyada nadir görülen Doğu Cılıbıtı kuş türü, Mileyha Kuş Cenneti’nde görüntülendi. Doğu Cılıbıtı’nın yanı sıra 287 kuş türüne ev sahipliği yapan Mileyha Kuş Cenneti’nin Milli Park statüsüne alınması için change.org/mileyha adresinde yürütülen kampanya devam ediyor. “Türkiye'de gözlemlenen 490 civarı kuş türünden 287 tanesinin uğradığı Mileyha Sulak Alanı, sürekli molozlarını gelip inşaat alanına döken kamyonların, avlanmak için alana giren avcıların, doğa bilinci olmayan insanların tehdidi altında,” diyen kuş gözlemcisi Murat Akçimen, Hatay’ın göçmen kuşların rota başlangıcı olduğunu ve kuşların burada sulak alan bulup beslenemediğinde Afrika’ya kadar gidecek enerjiyi toplayamadıkları için göçlerini tamamlayamadan yolda can vermekte olduğunu belirtti. Özellikle, 6 Şubat depreminin ardından moloz döküm sahası olarak kullanılmaya başlayan Mileyha Sulak Alanı, bir an önce Milli Park statüsüne alınıp korunmalı. Aksi halde doğabilecek zararların geri dönüşü olmayacak,” mesajını taşıyan kampanya, change.org/mileyha adresinde.
Sapanca Gölü'ne yayılan petrol sızıntısı için uygun müdahale çağrısı
Milyonların içme suyu Sapanca Gölü’ne sızan petrolle ilgili change.org/SapancaGölündePetrol adresinde bir kampanya başlatıldı. Kocaeli’nde yapılan yol çalışması neticesinde delinen NATO’nun petrol boru hattının delinmesiyle Sapanca Gölü’ne akaryakıt sızdı. Boru hattından meydana gelen akaryakıt sızıntısının fark edilmesi üzerine durum yetkililere bildirildi. Bölgeye sevk edilen ekipler, iş makinesiyle boru hattının belli bir kısmını açarak hasar tespit çalışması gerçekleştirdi. Kuyuya dolan ve boruda kalan akaryakıt tankere tahliye edildi. Ancak petrol sızıntısına yönelik uygun bir müdahale yapılmadığını belirten kampanyacı, “İçme suyu sağlayan ve doğal yaşamı destekleyen Sapanca Gölü’nün petrol sızıntısından zarar görmesine tanık oluyoruz. Kartepe Belediyesi'nin yaptığı hatalı çalışmadan dolayı oluşan bu petrol kazasının üzerinden günler geçti ve ne yazık ki uygun bir müdahale yapılmadı, hala yapılmıyor,” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na seslenen kampanyacı, petrol sızıntısının temizlenmesini ve gelecekte benzer olayların önlenmesine yönelik adımlar atılmasını talep ediyor. Kampanya, change.org/SapancaGölündePetrol adresinde.